Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Ευρωπαϊκή βοήθεια με εγγυήτριες δυνάμεις Εντονο πολιτικό παρασκήνιο στις Βρυξέλλες για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση που απειλεί την ΟΝΕ


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣΑναλογιζόμενοι τα υπέρ και τα κατά της όποιας επιλογής, οι ιθύνοντες των Βρυξελλών αλλά και των ισχυρότερων οικονομικώς κρατών της ζώνης του ευρώ προβληματίζονται εδώ και καιρό αν τελικώς θα πρέπει να δώσουν σανίδα σωτηρίας στην Ελλάδα και ενδεχομένως σε άλλες χειμαζόμενες χώρες της ΕΕ, όπως π.χ. η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία.

Το ζήτημα επανήλθε χθες ορμητικά στο προσκήνιο της ευρωπαϊκής επικαιρότητας με αφορμή δημοσίευμα της έγκυρης γαλλικής εφημερίδας «Le Μonde», η οποία επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές ανέφερε ότι η Γαλλία, η Γερμανία και κάποιες από τις χώρες του ευρώ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναζητούν τρόπους παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε να αντιμετωπίσει την εξαιρετικά αρνητική παρούσα οικονομική συγκυρία.

Κατά τη γαλλική εφημερίδα, αναζητούνται μέθοδοι όπως η από κοινού προσφυγή σε διεθνή δανεισμό μιας περιορισμένης ομάδας κρατών της ζώνης του ευρώ, η οποία θα συμπεριελάμβανε και την Ελλάδα. Κάτι που ασφαλώς θα διευκόλυνε την Αθήνα, αφού θα δανειζόταν πολύ φθηνότερα και δεν θα ετίθετο θέμα δυνατοτήτων πρόσβασής της στις αγορές. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι άλλες χώρες αυτής της ομάδας θα έπρεπε να υποστούν μεγαλύτερα επιτόκια από αυτά στα οποία είναι συνηθισμένες.

Ωστόσο υπό μορφήν αντισταθμίσματος θα ελάμβαναν εξαιρετικά ασφαλείς διαβεβαιώσεις ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας θα εφαρμοσθεί κατά γράμμα και ότι το δημοσιονομικό της έλλειμμα θα βρεθεί πάση θυσία το 2012 κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Ετσι, η ευρωζώνη θα απέφευγε το πιθανολογούμενο και εξαιρετικά προβληματικό από πολλές απόψεις σενάριο της προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ παράλληλα η Αθήνα θα υποχρεωνόταν σε μέτρα «τύπου ΔΝΤ».
Λίγο μετά την κυκλοφορία της γαλλικής εφημερίδας, χθες το απόγευμα, τα σενάρια του δημοσιεύματός της διαψεύστηκαν ομοφώνως στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι και στο Βερολίνο.

Τόσο η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομίας της Γαλλίας και της Γερμανίας τα χαρακτήρισαν ανυπόστατα και εν πολλοίς αποκυήματα φαντασίας. Οι αντιδράσεις αυτές ήταν αναμενόμενες, αφού η επίσημη «γραμμή» των Βρυξελλών εδώ και εβδομάδες είναι να χαρακτηρίζεται ανυπόστατο οποιοδήποτε σενάριο αρωγής της ΕΕ προς την Ελλάδα. Και αυτό διότι οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι «πρωτίστως η Ελλάδα πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της προς την ΕΕ μειώνοντας τα ελλείμματά της».

Κάτι που επανέλαβε χθες με δηλώσεις του προς τον Τύπο ο πρόεδρος της Επιτροπής κ.
Ζοζέ Μπαρόζο. Με βάση την υπάρχουσα συγκυρία, το ζήτημα της παροχής ή μη βοήθειας προς την Ελλάδα φαίνεται ότι θα βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας ως την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 11 Φεβρουαρίου, δηλαδή την επομένη της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στον πρόεδρο της Γαλλίας κ. Νικολά Σαρκοζί.

Προς μεγάλη απογοήτευση τόσο της Αθήνας όσο και των Βρυξελλών, που σαφώς επιθυμούν να τεθεί τάχιστα τέλος στη «φιλολογία» των μέσων ενημέρωσης περί ενδεχόμενης πτώχευσης της Ελλάδας, όλα δείχνουν ότι ο διεθνής Τύπος θα εξακολουθήσει να έχει τη λεγόμενη «συμπεριφορά αγέλης» και το ένα προβληματικό για την ελληνική οικονομία άρθρο θα διαδέχεται το άλλο. Το ενδεχόμενο λοιπόν να αποτελέσει το «ελληνικό ζήτημα» ένα από τα βασικά θέματα της Συνόδου Κορυφής δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί.

Συμφωνούν οι Ευρωσοσιαλιστές

Υπέρ της αρωγής της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Ελλάδα, όπως και προς οποιαδήποτε άλλη δοκιμαζόμενη λόγω της οικονομικής κρίσης χώρα-μέλος της, τάχθηκε ο πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας στην Ευρωβουλή, Γερμανός Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να εξυγιάνει την οικονομία της και ότι σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία είναι απολύτως απαράδεκτη η άρνηση των κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ να προχωρήσουν στην έκδοση ευρωομολόγων.

Κάτι το
οποίο ασφαλώς θα διευκόλυνε την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία, την οποία ήδη προειδοποίησαν χθες οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης ότι αν δεν μειώσει περισσότερο από το 1% το δημοσιονομικό της έλλειμμα, ύψος στο οποίο το έχει προβλέψει για το 2010, θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον κίνδυνο υποβάθμισης της πιστοληπτικής της ικανότητας.

ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: