Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010

Το Κολοσσαίο καταρρέει, προειδοποιούν Ιταλοί επιστήμονες SOS για τη διάσωσή του

Τον κίνδυνο κατάρρευσης του Κολοσσαίου επισημαίνουν Ιταλοί  επιστήμονες

Τον κίνδυνο κατάρρευσης του Κολοσσαίου επισημαίνουν Ιταλοί επιστήμονες, με αφορμή πρόσφατη αποκόλληση τμήματος από το αρχικό ασβεστοκονίαμα σε έναν από τους εσωτερικούς διαδρόμους της αρένας.

«Το Κολοσσαίο χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση. Πολλές φορές έχουν συμβεί σοβαρά επεισόδια που μας έχουν αναγκάσει να απαγορεύσουμε την είσοδο του κοινού και μας κάνουν να φοβόμαστε για τα χειρότερα. Μια από τις πλέον επείγουσες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνει αφορά τον καθαρισμό του, έργο που άρχισε τη δεκαετία του 1990 αλλά δεν ολοκληρώθηκε. Τα υποστυλώματα πρέπει να αντικατασταθούν, αυτό όμως που θα συνέβαλλε περισσότερο από όλα στην προστασία του μνημείου θα ήταν να περιβληθεί από πεζόδρομο» αναφέρει ο αντιπρόεδρος της αρχαιολογικής υπηρεσίας Αντριάνο Λαρετζίνα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η φθορά που έχει υποστεί το διάσημο μνημείο οφείλεται τόσο στα 1.930 χρόνια ζωής του, όσο και στη μόλυνση του περιβάλλοντος, την ελλιπή συντήρηση και τις επισκέψεις 3,2 εκατομμυρίων ατόμων ετησίως.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το Το Βήμα, υφίσταται τη φθορά από την κυκλοφορία των χιλιάδων αυτοκινήτων που κινούνται γύρω του σαν σε γιγάντια στρογγυλή νησίδα. Οι κραδασμοί τους λειτουργούν σαν μικροσεισμοί που «καταπονούν» τα θεμέλια και τους αρμούς του, ενώ οι εκπομπές καυσαερίων και η αιθαλομίχλη που υπάρχει στον αέρα προκαλούν «μετάλλαξη» στα υλικά του, κατά την οποία το ανθρακικό ασβέστιο μετατρέπεται σε θειικό ασβέστιο και διαβρώνει μάρμαρα, ασβεστοκονιάματα και το ορυκτό τραβερτίνη από το οποίο έχει κατασκευαστεί μέρος της αρένας.

Το κόστος μιας ολοκληρωμένης επιχείρησης «διάσωσης» του Κολοσσαίου εκτιμάται στα 23 εκατ. ευρώ, αν και μόνο από τα εισιτήρια των τουριστών τα έσοδα του αμφιθεάτρου ανέρχονται σε 32 εκατ. ευρώ ετησίως.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: