Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Δικαιώθηκε ο ταξιτζής για το... δουλεμπόριο




Με διαδικασίες πρωτοφανείς για τα δεδομένα της δικαιοσύνης δικαιώθηκε μετά από ενάμιση μήνα ο 57χρονος ταξιτζής, που είχε συλληφθεί κατηγορούμενος για… δουλεμπόριο. Οι δικαστές έκριναν πως ο οδηγός δεν έπρεπε να συλληφθεί από τους αστυνομικούς και τον απάλλαξαν, ενώ παράλληλα αποφάσισαν να αποδοθεί άμεσα το κατασχεμένο του ταξί.

Η περιπέτεια του ιδιοκτήτη ταξί Βασίλη Καπασακαλίδη ξεκίνησε το απόγευμα της 16ης Δεκεμβρίου. Όπως και άλλοι συνάδελφοί του, βρισκόταν στην πιάτσα των ταξί στα ΚΤΕΛ, όταν επιβιβάστηκαν στο αυτοκίνητό του δύο Αλβανοί, που αποδείχτηκε πως είχαν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα.

Ο ίδιος δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει έλεγχο στοιχείων στους επιβάτες, αφού δεν έχει τέτοιο δικαίωμα, και εκτέλεσε το δρομολόγιο. Όταν έφτασε στον προορισμό του, στην οδό Γιαννιτσών, στην περιοχή Σιδηροδρομικού Σταθμού, στάθμευσε πίσω από ένα περιπολικό για να κατέβουν οι επιβάτες.

Οι αστυνομικοί έκαναν έλεγχο στους αλλοδαπούς, διαπίστωσαν ότι είναι παράνομοι και συνέλαβαν τον 57χρονο ταξιτζή.

“Τι θα μπορούσα να κάνω εγώ; Εάν είχα αρνηθεί την κούρσα, μπορούσαν να κινηθούν εναντίον μου, να τους ελέγξω δεν μπορώ”, τόνισε ο ίδιος μιλώντας στη “Μ”. Παρόλα αυτά οδηγήθηκε στην αστυνομία, έμεινε για μία νύχτα κρατούμενος και την επομένη ασκήθηκε σε βάρος του δίωξη για κακούργημα, αλλά αμέσως αφέθηκε ελεύθερος με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, αφού απολογήθηκε.

Η πιο γρήγορη απόφαση

Εισαγγελικές και δικαστικές αρχές της Θεσσαλονίκης κινήθηκαν εντυπωσιακά γρήγορα, κρίνοντας την ουσία της υπόθεσης και απέδωσαν το κατασχεμένο ταξί του 57χρονου, που είναι συνιδιοκτησίας άλλων δύο ταξιτζήδων, στους ιδιοκτήτες.

Με δικαστική απόφαση κρίθηκε πως δεν πρέπει να γίνει κατηγορία σε βάρος του κ. Καπασακαλίδη, ενώ αναφέρεται πως ο ίδιος ο οδηγός δεν είχε τη δυνατότητα επιλογής επιβατών, η επιβίβαση των δύο αλλοδαπών ήταν τυχαία στο αυτοκίνητό του, αφού έφτασε να είναι πρώτος στη σειρά της πιάτσας, αλλά και πως στην αποβίβαση στάθμευσε πίσω από περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ., ενισχύοντας την πεποίθηση ότι δεν έκανε τίποτε παράνομο. Χαρακτηριστικό της απόφασης είναι η επισήμανση ότι ο ταξιτζής δεν είχε δυνατότητα ελέγχου των δύο αλλοδαπών.


“Είναι δικαίωση. Η δικαιοσύνη στάθηκε για μία ακόμη φορά στο ύψος των περιστάσεων και λειτούργησε ιδιαίτερα γρήγορα. Πρώτη φορά βγαίνει τόσο γρήγορα απόφαση”, σχολίασε ο 57χρονος.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: