Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Εμβόλιο για τον καρκίνο του προστάτη



ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Ενα νέο θεραπευτικό εμβόλιο για τον καρκίνο του προστάτη το οποίο βασίζεται σε «συγγενείς» του ιού της ευλογιάς αύξησε την επιβίωση ασθενών με προχωρημένη νόσο, αναφέρουν αμερικανοί ερευνητές.

Το εμβόλιο, που ονομάζεται Ρrostvac-VF, δοκιμάστηκε από ειδικούς του Ινστιτούτου DanaFarber για τον Καρκίνο και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ σε 125 άνδρες με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη οι οποίοι παρουσίαζαν ανθεκτικότητα σε όλες τις υπάρχουσες θεραπείες.

Οπως προέκυψε, αύξησε την επιβίωση των ανδρών που το έλαβαν κατά τουλάχιστον οκτώ μήνες σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν το έλαβαν, σημειώνουν οι ερευνητές στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Clincal Οncology».
Το Ρrostvac στηρίζεται σε μια πολύ διαφορετική φιλοσοφία από ένα άλλο εμβόλιο, το Ρrovenge, που αναπτύσσεται επίσης για τον καρκίνο του προστάτη.

Στο Ρrovenge οι ειδικοί λαμβάνουν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών τα οποία τροποποιούν ώστε να επιτίθενται στον καρκίνο και στη συνέχεια τα επανεγχέουν στους ασθενείς.
Το Ρrostvac δεν βασίζεται σε κύτταρα αλλά σε ιούς που είναι γενετικώς τροποποιημένοι ώστε να μεταφέρουν το ειδικό προστατικό αντιγόνο (ΡSΑ) το οποίο παράγεται αποκλειστικώς από τα κύτταρα του προστάτη.

Οι όγκοι στον προστάτη παράγουν υπερβολικές ποσότητες ΡSΑ και το εμβόλιο είναι σχεδιασμένο ώστε να στρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα εναντίον αυτών των καρκινικών κυττάρων.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: