Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1996


Άνδρες του περιπολικού "ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ" κατα τη διάρκεια περιπολίας στην περιοχή των Ιμίων,στις 08:00 ώρα,αντιλαμβάνονται την τουρκική σημαία. Ο αρχηγός ΓΕΝ δίνει εντολή στον κυβερνήτη του παράκτιου περιπολικού "ΑΝΤΩΝΙΟΥ" να σπεύσει στα Ίμια, να αφαιρέσει την τουρκική σημαία και να υψώσει την ελληνική.

Ο αρχηγός ΓΕΝ επικοινωνεί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύμαχο Λυμπέρη,τον οποίο ενημερώνει για τα γεγονότα. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ παράλληλα ενημερώνει τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Γεράσιμο Αρσένη.

Όπως αναφέρει ο ίδοιος ο ναύαρχος Χρήστος Λυμπέρης, επικοινωνεί με το Ναυτικό Διοικητή Αιγαίου, αρχιπλοίαρχο Ι.Καλλιγιάννη,τον οποίο συμβουλεύει, όπως η σημαία υψωθεί μέσω δημάρχου Καλύμνου και όχι απευθείας από το πολεμικό πλοίο.Η επικοινωνία όμως, δεν κατέστη δυνατή με το πλοίο και η σημαία υψώθηκε περί της 10:30 από το πλήρωμα τπυ περιπολικού "ΑΝΤΩΝΙΟΥ", με την υποστολή της τουρκικής σημαίας.

Τα δύο ελληνικά περιπολικά παρέμειναν στο σημείο. Μια μεγάλη μονάδα του Στόλου έσπευσε στην ευρύτερη περιοχή.

Περίπου την ίδια χρονική περίοδο ο αρχηγός της ΓΕΣ αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Βούλγαρης, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Αθανάσιος Τζογάνης συσκεπτόταν στο γραφείο του Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχου Χρήστου Λυμπέρη για την εκτίμηση της κατάστασηςκαι την ανάγκη αποστολής τμήματος στην Ανατολική Ίμια,καθώς ήταν πλέον αυτονόητο ότι οι συνθήκες επέβαλλαν τη φύλαξη της σημαίας που είχε αναρτηθεί.

Για την συγκεκριμένη σύσκεψη,που στην ουσία ήταν ένα άτυπο ΣΑΓΕ(Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων),ο ναύαρχος Λυμπέρης αναφέρει στο βιβλίο του(Πορεία σε ταραγμένες θάλασσες,σελ.560):

''Ζητάω από τον Α/ΓΕΣ να διαθέσει ομάδα ειδικών δυνάμεων για την φύλαξη της σημαίας στα Ανατολικά Ιμια.
Ο Α/ΓΕΣ στρατηγός Βούλγαρης δεν ανταποκρίνεται θετικα. Προβάλλει αντιρρήσεις για ανάληψη αποστολής,επικαλούμενος αδυναμίες και ελλείψεις σε σχέση με υποχρεώσεις(σεάλλο σημείο του βιβλίου αναφέρει σελ. 548 αναφέρεται ότι ο Α/ΓΕΣ επικαλέστηκε ''προβλήματα διαθεσιμότητας προσωπικού'').
Η φύλαξη εδάφους της ελληνικής επικράτειας(βραχονησίδας) είναι ευθύνη του ΓΕΣ/ΑΣΔΕΝ.
Ο Διοικητής ΑΣΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΡΆΤΗΓΟΣ Σπυρίδων, ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Σταμπουλής και ο διευθυντής Ειδικων Δυνάμεων του ΓΕΣ υποστράτηγος Νικολαίδης είχαν αντίθετη άποψη με τον Α/ΓΕΣ.
Απευθύνομαι στον Α/ΓΕΝ και του ζητάω να διαθέσει βατραχανθρώπους.
Ο Α/ΓΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΊΝΕΤΑΙ ΘΕΤΙΚΑ.
Με προφορική μου εντολή προς Α/ΓΕΣ και Α/ΓΕΝ διέταξα να έρθουν σε άμεση ετοιμότητα δύο ομάδες βατραχανθρώπων και να μεταφερθουν με ελικόπτερο του Στρατού Ξηράς(ΣΞ) από την Κω η την Κάλυμνο,καθώς και να έρθει σε ετοιμότητα, τμήμα Ειδικών Δυνάμεων νήσου περιοχής.''.

Ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει με ασφάλεια, αν η κρίση θα είχε περαιτέρω κλιμακωθεί αν η εντολή αφορούσε μόνο στην υποστολή της τουρκικής σημαίας και την κατόπιν ανταλλαγή της με την ελληνική σημαία που είχαν πάρει μαζί τους οι ''απεσταλμένοι'' της Χουριετ στα Ιμια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν ο Γεράσιμος Αρσένης είχε δώσει την εντολή ''απλά και μόνο υποστολή της τουρκικής σημαίας,ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κρίσης''.Τέτοια όμως εντολή θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως αποδοχή ότι η κυριαρχία επί της βραχονησίδας τελεί ''υπό αμφιβολία''.

Ο υπουργός Αμυνας ζητά από τον Α/ΓΕΝ αντιναύαρχο Ιωάννη Στάγκα στον οποίο είχε δώσει σαφείς εντολές το λόγο.Ο Α/ΓΕΝ θέτει την παραιτησή του στη διάθεση του υπουργού.
Η κατάσταση εξετάζεται σε συνεδριάσεις του ΣΑΓΕ και του Συμβουλίου Αμυνας που ακολούθησε.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από την λήψη της διαταγής μέχρι και την εγκρισή της από το ΣΑΜ,το ΓΕΝ διατάζει την μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφων,να προετοιμάσει ένα στοιχείο(14 άνδρες).
Ο τότε διοικητής ΑΣΔΕΝ αντιστράτηγος Δημήτριος Σπυρίδων ανέφερε ότι μέχρι τις 13.15 υπήρχαν έτοιμες δύο ομάδες καταδρομέων στην Κω με δύο ελικόπτερα Huey έτοιμες για μεταφορά στα Ίμια.

Στο μεταξύ από το μεσημέρι ξεκινά μπαράζ ναυτικών επεισοδίων στην περιοχή των Ιμίων με την συνεχή παραβίαση των χωρικών μας υδάτων,από δύο τουρκικές ακταιωρούς,οι κυβερνήτες των οποίωναρνούνται να υπακούσουν στις διαταγές των κυβερνητών των ελληνικών πλοίων που είχαν πλησιάσει στην περιοχή εγκαταλείποντας την ''διακριτική΄΄ παρακολούθηση''.

Νωρίς το βράδυ αποστέλλεται η ομάδα των βατραχανθρώπων της ΜΥΚ στη νησίδα για φύλαξη της ελληνικής σημαίας.
Οι βατραχάνθρωποι μεταφέρονται με chinook στην Κάλυμνο και από εκεί στην κανονιοφόρο ''ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ''Ρ61 που κατευθυνθηκε στην περιοχή των Ιμίων.
Το στοιχείο διαιρέθηκε σε δύο υποστοιχεία των 7 αντρών το καθένα ,και ανέλαβε την εκτέλεση της αποστολής.

Το πρώτο στοιχείο θα αποβιβαζόταν στην Ανατολική Ιμια,ενώ το δεύτερο θα παρέμενε σε ετοιμότητα επί της κανονιοφόρου.
Η αποβίβαση έγινε στις 20.45 με χρήση ελαστικής λέμβου και κωπηλατώντας για όσο το δυνατόν πιο αθόρυβη προσέγγιση της βραχονησίδας.

Όπως αποδείχτηκε αργότερα η αποβίβαση δεν έγινε αντιληπτή.

Το υπουργείο εξωτερικών αναλαμβάνει να ενημερώσει για την κατάσταση τους πρεσβευτές των ΗΠΑ της ΕΕ και της Ρωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: