Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Η α λα αγγλικά καταπολέμηση του χουλιγκανισμού


Oι συγκρίσεις μόνον αγανάκτηση για τα καθ΄ ημάς προκαλούν. Προσφάτως προκλήθηκαν εκτεταμένα χουλιγκανικά έκτροπα στην Καβάλα, στα Ιωάννινα και στην Πάτρα. Μολονότι οι εμπλεκόμενοι ήταν αρκετές εκατοντάδες, οι αστυνομικές αρχές έκαναν μόλις τέσσερις συλλήψεις, προσφέροντας και το άλλοθι σε ΠΑΕ, Σούπερ Λίγκα και ΕΠΟ να ρίχνουν το... ανάθεμα στην ΕΛ.ΑΣ.

Στην Αγγλία- μητέρα του χουλιγκανισμού, αλλά και του... αποχουλιγκανισμού- το σύστημα δουλεύει αλλιώς, γι΄ αυτό και επιτυχώς.

Στο 70΄ του προχθεσινού ντέρμπι του Μάντσεστερ μεταξύ Γιουνάιτεντ και Σίτι για τα ημιτελικά του Λιγκ Καπ, ο
Κρεγκ Μπέλαμι της Σίτι πήγε να εκτελέσει κόρνερ και δέχτηκε στο κεφάλι κέρμα, ενώ δίπλα του έπεσαν δύο μπουκάλια. Στην Ελλάδα αυτά είναι τόσο συνηθισμένα ώστε πλέον να τα αγνοούν ακόμη και οι διαιτητές και οι παρατηρητές.

Οχι όμως στην Αγγλία. Το ότι ο διαιτητής της αναμέτρησης κ.
Χάουαρντ Γουέμπ διέκοψε προσωρινά το ματς, το ότι οι παίκτες της Γιουνάιτεντ έτρεξαν να προστατεύσουν τον Μπέλαμι και να «μαλώσουν» τους οπαδούς τους, είναι απλώς μέρος του αγωνιστικού θέματος.

Οπως και η ενδεχόμενη βαριά τιμωρία της Γιουνάιτεντ από την ομοσπονδία. Η ουσία κρύβεται στο τι προηγήθηκε και τι ακολούθησε το επεισόδιο.
Από την περασμένη εβδομάδα και την πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων του Μάντσεστερ, η αστυνομία της αγγλικής μεγαλούπολης έχει προβεί σε 29 συλλήψεις οπαδών που είχαν εμπλακεί σε επεισόδια εκτός γηπέδου.

Προχθές, πριν αλλά και μετά τη λήξη του επαναληπτικού ημιτελικού (προκρίθηκε η Γιουνάιτεντ νικώντας 3-1 τη Σίτι), η αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη άλλων 11 ατόμων! Οπως αποδείχθηκε ένας εξ αυτών είχε εκτοξεύσει μπουκάλι προς τον Μπέλαμι, ενώ οι Αρχές εξακολουθούν να μελετούν τα βίντεο από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης προκειμένου να βρουν αυτόν που πέταξε το κέρμα που χτύπησε τον ουαλλό επιθετικό της Σίτι στο κεφάλι.

Παράλληλα, η διοίκηση της Γιουνάιτεντ ανακοίνωσε ότι όποιος οπαδός της κριθεί ένοχος για ρίψη αντικειμένων στον αγωνιστικό χώρο θα τιμωρηθεί με διά βίου αποκλεισμό από το «Ολντ Τράφορντ»!

Για την Ιστορία, στα 120 ματς του α΄ γύρου του ελληνικού πρωταθλήματος έχουν γίνει μόλις 62 συλλήψεις ταραξιών που το πιθανότερο είναι την επόμενη (άντε τη μεθεπόμενη) αγωνιστική να ήταν πάλι στις γηπεδικές επάλξεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια: