Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Προβλήματα στο Πορτ-ο-Πρενς με τη διανομή φαγητού

Χάος στο Πορτ-ο-Πρενς κατά τη διάρκεια διανομής φαγητού. Η διευθύντρια του PAM ζητά να μοιράζονται στους Αϊτινούς οι μερίδες φαγητού που περισσεύουν από τους στρατιώτες. Το Μεξικό έτοιμο να διανέμει 3.000 γεύματα την ημέρα.

Μία επιχείρηση διανομής φαγητού προκάλεσε χάος σήμερα στο Πορτ-ο-Πρενς μπροστά στο προεδρικό μέγαρο της Αϊτής, όταν 18 ουρουγουανοί Κυανόκρανοι προσπάθησαν μόνοι τους να ελέγξουν το πλήθος των περίπου 4.000 πεινασμένων Αϊτινών.

«Ό,τι και να κάνουμε δεν καταφέρνουμε τίποτα», φώναξε ένας στρατιώτης, ενώ ταυτόχρονα έσπρωχνε το πλήθος με μία ασπίδα, την ώρα που οι συνάδελφοί του χρησιμοποιούσαν σπρέι πιπεριού εναντίον των Αϊτινών. Κάποιοι άλλοι στρατιώτες κρυμμένοι πίσω από ένα όχημα έριχναν σφαίρες από καουτσούκ στον αέρα εναντίον του πλήθους.

Την ίδια ώρα η διεθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM) του ΟΗΕ Τζοσέτ Σίραν έκανε νέα έκκληση στους στρατιώτες των χωρών μελών να προσφέρουν τις μερίδες φαγητού που τους περισσεύουν στους Αϊτινούς.

«Οι περισσότερες κουζίνες έχουν καταστραφεί» από τον σεισμό, δήλωσε η Σίραν και επεσήμανε ότι ο PAM «έχει σχεδόν εξαντλήσει τα αποθέματά του» έτοιμων γευμάτων και γι' αυτό «ζητά από τις στρατιωτικές δυνάμεις των χωρών να θέσουν στην διάθεση του PAM τυχόν επιπλέον μερίδες φαγητού» .

Διευκρίνισε ότι αυτές οι μερίδες θα μοιραστούν στους άστεγους της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς που φτάνουν το ένα εκατομμύριο.

Το Μεξικό από την μεριά του δηλώνει έτοιμο να εγκαταστήσει στην Αϊτή μία κουζίνα ικανή να μοιράζει 3.000 ζεστά γεύματα την ημέρα, δήλωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

«Σκοπεύουμε να εγκαταστήσουμε μία κουζίνα που θα διανέμει μέχρι 3.000 γεύματα την ημέρα δίπλα στο γενικό νοσοκομείο του Πορτ-ο-Πρενς», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ο υφυπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Χουάν Μανουέλ Γκομέζ Ρομπλέντο.

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: