Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Της... πίστας τα καμώματα

Πόσα βγάζουν οι μεγάλες φίρμες της πίστας; Τα δηλώνουν τα εισοδήματά τους ή φτιάχνουν βίλες κι αγοράζουν σκάφη στις πλάτες των υπολοίπων; Είναι αληθινά τα υπέρογκα ποσά που ακούγονται κατά καιρούς όσον αφορά τα νυχτοκάματα των διάσημων τραγουδιστών; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που ακούγονται συχνά στα πηγαδάκια, ειδικά μάλιστα αυτήν την περίοδο που η οικονομική κρίση βρίσκεται στο ζενίθ της. Παραδοσιακά η νύχτα έκρυβε πάντα και λάμψη και χρήμα και πολλά μυστικά.


Της... πίστας τα καμώματα

Παρόλα αυτά, οι εποχές που η νυχτερινή διασκέδαση μεσουρανούσε έχει περάσει προ πολλού. Η κρίση έχει χτυπήσει δυνατά και τη νύχτα και τα αποτελέσματά της, που έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται και θα γίνουν πιο αισθητά από την επόμενη σεζόν.

Είναι γνωστό ότι ο κόσμος δεν βγαίνει πια όπως έβγαινε και η κρίση αυτή αντικατοπτρίζεται κυρίως στη μεγάλη μείωση των ημερών λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης. Φέτος τα περισσότερα μαγαζιά δούλεψαν μόνο διήμερα και κάποια από αυτά με το ζόρι.

Τα λουλούδια
Ωστόσο, τα κασέ των τραγουδιστών -ειδικά των πρώτων ονομάτων- άντε να έχουν το πολύ μια πτώση της τάξης του 10% με 20%. Για τι ποσά μιλάμε; Σε γενικές γραμμές, οι καλλιτέχνες πρώτης γραμμής, δηλαδή τα μεγάλα ονόματα που εμφανίζονται σε μια μεγάλη πίστα με λουλούδια -πολύ σημαντικό αυτό- όπως για παράδειγμα η Αννα Βίσση, ο Γιάννης Πλούταρχος, ο Αντώνης Ρέμος κ.ά. παίρνουν μια αμοιβή ύψους 10.000 με 15.000 ευρώ.

Δημοφιλείς τραγουδιστές που εμφανίζονται σε μεγάλους χώρους αλλά το ύφος τους ρεπερτορίου τους δεν συνάδει με λουλούδια, όπως ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, η Ελευθερία Αρβανιτάκη κ.ά., αμείβονται με ένα ποσό της των 5.000 έως 10.000 ευρώ. Στις μουσικές σκηνές τα νυχτοκάματα είναι σαφώς χαμηλότερα, καθώς χωρούν πολύ λιγότερο κόσμο και κυμαίνονται γύρω στα 500 έως 2.500 ευρώ.

Οι αμοιβές των τραγουδιστών στα μεγάλα νυχτερινά κέντρα γίνονται με δύο τρόπους. Είτε με προκαθορισμένο νυχτοκάματο είτε με συγκεκριμένο ποσοστό επί των συνολικών κερδών. Βέβαια αν ένα βράδυ το μαγαζί δεν καταφέρει να βγάλει τα έξοδά του, θα κόψουν από την αμοιβή της φίρμας και όχι του σερβιτόρου.

Οσον αφορά τις καλοκαιρινές συναυλίες σε ανοιχτούς χώρους, ο τρόπος αμοιβής των καλλιτεχνών γίνεται επίσης με δύο τρόπους. Αν η συναυλία είναι πουλημένη σε κάποιον δήμο ή φορέα ένα πρώτο όνομα όπως π.χ η Χάρις Αλεξίου ή ο Δημήτρης Μητροπάνος, μπορεί να κερδίσει από 15.000 - 20.000 ευρώ κι ένας πιο χαμηλού προφίλ αλλά εξίσου δημοφιλής τραγουδιστής, όπως ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Φίλιππος Πλιάτσικας κ.ά., από 5.000 - 15.000 ευρώ.

Στις συναυλίες που διοργανώνουν μεμονωμένα γραφεία γίνεται συμφωνία και ο καλλιτέχνης εισπράττει το 60% με 65% των συνολικών κερδών. Σε αυτές τις περιπτώσεις βέβαια η εταιρεία αναλαμβάνει όλα τα έξοδα, κι αυτά δεν είναι λίγα. Για παράδειγμα, το Θέατρο Λυκαβηττού νοικιάζεται για 12.000 ευρώ τη βραδιά. Αν το γεμίσουν θα βγάλουν χρήματα, αν όχι...; Και εδώ θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι φέτος υπάρχει μια μείωση κατά 80% στη διοργάνωση καλοκαιρινών συναυλιών

Πωλήσεις CD
Οσον αφορά στα κέρδη που εισπράττουν οι καλλιτέχνες από τη δισκογραφία είναι πλέον μικρά καθώς οι πωλήσεις των CD έχουν στην κυριολεξία κατρακυλήσει.

Αν ένας καλλιτέχνης καταφέρει να πουλήσει 50.000 δίσκους και με την προϋπόθεση ότι έχει ένα καλό συμβόλαιο με τη δισκογραφική του εταιρεία, μπορεί να βγάλει από 200.000 έως 250.000 ευρώ.

Ωστόσο, για τα σημερινά δεδομένα το να φθάσει κάποιος καλλιτέχνης τις 50.000 πωλήσεις θεωρείται ένας άθλος που τον πετυχαίνουν ελάχιστοι. Σε γενικές γραμμές, σήμερα, η πλειονότητα των καλλιτεχνών δεν βγάζει χρήματα από τη δισκογραφία.

ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ
Πάρτι φορο-διαφυγής και συναυλίες...φιλανθρωπίας

Είναι κοινό μυστικό: το μαύρο χρήματα κυκλοφορεί πολύ τη νύχτα και ιδιαίτερα στα μεγάλα νυχτερινά κέντρα, τα γνωστά σε όλους μπουζούκια. Εκεί γίνεται η μεγάλη φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες, τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί στη νυχτερινή διασκέδαση ένας μυστικός τρόπος διακίνησης μαύρου χρήματος.

Τα μεγάλα ονόματα κοστίζουν ακριβά. Οι επιχειρηματίες όμως τα έχουν ανάγκη. Με τις νόμιμες παρακρατήσεις αυξάνουν τις αμοιβές των τραγουδιστών περισσότερο από 30%. Με αυτά τα δεδομένα, ο επιχειρηματίας έχει δύο επιλογές: το μαύρο χρήμα και τη μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής από την οποία όμως κινδυνεύει να βγει ζημιωμένος. Η επιλογή, για πολλούς, είναι ξεκάθαρη...!

Ο χορός της φοροδιαφυγής καλά κρατεί, κυρίως στα νυχτερινά κέντρα γιατί εκεί τα περιθώρια είναι μεγαλύτερα. Το εισιτήριο που κόβεται δεν είναι ενδεικτικό της κατανάλωσης. Τις περισσότερες φορές δεν δίνονται αποδείξεις για την κατανάλωση ποτού ενώ για τα λουλούδια, δεν το συζητάμε.

Στις συναυλίες τα πράγματα είναι πιο δύσκολα γιατί εκεί αναγκαστικά πρέπει να κοπούν εισιτήρια τα οποία ελέγχονται. Για να «βγάλει» κάποιος από συναυλία θα πρέπει να ρισκάρει και το ρίσκο αυτό, ειδικά τα τελευταία χρόνια, δεν το παίρνουν οι σοβαρές εταιρείες διοργάνωσης συναυλιών που εκπροσωπούν γνωστούς τραγουδιστές. Βέβαια, πάντα υπάρχουν και εξαιρέσεις. Μέχρι και διπλοχτυπημένα εισιτήρια έχουμε δει στο παρελθόν! Βέβαια, πονηρά παιχνίδια μπορεί να παιχτούν και από τους δήμους ή τους φορείς που αγοράζουν κάποιες συναυλίες και έχουν τον απόλυτο έλεγχο των εσόδων. Το πρόσχημα της φιλανθρωπικής συναυλίας το έχουν χρησιμοποιήσει κατά καιρούς πολλοί, σε βάρος του κοινού το οποίο πλήρωσε για να συνδράμει έναν σημαντικό σκοπό στον οποίον όμως τα χρήματα δεν έφθασαν ποτέ.

Τα πρώτα ονόματα
Τα δυνατά ονόματα που εμφανίζονται σε μια μεγάλη πίστα με λουλούδια - αυτό είναι πολύ σημαντικό - παίρνουν μια αμοιβή ύψους 10.000 με 15.000 ευρώ για κάθε εμφάνισή τους στο μαγαζί.

Oι συναυλίες
Οσον αφορά τις καλοκαιρινές συναυλίες σε ανοιχτούς χώρους, αν η συναυλία είναι πουλημένη σε κάποιον δήμο ή φορέα ένα πρώτο όνομα μπορεί να κερδίσει από 15.000 - 20.000 € κι ένας πιο χαμηλού προφίλ αλλά εξίσου δημοφιλής τραγουδιστής από 5.000 - 15.000€.

Στις συναυλίες που διοργανώνουν μεμονωμένα γραφεία γίνεται συμφωνία και ο καλλιτέχνης εισπράττει το 60% με 65% των συνολικών κερδών.

Oι «ποιοτικοί»
Δημοφιλείς καλλιτέχνες που εμφανίζονται σε μεγάλους χώρους αλλά το ύφος τους ρεπερτορίου τους δεν συνάδει με λουλούδια αμείβονται με ένα ποσό της των 5.000 έως 10.000 ευρώ.

Αναστασία Κούκα
εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: