Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Προβλήματα από τις χιονοπτώσεις



Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα σχολεία της Φθιώτιδας εκτός από αυτά που βρίσκονται στο δήμο της Λαμίας. Αυτό αποφάσισε χθες η νομαρχία Φθιώτιδας λόγω της έντονης χιονόπτωσης σε όλο το νομό. Σε ό,τι αφορά τα σχολεία της Λαμίας σύμφωνα με την ανακοίνωση της νομαρχίας η απόφαση για το αν θα λειτουργήσουν ή όχι θα ληφθεί σημερα το πρωί ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν.

Στο μεταξύ η χιονόπτωση συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό χωρίς να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων στην εθνική οδό Λαμίας - Αθήνας αφού στα κρίσιμα σημεία, στην περιοχή του Μαρτίνου, εκχιονιστικά μηχανήματα καθαρίζουν το δρόμο και ρίχνουν αλάτι.
Περισσότερο από τέσσερις ώρες είχε διακοπεί τελείως η κυκλοφορία στο δρόμο Λαμίας - Δομοκού, επειδή υπήρχαν εγκλωβισμένες νταλίκες και η χιονόπτωση δεν επέτρεπε στα μηχανήματα την απομάκρυνση τους.

Στις 9:30 το βράδυ οι νταλίκες αποσύρθηκαν και ο δρόμος δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία αλλά μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Στην περιοχή και κυρίως από το 6ο χλμ. μέχρι το 16ο χλμ. του δρόμου Λαμίας - Δομοκού, η χιονόπτωση συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και με μεγάλη ένταση.


Οι ίδιες καιρικές συνθήκες επικρατούν και στο οδικό δίκτυο Λαμίας - Άμφισσας και Λαμίας - Καρπενησίου όπου η κυκλοφορία γίνεται μόνο με αλυσίδες. Χθες, με απόφαση του νομάρχη Αρκαδίας, λόγω της έντονης χιονόπτωσης, διακόπηκαν τα μαθήματα στα ολοήμερα σχολεία των Δήμων Λαγκαδίων, Βαλτεσινίκου και Βυτίνας.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Προσεχτικοί πρέπει να είναι οι οδηγοί κατά την κίνησή τους στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της νυχτερινής χιονόπτωσης και των συνθηκών παγετού. Η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη νωρίς το πρωί ήταν στο μηδέν.

Αποκλεισμένος
είναι ο δρόμος Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου, αλλά και Ωραιοκάστρου - Μελισσοχωρίου.

Αλυσίδες
απαιτούνται σε μερικά ορεινά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου του νομού Θεσσαλονίκης.
Με ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων στα χιονοδρομικά κέντρα της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας,. Ανοιχτές είναι οι οδικές προσβάσεις από τον Άγιο Αθανάσιο και την Κερασιά, προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμάκτσαλαν).
Ανοιχτός
είναι ο δρόμος από τη Βέροια προς το εθνικό χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου, ενώ αλυσίδες απαιτούνται από το δρόμο της Νάουσας.

Αλυσίδες
απαιτούνται για την πρόσβαση των οχημάτων προς το χιονοδρομικό κέντρο «3-5 Πηγάδια», στο όρος Βέρμιο. Με αλυσίδες πρέπει να γίνεται η κίνηση των οχημάτων σε αρκετά σημεία του ορεινού οδικού δικτύου των νομών Πέλλας και Ημαθίας.

Χιονίζει
στο νομό Κιλκίς, ενώ με αλυσίδες πρέπει να κινούνται τα οχήματα προς τη Γουμένισσα και την Αξιούπολη.
Ελαφρά χιονόπτωση σημειώνεται στην Κατερίνη, χωρίς προβλήματα στο οδικό δίκτυο.
Χιονίζει
στο νομό Χαλκιδικής, ενώ αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων, στο ορεινό οδικό δίκτυο του νομού από Βαρβάρα προς Ταξιάρχη.


Πυκνή χιονόπτωση γίνεται και στο νομό Σερρών, με τα συνεργεία της νομαρχίας να ρίχνουν αλάτι στο οδικό δίκτυο. Χιονίζει και στο νομό Δράμας, με τις αλυσίδες να απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων από το Βόλακα προς το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού. Χωρίς αλυσίδες γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, στο νομό των Γρεβενών, ενώ σημειώνεται ελαφρά χιονόπτωση.

Οι αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κίνηση των οχημάτων στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του νομού της Φλώρινας. Ασθενής χιονόπτωση σημειώνεται στην Κοζάνη, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο του νομού.

Οι υπηρεσίες της τροχαίας συνιστούν την προσοχή των οδηγών κατά την κίνησή τους στο οδικό δίκτυο της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, κατά τις πρωινές ώρες, εξαιτίας της χιονόπτωσης, των συνθηκών παγετού, αλλά και των χαμηλών θερμοκρασιών. Ομαλά διεξάγονται οι προσγειώσεις των αεροσκαφών στο αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», παρά τη χιονόπτωση που σημειώνεται περιφερειακά της Θεσσαλονίκης.

H oμίχλη, η χαμηλή νέφωση και η χιονόπτωση στις περιοχές του αεροδρομίου Ιωαννίνων , οδήγησε χθες στην ματαίωση όλων των πτήσεων της Olympic air και της Aegean Airlines.

Προβλήματα και στην Αθήνα


Κυκλοφοριακά προβλήματα από το χιόνι παρουσιάστηκαν και στην Αττική.
Με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία στην Πάρνηθα από το τελεφερίκ μέχρι το καζίνο.
Χθες το βράδυ, διακόπηκε η κυκλοφορία στην Παλαιά Πεντέλη από την πλατεία προς το Διόνυσο και στον περιφερειακό δρόμο από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο μέχρι την Ανατολή Νέας Μάκρης. Σήμερα η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε.

Απεγκλωβισμός μαθητών


Με οχήματα της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, και με την συνδρομή μηχανημάτων της Νομαρχίας Αχαΐας, μεταφέρθηκαν 49 μαθητές λυκείου και πέντε συνοδούς καθηγητές από την περιοχή του Μεγάλου Σπηλαίου στο Διακοπτό, όπου επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο με προορισμό την Αθήνα.

Μόνο ένας μαθητής χρειάστηκε να διακομιστεί στο νοσοκομείο Αιγίου, για προληπτικούς λόγους.
Το εκδρομικό λεωφορείο που μετέφερε τους μαθητές από τα Καλάβρυτα στην Αθήνα ακινητοποιήθηκε, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, στο 18ο χιλιόμετρο του δρόμου Καλαβρύτων - Διακοπτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: