Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2010

Βάζουν "λυτούς και δεμένους" για να σπάσουν τα μπλόκα
ImageΌλων των μέσων μετέρχεται από σήμερα η κυβέρνηση, προκειμένου να «σπάσει» το μέτωπο διαμαρτυρίας των αγροτών και να φύγουν τα τρακτέρ από τα μπλόκα. Τα τελευταία 24ωρα έχουν επιστρατευθεί οι γνωστοί «στυλοβάτες» του εξαγωγικού εμπορίου να διαμαρτύρονται για τις δυσκολίες στη διακίνηση των εμπορευμάτων, οι ξενοδόχοι για τη μείωση της τουριστικής κίνησης, ακόμα και οι Βρυξέλες για τον έλεγχο των δημόσιων δαπανών και την εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας. Σε σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θόδωρο Πάγκαλο το βράδυ της Τρίτης στο Μαξίμου, εκτιμήθηκε πως οι κινητοποιήσεις σιγά – σιγά θα εξασθενήσουν, επομένως, αυτό που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, είναι, την κατάλληλη στιγμή, να προβεί στις απαραίτητες διευκρινήσεις, ώστε να δοθεί «έξοδος διαφυγής» στους διαμαρτυρόμενους αγρότες. Ενδιαφέρον έχει και η προτροπή Σαμαρά προς τον κ. Παπανδρέου να «μιλήσει» με τους πραγματικούς αγρότες.

Στο στρατόπεδο των αγροτών εντείνονται οι παρασκηνιακές κυρίως διαβουλεύσεις, σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινή γλώσσα όλων των «μπλόκων» και να γίνει από κοινού μια συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αθήνα. Το απόγευμα της Τετάρτης οι εκπρόσωποι της Πανελλαδικής (14 μπλόκα) συναντιούνται για μια ακόμα φορά στην Αλαμάνα, προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση και να πάρουν αποφάσεις για τη συνέχεια.

Σύσκεψη στον Προμαχώνα

Σύμφωνα με τους αγροτοσυνδικαλιστές «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ουσιαστικές δεσμεύσεις ακόμα και στα θεσμικά γεγονός που δεν μπορεί ούτε να αποτελέσει βάση για συζήτηση», ως κε τούτου τα μέλη του συντονιστικού οργάνου των αγροτών που συγκροτήθηκε στα Μάλγαρα έχουν προγραμματίσει σύσκεψη το απόγευμα της Τετάρτης 27 Ιανουαρίου στον Προμαχώνα προκειμένου να εκτιμήσουν συνολικά την κατάσταση.

Εντός της ημέρας περιμένουν μια ακόμη εξειδίκευση που τους υποσχέθηκαν από το υπουργείο για να τη μελετήσουν και να απαντήσουν, ωστόσο όπως επισημαίνουν «το υπουργείο έχει πάρει ένα προς ένα τα αιτήματα του πανελλαδικού οργάνου και προσπαθεί να δώσει απαντήσεις».

Τα μπλόκα κατά περιοχές

ImageΓια δεύτερη εβδομάδα, παραμένουν στις θέσεις τους τα σχεδόν 30 μπλόκα αγροτών έχουν στηθεί σε διάφορα σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της χώρας.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Λάρισα: Από την Τετάρτη 20 του μήνα, οι Λαρισαίοι αγροτοσυνδικαλιστές μπήκαν στα μπλόκα. Ενώ αρχικά, λαμβάνοντας υπόψη την ταλαιπωρία των οδηγών από την κλειστή Κοιλάδα των Τεμπών, είχαν δηλώσει ότι δεν προτίθενται να κλείσουν τους δρόμους, αλλά να παρατάξουν τα τρακτέρ εκατέρωθεν του δρόμου σε δύο σημεία, τελικά έχουν προχωρήσει σε αποκλεισμούς. Έτσι, το περσινό Συντονιστικό Τεμπών και Μικροθηβών χωρίζεται πλέον σε τρία συλλογικά όργανα, όσα είναι και τα μπλόκα που θα αναπτύξει: Πλατυκάμπου, Μελούνας και Μικροθηβών.

Στην ανατολική παράκαμψη των Τεμπών, στον κόμβο Πλατυκάμπου, έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 300 τρακτέρ - λιγότερα από πέρυσι - από τους παρακάρλιους δήμους και τις γύρω περιοχές της Αγιάς, χωρίς όμως να είναι αποκλεισμένος ο δρόμος.

Στη δυτική παράκαμψη των Τεμπών, στη Μελούνα (διασταύρωση Αργυροπουλίου - Λυγαριάς επαρχιακής οδού Τυρνάβου - Ελασσόνας) παρατάσσονται οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου και των δήμων Κραννώνα, Κοιλάδας κ.λ.π.

Σε κινητοποίηση προχώρησαν και αγρότες στον κόμβο του Αιγινίου και στην επαρχιακή οδό Ελασσόνας.

Μετά την άκαρπη συνάντηση των αγροτών με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, οι αγρότες αποφάσισαν να αποκλείσουν από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου και τις παρακαμπτήριες εξόδους των Τεμπών. Τα τρακτέρ βρίσκονται στην άκρη του δρόμου, ενώ ομαλά διεξάγεται η κυκλοφορία στον Πλατύκαμπο και τον Τύρναβο.

Μικροθήβες: Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα των διεκδικήσεων δηλώνουν οι αγρότες της Μαγνησίας και των Φαρσάλων που έχουν συγκεντρωθεί στον κόμβο των Μικροθηβών. Περισσότερα από160 τρακτέρ από Αλμυρό, Νέα Αγχίαλο, Βελεστίνο και Φάρσαλα και περίπου 300 Ι.Χ. αγροτικά οχήματα από το Πήλιο είναι συγκεντρωμένα στην Εθνική οδό, στο ύψος των Μικροθηβών. Οι αγρότες έχουν αποκλείσει το δρόμο, ενώ προστέθηκε το Σαββατοκύριακο ακόμα ένα μπλόκο στις Λιβανάτες Φθιώτιδας από ελαιοπαραγωγούς της Λοκρίδας.

ImageΝίκαια: Στον κόμβο της Νίκαιας, στη Λάρισα, έφτασαν από το μεσημέρι της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου περί τα 1.000 τρακτέρ, με αγρότες - μέλη των Ενωτικών Ομοσπονδιών Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων. Εκεί παραμένει αποκλεισμένος ο κόμβος μέχρι και σήμερα. "Μπροστάρης" είναι ο αγροτοσυνδικαλιστής της Πανελλήνιας Αγροτικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), Βαγγέλης Μπούτας. Η Συντονιστική Επιτροπή του μπλόκου αποτελείται από Ομοσπονδίες και εκπροσώπους Αγροτικών Συλλόγων από κάθε χωριό των τριών νομών, "όλων των κομμάτων" τόνισε στο Agronews ο κ. Μπούτας.


Μαγνησία: Στον κόμβο των Μικροθηβών κατέφθασαν το μεσημέρι της Τετάρτης και οι αγρότες της Μαγνησίας, από την Κάρλα, τον Αλμυρό, το Βελεστίνο και το Πήλιο. Οι αγρότες του Πηλίου- παρά τις αρχικές επιφυλάξεις τους- συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη στην Παναγία Γορίτσα.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Φθιώτιδα: Ο Αγροτικός Διαδημοτικός Σύλλογος Βόρειας Φθιώτιδας, με πρόεδρο τον Βάιο Γκανή, και ο Παμφθιωτικός Αγροτικός Σύλλογος, με πρόεδρο τον Δημήτρη Δημογιάννη, κρατούν αποκλεισμένη την εθνική οδό στο 210 χλμ της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας στο ύψος της Αλαμάνας.

Οι αγρότες από τη Λοκρίδα έχουν κλείσει και την παλιά εθνική οδό στον Παλιό Λεβέντη, με αντιπροσώπους στο Πανελλαδικό Όργανο τους Ευστάθιο Τσαπρούνη και Γιάννη Λιανό. Μέλη της Συντονιστικής Μπλόκου είναι οι: Λουκάς Ζάχαρης (Δήμος Αμφίκλειας), Γιώργος Ρεστέμης, Σωκράτης Φίλιντας (Δήμος Ελάτειας), Δημήτριος Ντάλας, Κωνσταντίνος Γεωργίου (Δήμος Τιθορέας), Κωνσταντίνος Γρίβας, Σταύρος Κορόμηλος (Δήμος Αταλάντης) και Κωνσταντίνος Σταμόπουλος.


ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ

www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: