Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Πειραιώτης αυτονομιστής!




"Τρομοκράτης" στη Βασκονία ο Θρύλος, εξαφάνισε την Κάχα Λαμποράλ και με τη νίκη του με 85-89, βάζει σοβαρά θεμέλια για την πρωτιά και... φεύγει για Παρίσι. Live το ματς από το gavros.gr. Ένας αγριεμένος Ολυμπιακός που το μάτι του γυάλιζε από το πρώτο δευτερόλεπτο τρομοκράτησε την Βιτόρια και επικράτησε με 85-89 στο πρώτο ματς για το ΤΟΡ-16 της Ευρωλίγκα.

Ο Θρύλος ήταν βγαλμένος από τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ και υπήρχαν στιγμές που πραγματικά έμενες με ανοιχτό το στόμα με όσα έκαναν οι αστέρες της ομαδάρας μας πάνω στο παρκέ. Οι "ερυθρόλευκοι" πέτυχαν μία τεράστια νίκη και πλέον όχι μόνο έβαλαν γερά θεμέλια για να περάσουν στην επόμενη φάση της Ευρωλίγκα, αλλά έβαλαν τις βάσεις για να πάρουν και την πρώτη θέση στον 8ο όμιλο. Αυτός ο Ολυμπιακός που εμφανίστηκε στην Βιτόρια δεν έχει αντίπαλο και δεν μπορεί να χάσει από κανέναν.

Μία ομάδα σοβαρή στην μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα. Αυτοσυγκεντρωμένη στην άμυνα και με ορθολογικές επιθέσεις. Με τον Παναγιώτη Γιαννάκη να κοουτσάρει μαεστρικά τον Ολυμπιακό και να τον ξυπνάει στα δύσκολα σημεία. Ακόμα και όταν η Κάχα προσπαθούσε να μπει στο παιχνίδι ο Θρύλος είχε τις λύσεις.

Έχει παικταράδες στο ρόστερ του, είναι η καλύτερη ομάδα από την Κάχα και αυτό φάνηκε στο παρκέ. Αξίζουν χίλια μπράβο και άλλα τόσα συγχαρητήρια στους παίκτες μας και φύγαμε για Παρίσι. Πριν απ' αυτό ας ξετυλίξουμε το κουβάρι του συγκλονιστικού ματς και του τεράστιου διπλού στην Βιτόρια.


Τρομακτικό ξεκίνημα

Ο Ολυμπιακός γνώριζε εξ αρχής ότι πήγαινε να αντιμετωπίσει μία αρκετά καλή ομάδα μέσα σε μία πολύ δύσκολη έδρα. Το ξεκίνημα του, όμως, αυτή την φορά ήταν κάτι παραπάνω από τρομερό. Κι αν λένε ότι η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί τότε από την αρχή ο Θρύλος έδειξε τις διαθέσεις του με τον Τσίλντρες να σημειώνει το πρώτο καλάθι του αγώνα και αυτό να είναι τρίποντο.

Ο Γιαννάκης ξεκίνησε τον Σοφοκλή στην πεντάδα και αυτός δεν μάσησε απέναντι στον Σπλίτερ. Στην επίθεση ο Σχορτσιανίτης ήταν ασταμάτητος, αλλά στην άμυνα χρεώθηκε γρήγορα με δύο φάουλ και ο Μπουρούσης στο 3ο λεπτό πήρε την θέση του. Ο Ολυμπιακός, ωστόσο ήταν πολύ σοβαρός, έπαιζε εξαιρετική άμυνα και πήγαινε σε γρήγορες και ορθολογικές επιθέσεις.

Έτσι γρήγορα ξέφυγε με 6-13 στο 4' και με τον Τεόντοσιτς να είναι μαέστρος ο Ολυμπιακός ήταν ασταμάτητος. Στο 8'.40'' ο Τσίλντρες κάρφωσε με εντυπωσιακό τρόπο και εκτόξευσε την διαφορά στο +13 (12-25). Από εκείνο το σημείο ο Θρύλος ήταν σαν να έπαθε μπλακ άουτ και ο Ιβάνοβιτς έριξε στο ματς τον Χουέρτα. Αυτός ήταν το κλειδί του αγώνα για την Κάχα, αφού συμμάζεψε την άμυνα και την επίθεση και το πρώτο δεκάλεπτο έκλεισε με το σκορ να είναι 18-25.


Ασταμάτητος ο Τζος


Οι Βάσκοι συνέχισαν σε αυτό το μοτίβο και τρέχοντας σερί 11-0 μείωσαν στο 11'.40'' σε 23-25 και μπήκαν ξανά στο παιχνίδι. Ο Θρύλος, όμως, άρχισε να παίρνει τα πάνω του και με τον Τζος μπροστάρη ανέβασε πάλι στροφές και σύντομα ξέφυγε ξανά των Ισπανών. Ο Αμερικανός έκανε τα πάντα πάνω στο παρκέ.

Έβαζε τρίποντα, μάζευε ριμπάουντ, κάρφωνε και έτσι στο 17' η διαφορά έφθασε και πάλι στο +13 (30-43) μετά από ένα φοβερό κάρφωμα του Κλέιζα. Η ιστορία επαναλήφθηκε, όμως και όπως στο πρώτο δεκάλεπτο έτσι και σε αυτό στο φινάλε του ο Ολυμπιακός έχασε την αυτοσυγκέντρωση του. Οι Ισπανοί βρήκαν στόχο από την περιφέρεια και ροκάνισαν την διαφορά με αποτέλεσμα το ημίχρονο να κλείσει με τον Ολυμπιακό να είναι μπροστά 39-45.


Είχε λύσεις και στα δύσκολα


Στο ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου ο Ολυμπιακός δεν μπήκε καλά στο ματς. Οι Βάσκοι έπαιξαν επιθετική άμυνα το παιχνίδι έγινε σκληρό και στο 21'.30'' ισοφάρισαν για πρώτη φορά στο ματς σε 45-45, ενώ στο 22'.10'' πέρασαν για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ με 47-45 τρέχοντας ένα σερί 9-0. Η Κάχα πλήρωνε τον Ολυμπιακό με το ίδιο νόμισμα και παίζοντας πολύ σκληρή άμυνα την οποία ανέχτηκαν και οι διαιτητές της αναμέτρησης είχαν μπει για τα καλά στο ματς.

Ο Θρύλος αντέδρασε όμως και στο 23' προηγήθηκε με 48-54. Ο Χουέρτας συνέχιζε να είναι ο παίκτης που έκανε την ζημιά στον Ολυμπιακό και έχοντας άξιο συμπαραστάτη τον Σαν Εμετέριο που σημείωσε δύο συνεχόμενα τρίποντα η Κάχα βρέθηκε στο 25' μπροστά με 59-54. Το παιχνίδι είχε πολύ γρήγορο ρυθμό ο Ολυμπιακός είχε παρασυρθεί από αυτό το γεγονός, αλλά αξίζει να σημειώσουμε τις σωστές αντιδράσεις του Παναγιώτη Γιαννάκη.

Ο κόουτς του Θρύλου πήρε σε κρίσιμα σημεία τάιμ άουτ ηρέμησε τους παίκτες του και στο φινάλε της περιόδου ξεκίνησε η αντεπίθεση και ο Ολυμπιακός βρέθηκε στο τέλος της να προηγείται με 63-65.


Μίλησε η κλάση των παικταράδων του Θρύλου


Στην τέταρτη περίοδο οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο 31' με 68-67, αλλά αυτό ήταν. Παπαλουκάς και Βούισιτς άρχισαν να ρολάρουν και ο Ολυμπιακός πήρε ξανά κεφάλι στο σκορ. Από εκείνο το σημείο και μετά ανέλαβε δράση ο Τεόντοσιτς με τον Μπουρούση και αμφότεροι ήταν συγκλονιστικοί σε αυτό το κρίσιμο σημείο.

Στο 35' ο Θρύλος ήταν μπροστά με 72-79, αλλά ένα τυχερό τρίποντο του Τελέτοβιτς και ένα καλάθι του Χουέρτας έβαλαν τους Ισπανούς ξανά στο παιχνίδι, αφού μείωσαν σε 77-79. Εκεί ο Μπουρούσης πέτυχε ένα τρομερό τρίποντο για το 77-82 και… έκοψε τα πόδια των γηπεδούχων. Ο Γιάνναρος έκανε το 77-84 και εκεί ήρθε ένα τρίποντο του Τσίλντρες για το 79-87, ενώ ο Τεόντοσιτς στην επόμενη φάση εκτίναξε την διαφορά στο +10 (79-89) στο 38'. Όλα είχαν τελειώσει και απλά περιμέναμε να μάθουμε το τελικό σκορ.

Ο Ολυμπιακός νίκησε με 85-89 εκτός έδρας την Κάχα Λαμποράλ και ουσιαστικά η πρώτη θέση πλέον είναι στα χέρια του αρκεί φυσικά να εκμεταλλευτεί το ΣΕΦ. Αν και από την στιγμή που πέρασε από εκεί ο Θρύλος δεν ξέρουμε που μπορεί να χάσει σε αυτόν τον όμιλο.


Κάχα Λαμποράλ (Ιβάνοβιτς): Ρίμπας, Ντιν 2, Σινγκλετάρι, Χουέρτας 23 (1), Ελιάχου 8, Τελέτοβιτς 18 (4), Σαν Εμετέριο 20 (3), Σπλίτερ 10, Ίνγκλις 2, Χέρμαν 2.

Ολυμπιακός (Γιαννάκης): Παπαλουκάς 4, Πεν 3 (1), Τσίλντρες 21 (3), Βούισιτς 4, Μπουρούσης 18 (2), Χαλπερίν, Κλέιζα 18, Μαυροκεφαλίδης 3, Τεόντοσιτς 14 (1), Σχορτσανίτης 4 Τα δεκάλεπτα: 18-25, 39-45, 63-65, 85-89

Δεν υπάρχουν σχόλια: