Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Η νέα Ρωσία δεν χρειάζεται Στάλιν



Фото: РИА Новости
Ο ιστορικός ρόλος του Ιωσήφ Στάλιν θα συζητείται όχι μόνο αυτό τον αιώνα, αλλά και τους μελλοντικούς. Όσο κι αν αυτό είναι παράδοξο, για ορισμένο μέρος του πληθυσμού της Ρωσίας αυτός ο άνθρωπος εξακολουθεί να είναι μεγάλος ηγέτης και μεγαλοφυής στρατηλάτης. Ενώ για άλλους είναι κακή μεγαλοφυία και παρόμοιοι του υπήρξαν πολλοί στην παγκόσμια ιστορία.

Δεν είναι τυχαίο το ότι στη διάρκεια του απευθείας διαλόγου του πρωθυπουργού της Ρωσίας Β. Πούτιν με τους πολίτες της χώρας, που απαντούσε στις οξύτερες ερωτήσεις που τους ανησυχούν, του ζήτησαν να αξιολογήσει τη δραστηριότητα του Στάλιν.

«Διεξάγονται πάρα πολλές συζητήσεις στην κοινωνία. Σ΄αυτό το ζήτημα βλέπω «ενέδρες» - αν πεις ότι ήταν θετική, θα δυσαρεστηθούν κάποιοι, αν πεις «αρνητική» - θα δυσαρεστηθούν άλλοι. Όμως λόγω του ότι το θέμα του Στάλιν και του σταλινισμού ως σήμερα συζητείται έντονα, άφησα ξεπήτηδες αυτή την ερώτηση».

Κατα την άποψή μου, δεν επιτρέπεται να εκφράζουμε γενικές εκτιμήσεις. Προφανώς, από το 1924 ως το 1953 η χώρα - και της χώρας τότε ηγείτο ο Στάλιν, άλλαξε ριζικά. Από γεωργική μετατράπηκε σε βιομηχανική. Βέβαια, τάξη των γεωργών δεν έμεινε και θυμούμαστε πολύ καλά τα προβλήματα στον τομέα της γεωργίας, ιδιαίτερα στην τελική περίοδο.

Χάρη στη βιομηχανοποίηση η ΣΕ σήκωσε το βασικό βάρος του αγώνα κατα του φασισμού και εξασφάλισε τη νίκη των συμμάχων στο Β΄παγκόσμιο πόλεμο. Όμως, παρά το αδιαμφισβήτητο αυτών των γεγονότων, όλα επιτεύχθηκαν με απαράδεκτο τίμημα - με το τίμημα εκατομμυρίων ζωών αθώων ανθρώπων, που είχαν υποβληθεί σε απάνθρωπες διώξεις, θεωρεί ο εμπειρογνώμονας της Ανώτατης Σχολής Οικονομίας Λιουμπίμοφ:

«Νομίζω ότι οποιεσδήποτε θετικές εκτιμήσεις της δραστηριότητας του Στάλιν είναι βέβηλες και απόλυτα απαράδεκτες για τη μνήμη δεκάδων εκατομμυρίων θυμάτων της διακυβέρνησης του. Το επαναλαμβάνω - δεκάδων εκατομμυρίων θυμάτων. Αρχίζοντας από το ΓΚΟΥΛΑΓΚ και τελειώνοντας με το Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, στον οποίο δεν μετρούσαν τα θύματα. Προσωπικά δεν βλέπω καμιά ιδιαίτερη επιτυχία στη δραστηριότητα του συντρόφου Στάλιν. Η νίκη στον Πατριωτικό Πόλεμο δεν είναι δική του υπηρεσία. Είναι υπηρεσία δεκάδων εκατομμυρίων συμπολιτών μας, που είχαν θυσιάσει τη ζωή τους γι΄αυτή τη νίκη.

Όσο περισσότερο απομακρυνόμαστε από την εποχή του στυαλινισμού, τόσο πιό πολύ ξεκαθαρίζει το απαράδεκτο αυτού του απάνθρωπου τιμήματος για την ανάπτυξη της χώρας. Και όπως έδειξε η τελευταία δημοσκόπηση του Στατιστικού Κέντρου ΒΤΣΙΟΜ γι΄αυτό το θέμα, το 58% των ερωτηθέντων Ρώσων θεωρούν πως δεν υπάρχει καμιά ανάγκη να βρίσκεται επικεφαλής της Ρωσίας πολιτικός τύπου Στάλιν.

greek.ruvr.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια: