Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Πέθανε ο Ντένις Χόπερ



Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα σε ηλικία 74 ετών ο διάσημος ηθοποιός του Χόλιγουντ, Ντένις Χόπερ, στο σπίτι του στο Βένις της Καλιφόρνια, εξαιτίας επιπλοκής από τον καρκίνο του προστάτη.

Ο Ντένις Χόπερ έγινε ευρέως γνωστός το 1996, όταν σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε στην καλτ κλασσική ταινία "Ο Ξέγνοιαστος Καβαλάρης".

Ο διάσημος ηθοποιός πέθανε στις 18:15 περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του και τους φίλους του.

Έκανε την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση το 1955, και εμφανίστηκε σε δύο ταινίες, στις οποίες πρωταγωνιστούσε ο Τζέιμς Ντιν, Επαναστάτης χωρίς αιτία (1955) και Giant (1956).

Τα επόμενα δέκα χρόνια ο Χόπερ έκανε γκεστ εμφανίσεις στην τηλεόραση και μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1960 είχε παίξει δεύτερους ρόλους σε διάφορες ταινίες. Σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε σο Easy Rider (1969), κερδίζοντας ένα βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, ενώ ήταν υποψήφιος για το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, καθώς συνέγραψε το σενάριο της ταινίας.

Για πολλά χρόνια δεν μπορούσε να εξαργυρώσει την επιτυχία του σε ρόλους, μέχρι που ο ρόλος του στο Αποκάλυψη Τώρα (1979) τον έφερε και πάλι στο προσκήνιο. Εμφανίστηκε στη συνέχεια στο Rumble Fish (1983) και το The Osterman Weekend (1983). Έλαβε την αναγνώριση των κριτικών για τους ρόλους του στα Blue Velvet και Hoosiers, με την τελευταία να του εξασφαλίζει μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Β 'ανδρικού ρόλου.

Ο Χόπερ ήταν πολυγραφότατος φωτογράφος, ζωγράφος, γλύπτης και έργα του εκτίθενται σε όλο τον κόσμο.

Ο Ντένις Χόπερ είχε παντρευτεί πέντε φορές, ενώ απέκτησε τέσσερα παιδιά και δύο εγγόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: