Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

"Τολμηρό άνοιγμα στην κοινωνία"


Στους απόηχους της κατάθεσης Μαντέλη και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δημιούργησε η δημόσια αποδοκιμασία από τον κ. Αντώνη Σαμαρά των κ.κ. Αριστοτέλη Παυλίδη, Θεόδωρου Ρουσόπουλου και Γιώργου Βουλγαράκη διεξήχθησαν οι εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ.

Οι εκλογές αφορούσαν τα συμβούλια των Τοπικών Οργανώσεων και τους προέδρους των Νομαρχιακών Οργανώσεων του κόμματος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ στη δήλωσή του έκανε λόγο για ένα μεγάλο και τολμηρό άνοιγμα στην κοινωνία καθώς, όπως είπε, η ΝΔ είναι το μόνο κόμμα που έχει προχωρήσει σε τέτοιες διαδικασίες ανοίγματος προς την ελληνική κοινωνία.

«Αφού η ΝΔ αποφάσισε να ανοιχτεί και να προσφύγει στην κοινωνία για να εκλέξει τον αρχηγό της, μετά τον αρχηγό της νεολαίας, εκλέγει τον πρόεδρο της κάθε νομαρχιακής επιτροπής και της κάθε τοπικής επιτροπής. Είναι μια πολύ μεγάλη μέρα κι είμαστε περήφανοι που είμαστε το μόνο κόμμα που έχει προχωρήσει σε τέτοιες διαδικασίες ανοίγματος προς την ελληνική κοινωνία", δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Η ηγεσία της ΝΔ θεωρεί ότι η εκλογή των νέων διοικήσων των οργανώσεων του κόμματος αποτελεί συνέχεια της "κινηματικής διαδικασίας της ανάδειξης του προέδρου κ. Σαμαρά".

Ο κ. Σαμαράς απάντησε πολιτικά με τις δηλώσεις του την περασμένη Παρασκευή. Συνεργάτες του λένε ότι "με τις ενέργειές του ο πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι δεν έχει σχέση με φαινόμενα και πρόσωπα που πλήγωσαν την παράταξη, δεν χρωστάει σε κανέναν και δεν μπαίνει σε λογικές συμψηφισμού υποθέσεων για να καλύψει οποιονδήποτε".

Η δήλωσή του ήταν σαφής: "Αν δεν το έχετε καταλάβει εγώ έχω πάρει εντολή να χτίσω μία καινούργια ΝΔ. Δεν απολογούμαι για το χθες. Δεν θα απολογούμαι για νοοτροπίες και συμπεριφορές τύπου Παυλίδη, Βουλγαράκη ή Ρουσόπουλου. Όποιος έχει βλάψει την παράταξη δεν θα είναι μαζί μας. Αλλά και δεν πρόκειται να αφήσω κανέναν να στοχοποιηθεί άδικα".

Εκείνο που προκάλεσε μεγαλύτερη εντύπωση πάντως ήταν η αποδοκιμασία του κ. Ρουσόπουλου με δεδομένο ότι ήταν στενός συνεργάτης του κ. Κώστα Καραμανλή επί σειρά ετών.

Την Παρασκευή ο κ. Σαμαράς προχώρησε σε μία ακόμη κίνηση, ανακοίνωσε την συγκρότηση της Επιτροπής για την Διαρκή Αξιολόγηση των βουλευτών της ΝΔ. Σε αυτή θα συμμετέχουν με τον θεσμικό τους ρόλο ο γραμματέας του κόμματος, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και η γενική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής".

Η σύσταση της Επιτροπής ερμηνεύεται ως ένα σήμα σε πρόσωπα που στο παρελθόν είχαν αμφιλεγόμενη πολιτική συμπεριφορά και είναι αντιδημοφιλή να αποσυρθούν από μόνα τους και να μην ζητήσουν να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Ευρύτερη πολιτική αίσθηση όμως προκάλεσε η απόφαση του κ. Σαμαρά να ζητήσει η ΝΔ την κλήτευση του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την Ζίμενς. Η απόφαση προκάλεσε δημόσια αντιπαράθεση του πρώην πρωθυπουργού με τη ΝΔ. Ο κ. Σημίτης, σε γραπτή ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι "το ζητούμενο είναι η αλήθεια και όχι η προσωπική ή η κομματική αντιπαράθεση.

Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας απλώς και μόνο σκοπεύει να ενισχύσει την ηγετική εικόνα του κ. Σαμαρά. Η εξεταστική επιτροπή έχει να ασχοληθεί με σοβαρότερα θέματα". Η ΝΔ αντέδρασε με ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι "δεν καταλαβαίνουμε γιατί ο κ.Σημίτης ενοχλείται από την πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας να κλητευθεί ως μάρτυρας στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο Siemens" και καταλήγει:

"Η Νέα Δημοκρατία δεν ενοχοποιεί και δεν στοχοποιεί κανέναν. Θεωρεί, όμως, ότι έχουμε όλοι καθήκον να βοηθήσουμε αποτελεσματικά στο να διαλευκανθούν όλες οι δύσοσμες και σκανδαλώδεις αυτές υποθέσεις, που ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στο δημόσιο βίο".

Συνεργάτες του κ. Σαμαρά σημείωναν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ εκφράζει το αίσθημα της κομματικής βάσης της ΝΔ επεκτείνοντας την διερεύνηση των σκανδάλων στην περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Σημίτη. Επίσης, ότι δείχνει πως δεν θα αντιταχθεί αν το ΠΑΣΟΚ καλέσει τον κ. Καραμανλή να καταθέσει στις Εξεταστικές Επιτροπές που διερευνούν τις υποθέσεις Ζίμενς και Βατοπεδίου καθώς και για την Οικονομία αν τελικά το αποφασίσει η κυβερνητική πλειοψηφία.

Οι ενέργειες του κ. Σαμαρά έχουν προκαλέσει σκιές στις σχέσεις του με τον κ. Καραμανλή οποίος θα προτιμούσε διαφορετική αντιμετώπιση και μεγαλύτερη κάλυψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: