Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Νέα βουλγαρική παρέμβαση για τα μπλόκα.

Επιστολή του Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου στον πρωθυπουργό για τις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Επιστολή στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου απέστειλε το Ελληνοβουλγαρικό Επιμελητήριο με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Στην επιστολή επισημαίνεται ότι οι κινητοποιήσεις των Ελλήνων αγροτών στα ελληνο - βουλγαρικά σύνορα προκαλούν τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις - μέλη του Επιμελητηρίου και κατά συνέπεια στις διμερείς εμπορικές σχέσεις.

Αναλυτικότερα στην επιστολή επισημαίνεται: «Ο αποκλεισμός των συνόρων δημιουργεί συνθήκες αβεβαιότητας για τη δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων στη γείτονα και για τις ζημίες που υφίστανται σε καθημερινή βάση λόγω των κινητοποιήσεων.

Εκατοντάδες φορτηγά με εμπορεύματα από και προς τη Βουλγαρία παραμένουν στους δρόμους εγκλωβισμένα, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται τα εμπορεύματα, οι ζημίες να είναι τεράστιες και να ενισχύεται η δυσμενής οικονομική κατάσταση.

Επιπροσθέτως, ο Τύπος της Βουλγαρίας, ο διεθνής Τύπος και ο ηλεκτρονικός καθημερινώς «βομβαρδίζεται» από αρνητικά σχόλια για τη χώρα μας και την κατάσταση που επικρατεί με τους αγρότες.

Η χώρα μας είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στη Βουλγαρία με επενδεδυμένο κεφάλαιο 3,2 δισ. ευρώ. Το συνολικό εμπόριο το 2008 έφτασε τα 2,5 δισ. ευρώ και το 2009, λόγω της οικονομικής κρίσης, έφτασε τα 1,85 δισ. ευρώ.

Η οικονομική ζημία που υφίστανται και οι δύο χώρες είναι ανυπολόγιστη βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα. Καθολικό αίτημα των μελών του Επιμελητηρίου μας είναι η εξεύρεση λύσης με υπευθυνότητα χωρίς να διαταραχθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας μας».

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: