Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Ο Ούγο Τσάβες επιμένει ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να "καταλάβουν στρατιωτικά" την Αϊτή Καλεί την Ουάσινγκτον να στείλει "γιατρούς, όχι στρατιώτες"

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες επέμεινε χθες Τετάρτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν τον καταστροφικό σεισμό που σάρωσε την Αϊτή την περασμένη εβδομάδα ως αφορμή για να επιβάλλουν στρατιωτική κατοχή στη χώρα της Καραϊβικής.

"Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών χρησιμοποιεί αυτήν την ανθρωπιστική τραγωδία για να καταλάβει στρατιωτικά την Αϊτή. Διάβασα κάπου ότι κατέλαβαν ακόμα και την έδρα της κυβέρνησης" στο Πορτ-ο-Πρενς, δήλωσε ο Τσάβες, μιλώντας σε εκδήλωση στο Καράκας.

Ο αριστερός πρόεδρος της Βενεζουέλας, σφοδρός επικριτής της πολιτικής των ΗΠΑ, τόνισε για άλλη μια φορά ότι η Ουάσινγκτον θα έπρεπε να στείλει γιατρούς και φάρμακα αντί για στρατιώτες. "Η Κούβα έχει στείλει πιο πολλούς γιατρούς στην Αϊτή από τις Ηνωμένες Πολιτείες", επισήμανε.

Είπε ακόμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επιχειρήσει κάτι παρόμοιο και στη Βενεζουέλα το 1999, μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις που προκάλεσαν κατολισθήσεις με αποτέλεσμα να θαφτούν ολόκληρα χωριά στις ακτές της επαρχίας Βάργκας.

Ο Τσάβες είπε πως είχε ανακαλύψει τότε πως 1.000 αμερικανοί Πεζοναύτες βρίσκονταν καθ' οδόν μετά από σχετικό αίτημα του τότε υπουργού Άμυνας Ραούλ Σαλασάρ. Ο ίδιος πληροφόρησε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ ότι δεν επιτρεπόταν να εισέλθουν στη χώρα ξένες στρατιωτικές δυνάμεις, πρόσθεσε ο Τσάβες, αναφερόμενος στο συμβάν εκείνο.

"Έχουμε την πρόθεση να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για την Αϊτή, για το λαό της, σεβόμενοι την κυριαρχία της, την ανεξαρτησία της. Όπως ο [πρώην πρόεδρος και ιστορικός ηγέτης της Κούβας] Φιδέλ [Κάστρο] έγραψε στο άρθρο του, θα ήταν καλό να διερωτηθούμε γιατί η Αϊτή είναι τόσο φτωχή. Ρωτήστε και την αυτοκρατορία, που εισέβαλε σ' αυτή όσες φορές ήθελε", πρόσθεσε, αναφερόμενος στις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: