Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Μάχη για ένα αντίσκηνο και ένα πιάτο φαγητό στην Αϊτή



Δραματική έκκληση του προέδρου Πρεβάλ για αποστολή τουλάχιστον 200.000 σκηνών


ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ Μεγάλες ταραχές ξέσπασαν στο Πορτ-οΠρενς με αφορμή το ποιοι σεισμοπαθείς θα εγκατασταθούν στις πρώτες σκηνές με τα στοιχειώδη (πόσιμο νερό, ρεύμα, ιατρική περίθαλψη) αλλά και ποιοι θα λάβουν τρόφιμα και ανθρωπιστική βοήθεια. Δύο εβδομάδες μετά τον φονικό σεισμό των 7 ρίχτερ η κατάσταση παραμένει απελπιστική. Στα πρώτα αντίσκηνα που στήθηκαν σε ένα γήπεδο χωρούν μόλις 500 άνθρωποι.

Μια επιχείρηση διανομής φαγητού προκάλεσε χάος μπροστά στο ισοπεδωμένο (πρώην) προεδρικό μέγαρο της χώρας, όταν ελάχιστοι κυανόκρανοι, μόλις 18, από την Ουρουγουάη, προσπάθησαν ματαίως να ελέγξουν εξαγριωμένο πλήθος περίπου 4.000 πεινασμένων Αϊτινών.
«Ο,τι και να κάνουμε δεν καταφέρνουμε τίποτα!» φώναζε ένας στρατιώτης, ενώ ταυτόχρονα έσπρωχνε το πλήθος με μια ασπίδα την ώρα που οι συνάδελφοί του χρησιμοποιούσαν σπρέι πιπεριού εναντίον τους.

Κάποιοι άλλοι στρατιώτες, κρυμμένοι πίσω από ένα όχημα, έριχναν σφαίρες από καουτσούκ στον αέρα.
Ο πρόεδρος της Αϊτής Ρενέ Πρεβάλ έχει απευθύνει έκκληση για αποστολή στη χώρα τουλάχιστον 200.000 σκηνών, έχει υποσχεθεί μάλιστα να κοιμάται και ο ίδιος σε μία από αυτές. Η σεισμοπαθής Φενέλα Τζέικομπς, 39 ετών, μένει σε μια σκηνή 4 επί 4, την οποία έλαβε από την εδρεύουσα στη Βρετανία οργάνωση Παγκόσμια Ισλαμική Αρωγή.

Η ίδια όμως είπε πως ενώ η οργάνωση της πρόσφερε δύο σκηνές για 21 σεισμόπληκτους, αναγκάστηκε να δώσει τη μία, αφού άλλοι άστεγοι την απείλησαν ότι θα τις έκαιγαν και τις δύο.
Τ ο φιλόδοξο σχέδιο στέγασης των σεισμοπαθών προβλέπει τη δημιουργία περίπου 400 ελεγχόμενων καταυλισμών με τις απαραίτητες παροχές και «πληθυσμό» περίπου 10.000 ανθρώπων στον καθένα.
Ωστόσο εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν ότι αν οι καταυλισμοί είναι πολύ μεγάλοι θα δημιουργηθούν προβλήματα ασφαλείας και θα υπάρξει κίνδυνος για διάπραξη ληστειών, βιασμών και δράσης συμμοριών.

Την ίδια ώρα η διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΡΑΜ) του ΟΗΕ Τζοσέτ Σίραν απηύθυνε νέα έκκληση σε όλους τους ξένους στρατιώτες να προσφέρουν τις μερίδες φαγητού που τους περισσεύουν στους Αϊτινούς.

Αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου έλεγαν χθες ότι ο στρατός των ΗΠΑ θα αρχίσει να αποκλιμακώνει την παρουσία του στην Αϊτή σε τρεις ως έξι μήνες, καθώς διεθνείς οργανισμοί θα αναλάβουν σημαντικότερο ρόλο στην παροχή ασφάλειας και στην αρωγή των πληγέντων από τον σεισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: