Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Μια νέα ΝΔ για τη νέα Μεταπολίτευση, ο στόχος του Αντώνη Σαμαρά




Την αποφασιστικότητά του να δημιουργήσει τη νέα «Νέα Δημοκρατία», που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής την οποία προσδιορίζει ως νέα Μεταπολίτευση, διεμήνυσε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην εκδήλωση για την κοπή πίττας της Γραμματείας Γυναικείων Θεμάτων.

Αφού ανέφερε ότι ζούμε τον χειρότερο χειμώνα των τελευταίων 35 ετών συμπλήρωσε: «Ήλθε η ώρα για μια νέα Μεταπολίτευση. Η ΝΔ πρωτοστάτησε στη Μεταπολίτευση του 1974. Η ΝΔ θα πρωτοστατήσει και στη νέα Μεταπολίτευση. Ένας τέτοιος στόχος όμως απαιτεί μια νέα ΝΔ. Γιατί προκειμένου να αλλάξουμε τους άλλους, πρέπει πρώτα να αλλάξουμε τους εαυτούς μας» ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

Συμπλήρωσε επίσης ότι το κλίμα μέσα στη ΝΔ άλλαξε και ήδη αλλάζει και το κόμμα. «Προχωράμε στην ανασυγκρότησή μας. Με το 8ο τακτικό συνέδριο θέσεων και αρχών που εξαγγείλαμε προχθές, θα κάνουμε και το επόμενο βήμα: Θα προχωρήσουμε στην αναγέννηση της παράταξής μας».

Αναφερόμενος στον πολιτικό προσανατολισμό της ΝΔ ανέφερε πως άξονας θα είναι ο κοινωνικό φιλελευθερισμό, «που αποτελεί σήμερα τη σημαία όλων των επιτυχημένων κεντροδεξιών κομμάτων που κυριαρχούν σε όλη την Ευρώπη».

Όσο για την επιλογή στελεχών είπε θα χτιστεί ένα κόμμα «αληθινά ανοικτό στην κοινωνία, αληθινά δημοκρατικό, λειτουργικό, με ευθύνη στα όργανά του, με λογοδοσία από τα στελέχη του, με αξιοκρατία στην ανάδειξή τους».

Ο κ. Σαμαράς προέταξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης και έδωσε το στίγμα της αντιπολιτευτικής του τακτικής: «Η οικονομία είναι το κεντρικό και πιο δραματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα.

Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη χώρα να καταρρεύσει, για να έλθουμε εμείς να κυβερνήσουμε ανάμεσα σε ερείπια. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη οικονομία να χρεοκοπήσει, για να έλθουμε εμείς να διαχειριστούμε ένα πτωχευμένο κράτος με τα χέρια δεμένα».

Στην συνέχεια ανέπτυξε την δική του πρόταση: «Μπορεί η Ελλάδα ακόμα να αποφύγει την πτώχευση. Έχει μεγάλους αδρανείς πόρους και τεράστιο απόθεμα αναξιοποίητων συγκριτικών πλεονεκτημάτων.

Στην οικονομία χρειαζόμαστε περισσότερη ανταγωνιστικότητα, εξυγίανση των αγορών, καταπολέμηση των στρεβλώσεων, απελευθέρωση της δημιουργικότητας της μεσαίας τάξης, αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας στις διεθνείς αγορές, προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων κι άμεση αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας. Και δύο ακόμα πράγματα: από-ενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας. Κι άμεση καταπολέμηση της ανεργίας».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην ανασυγκρότηση του κόμματος λέγοντας ότι οι 800.000 ψηφοφόροι που συνέρευσαν στις κάλπες «απαιτούν από μας να ανασυνταχθούμε γρήγορα και, ξεπερνώντας το σύνδρομο της ήττας, να μπούμε ξανά σε τροχιά εξουσίας. Ώστε να επανέλθουμε δυναμικά».

Ακόμη, άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και στη σημερινή κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για απραξία: «Φταίει η διεθνής κρίση, φταίνε και λάθη και παραλήψεις της δικής μας διακυβέρνησης, φταίει και η σημερινή κυβερνητική απραξία, η έλλειψη σχεδίου, η διάψευση προσδοκιών που καλλιέργησε το ΠΑΣΟΚ, η αθέτηση των υποσχέσεων που έδωσε προεκλογικά, αλλά και η αβουλία, η απραξία και η σύγχυση που επέδειξε μετεκλογικά».

Γενικεύοντας, ο κ. Σαμαράς είπε ότι «έφτασε στα όριά του αυτό που ονομάστηκε 'Μεταπολίτευση' και ήταν ένα ολόκληρο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο στηρίχθηκε σε αναδιανομή δανεικών, σε χρηματοδότηση σπατάλης, σε διεύρυνση των υποδομών με ταυτόχρονη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας, σε επέκταση του δημοσίου σε βάρος του ιδιωτικού τομέα, σε υποκατάσταση της επιχειρηματικότητας από τη τυφλή κερδοσκοπία, όλα αυτά υποθήκευσαν το μέλλον της χώρας».

Παράλληλα, πρόσθεσε «χρεοκόπησε και το μοντέλο πολιτικής διαχείρισης που αναδιένεμε συνεχώς πελατειακές σχέσεις του κράτους με την κοινωνία και των κομμάτων με το κράτος.

Δημιουργούσε όλο και περισσότερες προσδοκίες, όλο και περισσότερες υποχρεώσεις, κι ύστερα δεσμευόταν και χρεωνόταν όλο και περισσότερο για να τις ικανοποιήσει. Αναδιένειμε δανεικά, αναδιένειμε κοινοτικά κονδύλια, αναδιένειμε επιρροή κομματικών φέουδων και εξωθεσμικών κέντρων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: