Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Σαν σήμερα (1986) Το Τσάλεντζερ εξερράγη στον αέρα


Πρόκειται για ένα από τα επτά αμερικανικά διαστημικά λεωφορεία που έχουν κατασκευαστεί και για το ένα από τα δύο που έχουν καταστραφεί σε ατυχήματα (το άλλο ήταν το Κολούμπια).

Το Space Shuttle Challenger ήταν ο δεύτερος δορυφόρος της NASAο οποίος τέθηκε σε τροχιά, μετά το Columbia και χάθηκε 73 δευτερόλεπτα μετά από την εκτόξευσή του, στις 28 Ιανουαρίου 1986.

Το παρθενικό ταξίδι του Τσάλεντζερ έγινε στις 4 Απριλίου του 1983 και εκτέλεσε συνολικά εννιά αποστολές πριν εκραγεί στον αέρα. Στη δέκατη, στις 28 Ιανουαρίου του 1986, εξερράγη στον αέρα, προκαλώντας το θάνατο και των επτά μελών του πληρώματος.

Οι μηχανικοί, πριν την αποστολή, είχαν εκφράσει έντονες ανησυχίες για πιθανά προβλήματα, αλλά οι επισημάνσεις τους είτε δεν ελήφθησαν υπόψη, είτε δεν κοινοποιήθηκαν σε εκείνους που έπρεπε. Πάντως για δεύτερη φορά, μέσα σε λίγα χρόνια, η NASA μετρούσε θύματα σε μια αποστολή στο Διάστημα.

Πάντως οι έρευνες που ακολούθησαν «έδειξαν» σχεδιαστικό λάθος στους πυραύλους προώθησης του σκάφους το οποίο κατά την απογείωση προκάλεσε αλυσιδωτή αντίδραση η οποία οδήγησε στην έκρηξη και ολική καταστροφή του διαστημοπλοίου.






ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: