Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Εκατό μυστικοί αστυνομικοί κατά της μαφίας Υποδιεύθυνση Παρακολουθήσεων συστήνει η ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος .


Εκατό μυστικούς αστυνομικούς αποκτά η ΕΛ.ΑΣ. που στήνει- για πρώτη φοράξεχωριστή «υποδιεύθυνση παρακολουθήσεων» για να αντιμετωπίσει την ελληνική μαφία και το οργανωμένο έγκλημα. Παράλληλα δημιουργούνται ειδικά τμήματα «αντιμετώπισης απαγωγών» αλλά και «διεθνικού εγκλήματος».

Η ομάδα παρακολουθήσεων της ΕΛ.ΑΣ. θα ενταχθεί στη νέα Διεύθυνση Αντιμετώπισης του Οργανωμένου Εγκλήματος που δημιουργείται στη θέση της Ασφάλειας Αττικής και θα αναλαμβάνει την καταγραφή των κινήσεων εκατοντάδων πολιτών για τους οποίους υπάρχει υπόνοια ότι εμπλέκονται σε εγκληματικές ενέργειες, όπως ανθρωποκτονίες, εκβιάσεις, ληστείες, ναρκωτικά και μεγάλες απάτες.

Ως σήμερα αυτές τις παρακολουθήσεις πραγματοποιούσαν ξεχωριστά και αποσπασματικά αστυνομικοί από διάφορα αστυνομικά τμήματα, όπως Εκβιαστών, Διαρρηκτών, Ανθρωποκτονιών, Οικονομικού Εγκλήματος, και άλλοι της ΕΛ.ΑΣ. Με τη δημιουργία όμως της Υποδιεύθυνσης Παρακολουθήσεων ή Ερευνών- όπως μπορεί να ονομασθεί- το έργο αυτό θα ενοποιηθεί και θα το αναλάβει ομάδα από 100 αστυνομικούς που θα έχουν ειδική εκπαίδευση για να μη γίνονται αντιληπτοί, αλλά και για να προχωρούν σε διάφορες μυστικές επιχειρήσεις.

Οι αστυνομικοί αυτοί, ανά περίσταση, θα μπορούν να αλλάζουν στοιχεία ταυτότητας, να εμφανίζονται με άλλες επαγγελματικές ιδιότητες (όπως τεχνίτες σε δρόμο), να μεταμφιέζονται ή ακόμη και να παρεισφρέουν στα κυκλώματα των κακοποιών για να αντλούν κρίσιμες πληροφορίες. Ακόμη θα χρησιμοποιούν ειδικά τεχνικά μέσα (κάμερες, συστήματα υποκλοπών και άλλα) για να καταγράφουν τις κινήσεις των υπόπτων.

Η υποδιεύθυνση μετά την ολοκλήρωση των παρακολουθήσεων θα ενημερώνει τις αντίστοιχες υπηρεσίες, οι οποίες έχουν... παραγγείλει την εποπτεία των κινήσεων των υπόπτων. Ακόμη στην ίδια υπηρεσία είναι πιθανόν να ενταχθεί- σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ.- και το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ. που ως σήμερα υπολειτουργεί. Επιπλέον, απόφαση υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. θα είναι η δημιουργία ειδικού τμήματος για την αντιμετώπιση των απαγωγών, τις οποίες ως τώρα χειριζόταν το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής.

Οπως ανέφερε στο «Βήμα» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.,
«η δημιουργία του νέου τμήματος θεωρήθηκε επιτακτική ανάγκη, κυρίως μετά την υπόθεση απαγωγής του εφοπλιστή κ. Περικλή Παναγόπουλου πριν από έναν χρόνο. Μια απαγωγή απαιτεί την αφοσίωση σε αυτήν δεκάδων αστυνομικών και διαπραγματευτών, αλλά και ειδικές δράσεις».

Ακόμη στην Ελληνική Αστυνομία θα δημιουργηθεί Υποδιεύθυνση Διεθνικού Εγκλήματος το οποίο θα χειρίζεται υποθέσεις δράσης πολυεθνικών κυκλωμάτων σωματεμπορίας αλλά και εμπορίας ανθρώπων. Τέλος, προβλέπεται και η δημιουργία ειδικού τμήματος για τις κλοπές των οχημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: