Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Άμεση απάντηση της επιτροπής αγώνα κατά των διοδίων Αιγινίου στον Σουφλιά : "Περικυκλώσατε την Πιερία με διόδια"

Απάντηση στην επιστολή της 24ης Ιανουαρίου 2010 του

τέως Υπ. ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά.


.

Με προσοχή διαβάσαμε την επιστολή σας κ. Γ. Σουφλιά σχετικά με τα διόδια, που δημοσιεύτηκε την 24 Ιανουαρίου 2010 σε Αθηναϊκή εφημερίδα.


Αργήσατε στο ραντεβού σας περίπου 18 μήνες. Περιμένατε να σας στείλει ο λαός στο σπίτι για να καταδεχτείτε να επικοινωνήσετε με τους πολίτες; Και μάλιστα, για ένα πρόβλημα, του οποίου φαίνεται ότι ήσασταν ο μαέστρος του.

Η επιστολή σας θα έπρεπε να είναι πιο ακριβής.


Ο δρόμος Λεπτοκαρυά – Κλειδί, κύριε Υπουργέ, δεν έγινε από καμία εταιρία μετά το 2007. Έγινε από εμάς, δεν είχατε δικαίωμα να τον παραχωρήσετε σε κανέναν και μάλιστα με την διαδικασία της δεδηλωμένης. Διαδικασία που περιορίζει την ευρεία διαβούλευση και κατά προέκταση και την δημοκρατία. Πολύ σωστά η διαδικασία αυτή αποκηρύχτηκε από το σημερινό Πρωθυπουργό.


Δεν είδαμε τις περιβαλλοντικές μελέτες και εγκρίσεις που επικαλείστε για συγκεκριμένα έργα (σταθμός διοδίων Αιγινίου, ανατινάξεις στην κοιλάδα των Τεμπών) παρά το γεγονός ότι τις ζητήσαμε επανειλημμένα.


Καταργήσατε το ίδιο σας το Υπουργείο και την ΚΥΑ 12966/09 (ΦΕΚ 220 ΑΑΠ/14-5-2009) της Κυβέρνησης σας που αφορά στο Εθνικό Προστατευόμενο Πάρκο - Υγροβιότοπο της περιοχής των ποταμών Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα. Απαξιώσατε το θεσμοθετημένο Φορέα Διαχείρισης παρακάμπτοντάς τον. Ανεχτήκατε την οικοδόμηση του σταθμού των διοδίων Αιγινίου καταπατώντας τον υγροβιότοπο και δεν ζητήσατε τη σύμφωνη γνώμη του Φορέα διαχείρισης όπως προβλέπεται.


Δεν λάβατε καμία μέριμνα, ως οφείλατε, για να προστατευτούν τα συνταγματικά δικαιώματα των Πιεριέων περί ελεύθερης χρήσης άλλων εναλλακτικών βιώσιμων τρόπων μετακίνησης στην πατρίδα τους για την ικανοποίηση καθημερινών βιοτικών αναγκών.


Δεν εξασφαλίσατε, ως οφείλατε, ίσους όρους ανταγωνισμού για τους επαγγελματίες της Πιερίας. Αντίθετα φροντίσατε εντέχνως να τους περικυκλώσετε με τέσσερα διόδια, σε διάστημα 90 περίπου χιλιομέτρων, άνισα κατανεμημένα σε σχέση με τον γειτονικό νομό της Λάρισας, δηλαδή την γενέτειρά σας.


Με ποια κριτήρια επιλέχτηκαν τα σημεία εγκατάστασης των σταθμών διοδίων; Για αυτόν του Αιγινίου η εταιρία Αυτοκινητόδρομος Αιγαίον ΑΕ αποκάλυψε ότι το μοναδικό κριτήριο ήταν η κερδοφορία του σταθμού.


Δεν ελήφθησαν καθόλου υπ’ όψη τα προβλήματα που ο σταθμός αυτός δημιουργεί στους κατοίκους του Αιγινίου και σε όλους τους κατοίκους της Πιερίας. Και τα δικά σας κριτήρια κ. Υπουργέ συνοψίζονται στην κερδοφορία του εν λόγω σταθμού;


Τι εννοείτε ότι εξαιρούνται από το 0,04 ευρώ ανά χιλιόμετρο οι σήραγγες των Τεμπών; Εκεί θα έχουμε πρόσθετα διόδια πέραν των 0,04 ευρώ αν χιλιόμετρο; Μέχρι πόσο θα πληρώνουμε τελικά;

Θεωρούμε αδιανόητο να αναφέρεστε επιλεκτικά σε άλλες χώρες της Ευρώπης που εφαρμόζουν διόδια. Δεν αναφέρεστε όμως ούτε στην ποιότητα των εκεί αυτοκινητοδρόμων, ούτε στις εναλλακτικές επιλογές ελεύθερης μετακίνησης που διαθέτουν.


Σας επισημαίνουμε ότι στη Βρετάνη της Γαλλίας, έκτασης μεγαλύτερης απ΄ όσο η μισή Ελλάδα, δεν εισπράττονται διόδια σε δρόμους ανώτερης ποιότητας από τους δικούς μας διότι δεν υπάρχει καλά ανεπτυγμένο δευτερεύον οδικό δίκτυο. Δεν αναφέρετε ότι δεν υπάρχουν καθόλου σταθμοί διοδίων στη Γερμανία, στο Βέλγιο, την Αυστρία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Ελβετία, την Αγγλία, την Ιρλανδία κτλ.

Αποκρύπτετε ότι η μέθοδος των μετωπικών διοδίων είναι η πιο απαρχαιωμένη και η πιο άδικη.

Μάλλον δεν γνωρίζετε καλά τη χώρα σας, χώρα που σας τίμησε επί σειρά ετών να είστε Υπουργός της. Ξέρετε αν υπάρχουν εναλλακτικές διαδρομές ή παράπλευρο οδικό δίκτυο στην περιοχή κυρίως της βόρειας Πιερίας, όπως επικαλείστε στην επιστολή σας; Υποδείξτε μας από ποιόν είναι «υποχρεωτικοί» όπως ισχυρίζεστε.


Γιατί άρχισαν πρώτα την κατασκευή του σταθμού διοδίων στο Αιγίνιο και όχι τους «εναλλακτικούς υποχρεωτικούς δρόμους». Πέστε μας από πού θα τους ζητήσουμε; Ποια εταιρία θα τους κάνει και πόσο θα μας στοιχίσουν;


Δώστε μας λίγες λεπτομέρειες για τις συνθήκες του «σκληρού ανταγωνισμού που υπήρχε κατά το διεθνή διαγωνισμό που κάνατε» και που στην επιστολή σας αναφέρετε. Οι εκπρόσωποι της εταιρίας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ» την 13/12/2009 στο Δήμο Αιγινίου δημοσίως μας διευκρίνισαν ότι ουσιαστικά ενδιαφέρθηκαν έξι εταιρίες, στην συνέχεια έμειναν δύο και τελικά στην Αιγαίον μπήκαν και οι έξι. Μόνο εμάς ξεχάσατε απ’ έξω κύριε Υπουργέ, και μάλιστα στη θέση να πληρώνουμε για τριάντα χρόνια.


Κατά πόσο είστε σίγουρος ότι γίνονται αποτελεσματικά οι έλεγχοι της εταιρίας και της προόδου των έργων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που αναφέρετε. Γιατί δεν ελέγχθηκαν στα Τέμπη οι βροχές, οι ανατινάξεις και τα διερχόμενα αεροπλάνα;


Εμείς πάντως που δοκιμάζουμε και περιμένουμε επί 16 μήνες διαμέσω της εισαγγελίας και των υπηρεσιών να δούμε άδειες και εγκρίσεις δεν είδαμε ακόμη τίποτε. Μάλλον θα έπρεπε να είμαστε και εμείς «Ευρωπαίοι» για να μας καταδεχθούν. Πάντως αν και εδώ εφαρμόζεται η προσφιλή σας τακτική των «Greek statistics» καλύτερα να μη περιμένουμε.


Δεν μπορούμε να σας κρύψουμε την οργή μας κύριε Υπουργέ, στον ισχυρισμό σας ότι ως δημόσιο οφείλουμε επιπλέον επιδότηση στον παραχωρησιούχο, αν επέλθει μείωση του διόδιου τέλους. Μείωση για την οποία είστε ο πρώτος που μιλά, έστω και αναχρονιστικά. Κύριε Υπουργέ μάλλον δεν σας πληροφορούν σωστά.


Δεν βλέπετε τα δόντια που δείχνει η εταιρία σε εμάς. Μάλλον την οργή του κόσμου δεν σας την μετέφεραν ως έχει. Η εν λόγω σύμβαση έχει πολλά αντισυνταγματικά στοιχεία, δεν εφαρμόζεται σωστά, δεν έλαβε υπ’ όψη της την κοινωνική αδικία, εκκρεμεί το πόρισμα για τα Τέμπη και συνεπώς τίθεται θέμα διακοπής της ή επαναδιαπραγμάτευσής της με γνώμονα την κοινωνική ευαισθησία που φαίνεται, σε αντίθεση με εσάς, να έχει η νέα κυβέρνηση.


Θεωρούμε προκλητικό να κατηγορείτε την σημερινή κυβέρνηση για προχειρότητα και για εξαγγελίες χωρίς μελέτη. Αναλογιστείτε λίγο σε τι περιπέτειες βάλατε εσείς με τις εμπεριστατωμένες σας μελέτες που κάνατε, «για μας, χωρίς εμάς», τους έλληνες, τις εταιρίες, τις τράπεζες, την Νέα Δημοκρατία και την ΕΕ και ταπεινά ζητήστε τουλάχιστον συγνώμη.


Επίσης καλό θα ήταν να γνωρίζει ο κόσμος αν τα όσα γράφετε στην επιστολή σας αυτή υιοθετούνται και από τη Νέα Δημοκρατία και τον αρχηγό της, τον κ. Α. Σαμαρά. Ελπίζουμε ότι η Νέα Δημοκρατία θα συμβάλει στην αποκατάσταση της βλάβης που προξενήσατε στο λαό με την αποικιοκρατική αυτή σύμβαση και θα συνεργαστεί μαζί με την κυβέρνηση για ένα βιώσιμο αποτέλεσμα. Περιμένουμε.


Η Επιτροπή Αγώνα Όχι στα Νέα Διόδια στο Αιγίνιο.

ΛΕΥΤΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: