Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Προφυλάκιση Βρετανού για τον εμπρησμό της εβραϊκής συναγωγής


Προφυλακιστέος με ομόφωνη απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκε σήμερα ο 32χρονος Βρετανός, ο οποίος μαζί με τέσσερα ακόμα άτομα, ένα Έλληνα με καταγωγή από το Ηράκλειο, έναν Βρετανό και δύο Αμερικανούς κατηγορούνται για τους εμπρησμούς της εβραϊκής Συναγωγής στις 5 και 16 Ιανουαρίου στην παλιά πόλη των Χανίων.

Ο Έλληνας (24 ετών) και ο δεύτερος Βρετανός (22 ετών) μετά την απολογία τους αφέθηκαν ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης δύο φορές τον μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα.

Στον Έλληνα ορίσθηκε χρηματική εγγύηση 2.000 ευρώ και στον Βρετανό 3.000 ευρώ. Και οι τρεις αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για εμπρησμό εκ προθέσεως (με την επιβαρυντική περίσταση ότι τέθηκαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές) και για την από κοινού ένωση για τη διάπραξη των εμπρησμών. Ο συνήγορος του 33χρονου Βρετανού, Τάσος Κακατσάκης, αναφερόμενος στον πελάτη του τόνισε:

«Κρίθηκε προφυλακιστέος από τον ανακριτή και τον εισαγγελέα δεδομένου ότι κατά τη γνώμη τους προέκυψαν κάποιες σοβαρές ενδείξεις ότι συμμετείχε στην τέλεση του αδικήματος για το οποίο κατηγορείται. Πιστεύω ότι στη συνέχεια θα ασκήσει κάποιο από τα δικαιώματα που έχει στη διάθεσή του και δεδομένου ότι συνεχίζει να αρνείται τις αποδιδόμενες κατηγορίες σε αυτόν, εν τέλει θα δικαιωθεί. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι προφυλακίστηκε βάση μιας εξαιρετικά αμφιλεγόμενης κατάθεσης του πρώτου κατηγορουμένου, του Έλληνα, ο οποίος όπως είναι γνωστό, πάσχει από πολύ σοβαρά προβλήματα». Ερωτηθείς ο κ. Κακατσάκης για τον αν ο Βρετανός έχει σχέση με την ΝΑΤΟϊκή βάση στα Χανιά όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα, τόνισε:

«Ο πελάτης μου, από όσο μπορώ να ξέρω και από όσα μου είπε, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την αμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση. Είναι Βρετανός, βρίσκεται για μεγάλο διάστημα στα Χανιά και εργάζεται σε μαγαζί στο λιμάνι. Τώρα κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι μπορεί να συμβαίνει και τι άλλο μπορεί να υπάρχει. Πάντως, από όσα μου είπε σε εμένα και χθες που τον επισκέφθηκα στα κρατητήρια και σήμερα που ήμασταν όλο το πρωί στην ανάκριση, δεν νομίζω ότι ισχύει κάτι τέτοιο».

Ο συνήγορος του 23χρονου Βρετανού Δημήτρης Κακατσάκης δήλωσε.

«Ως δικηγόρος του εντολέα μου, αυτό που έχω να δηλώσω είναι ότι καταδικάζουμε τις πράξεις βίας που γίνονται, όχι μόνο στην εβραϊκή συναγωγή αλλά και σε οποιονδήποτε τόπο λατρείας από τον οποιονδήποτε. Σήμερα προσήχθη ο εντολέας μου για να απολογηθεί κατηγορούμενος για τον εμπρησμό της εβραϊκής συναγωγής. Απολογήθηκε και δέχθηκε και ο ανακριτής και ο εισαγγελέας ότι τα αποδεικτικά στοιχεία δεν ήταν ικανά για να κρατηθεί». Συνεχίζοντας ο κ. Κακατσάκης ανέφερε:

«Σας δηλώνω ότι η υπόθεση εμπρησμού της εβραϊκής συναγωγής στα Χανιά όχι μόνο είναι νεφελώδης αλλά μπορώ να πω ότι είναι σκοτεινή. Δεν αποδεικνύεται από τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν προσαχθεί ότι όχι μόνο ο εντολέας μου αλλά και ότι οι άλλοι έχουν διαπράξει τον εμπρησμό και πιστεύω ότι έως ότου οριστεί το δικαστήριο για να διευκρινιστεί ποιος είναι υπεύθυνος ενδεχομένως, να εμφανιστούν καινούρια στοιχεία και οι νυν κατηγορούμενοι να μην έχουν καμία σχέση με τον εμπρησμό της εβραϊκής συναγωγής».

Την Πέμπτη θα οδηγηθεί στον ανακριτή και ο 24χρονος Αμερικανός που συνελήφθη στις αρχές της εβδομάδας, για εμπλοκή στην ίδια υπόθεση ενώ οι αρχές αναζητούν και ένα ακόμα Αμερικανό.

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: