Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010

Η κατάντια της Ευρώπης σε αριθμούς

Ογδόντα εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζούν κάτω από το όριο της φτώχιας. Αυτός είναι ο τίτλος του τηλεγραφήματος που έστειλε από τις Βρυξέλλες, ο εκεί ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Αναλυτικά η ανταπόκριση του ΑΠΕ από το "άνδρο" των υπευθύνων της ευρωπαϊκής κατάντιας, αναφέρει:
Σχεδόν 80 εκατ. Ευρωπαίοι, δηλαδή 17% του πληθυσμού της ΕΕ, ζουν σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας. Αυτό το εξαιρετικά ανησυχητικό γεγονός έχει ιδιαίτερη απήχηση στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με τη στάση απέναντι στη φτώχεια.

Ειδικότερα, στη συντριπτική τους πλειονότητα (ποσοστό 73%) οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η φτώχεια είναι ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα στον τόπο τους, ενώ σε ποσοστό 89% ζητούν από την κυβέρνησή τους να λάβει επειγόντως μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Μολονότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν την πρωταρχική ευθύνη, 74% των ερωτηθέντων αναμένουν, επίσης από την Ευρωπαϊκή Ενωση, να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

Έτσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ισπανική προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ κηρύσσουν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Έτους 2010 για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Με το σύνθημα "Σταματήστε τη φτώχεια τώρα!" η εκστρατεία έχει, ως σκοπό της, να θέσει το ζήτημα της καταπολέμησης της φτώχειας στο προσκήνιο της ΕΕ κατά τη διάρκεια του 2010. Η φτώχεια, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, επηρεάζει άμεσα έναν στους έξι Ευρωπαίους.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι πιο ευάλωτες από τη φτώχεια κοινωνικά ομάδες είναι εκείνες, που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική ύφεση. Γι' αυτόν τον λόγο, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Λουί Μπαρόζο, το ευρωπαϊκό έτος 2010 θα πρέπει να λειτουργήσει, ως καταλύτης, για την ευαισθητοποίηση του κοινού και να συμβάλει στη δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς.
*Και τι κάνει περί αυτού ο κ. Μπαρόζο και οι συν αυτώ;

ΕΔΩ ΑΘΗΝΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: