Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Patriot PAC-3 στην Πολωνία!







ImageΑντιπυραυλικό σύστημα Patriot PAC-3 θα εγκατασταθεί τον Απρίλιο στο βόρειο τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, ανακοίνωσε το πωλονικό υπουργείο Άμυνας. Το σύστημα, κατά τη Βαρσοβία, θα στελεχώνουν περίπου 100 Αμερικανοί στρατιώτες.

Αναμένονται οι ρωσικές αντιδράσεις, αφού η Μόσχα είχε προειδοποιήσει ότι θα εγκαταστήσει πυραύλους εδάφους-εδάφους SRBM, Iskander στο Καλίνινγκραντ, πρώην Κένιξμπεργκ, σε περιπτωση που εγκατασταθεί αντιβαλλιστικό σύστημα στον Πολωνία. Πάντως το PAC-3 είναι τακτικό αντιβαλλιστικό σύστημα και δεν έχει καμί σχέση με την αντιπυραυλική "ομπρέλα" που προγραμμάτιζαν αρχικά οι ΗΠΑ.

Το πολωνικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι η μονάδα θα εγκατασταθεί στο Μόραγκ και θα χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση των Πολωνών στρατιωτών. Το Μόραγκ απέχει περίπου 60 χλμ από το ρωσικό Καλίνιγκραντ.

Η εγκατάσταση του αντιπυραυλικού συστήματος στην Πολωνία αποτελούσε όρο που είχε θέσει η Βαρσοβία τον Αύγουστο του 2008 για να συμφωνήσει στην περίφημη «αντιπυραυλική ασπίδα» που τότε σχεδίαζε η Ουάσινγκτον, επί προεδρίας Τζορτζ Μπους.

Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απομακρύνθηκε μεν από το αμυντικό πρόγραμμα του προκατόχου του, αλλά η Πολωνία επέμενε στην εγκατάσταση των πυραύλων.

Τον περασμένο Δεκέμβριο υπογράφτηκε συμφωνία μεταξύ Ουάσινγκτον και Βαρσοβίας, με την οποία δημιουργήθηκε η νομική βάση για τη μακροπρόθεσμη παραμονή των αμερικανικών στρατιωτών στην Πολωνία.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: