Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

OI ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΩΝ

Ισραηλινοί κομάντος επιτέθηκαν τα ξημερώματα σε τουλάχιστον ένα από τα πλοιάρια του «στολίσκου της ελευθερίας» που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 16 και να τραυματιστούν περίπου 60 από τους επιβαίνοντες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού το επεισόδιο ξεκίνησε όταν ακτιβιστής προσπάθησε να αφοπλίσει στρατιώτη.


Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι έχουν καταληφθεί και τα έξι πλοιάρια, μεταξύ των οποίων και δύο ελληνικά, και οδηγούνται σε λιμάνι του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το Αλ Τζαζίρα, ισραηλινοί κομάντος άνοιξαν πυρ και κατέλαβαν ένα τουρκικό πλοιάριο που βρισκόταν επικεφαλής του στολίσκου των έξι σκαφών.

Επίσης σύμφωνα με το ισραηλινό ιδιωτικό δίκτυο τηλεόρασης 10, άνδρες των ομάδων καταδρομών του ισραηλινού ναυτικού άνοιξαν πυρ μετά την επίθεση που δέχθηκαν με μαχαίρια και τσεκούρια από ορισμένα μέλη των αποστολών του διεθνούς στολίσκου.

Όπως τονίζει το Κανάλι 10, ο τελικός αριθμός των νεκρών ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος, καθώς οι καταδρομείς που βρίσκονται επί των πλοίων εξακολουθούν να διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και συναντούν σθεναρή αντίσταση από τους φιλο-Παλαιστίνιους ακτιβιστές.

Το ίδιο δίκτυο δεν προσδιορίζει εάν μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών περιλαμβάνονται και ισραηλινοί στρατιώτες.

Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο της ισλαμιστικής Χαμάς είχε κάνει λόγο για δύο νεκρούς. Τον ίδιο αριθμό νεκρών επιβεβαιώνει και η τουρκική ΜΚΟ που προώθησε την πρωτοβουλία.

Η ανακοίνωση του Ισραηλινού στρατού

Ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του επιβεβαιώνει το θάνατο δέκα ακτιβιστών και τον τραυματισμό τουλάχιστον 60, ενώ ισχυρίζεται ότι κατά τη διάρκεια κατάληψης των πλοίων οι στρατιώτες δέχθηκαν επίθεση από τους ακτιβιστές και πως αναγκάστηκαν να ανοίξουν πυρ εναντίον τους όταν ένας από αυτούς προσπάθησε να αρπάξει το όπλο ενός στρατιώτη. Προσθέτει δε ότι κατά το επεισόδιο αυτό τραυματίσθηκαν τέσσερις ισραηλινοί στρατιώτες.

"Κατά την επιχείρηση, οι ισραηλινοί στρατιώτες αντιμετώπισαν ισχυρή σωματική βία. Ορισμένοι από τους επιβάτες χρησιμοποίησαν μαχαίρια και σιδηρογροθιές και επιχείρησαν επίσης να αρπάξουν το όπλο ενός στρατιώτη.

Μπροστά στην αναγκαιότητα να υπερασπιστούν τη ζωή τους, οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ", αναφέρεται στην ανακοίνωση. "Κομμάντος κατέλαβαν έξι πλοία που επιχείρησαν να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό [της Λωρίδας της Γάζας]... Κατά τη διάρκεια της κατάληψης, οι στρατιώτες αντιμετώπισαν σθεναρή αντίσταση από τους ακτιβιστές οι οποίοι επιτέθηκαν με αληθινά πυρά", προσθέτει η ανακοίνωση.

"Από τις συγκρούσεις αυτές, υπάρχουν νεκροί και τραυματίες μεταξύ των επιβατών. Τουλάχιστον τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ένας από σφαίρα, και μεταφέρθηκαν στα ισραηλινά νοσοκομεία", προσθέτει η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Ο ισραηλινός υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας εξέφρασε τη λύπη του για τις απώλειες από την ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα εναντίον των πλοίων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή.

"Οι εικόνες σίγουρα δεν είναι ευχάριστες. Μπορώ μόνο να εκφράσω τη λύπη μου για τις απώλειες", τόνισε ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Μπενιαμίν Μπεν-Ελιέζερ.

Τουρκικό site μετέδωσε βίντεο από ένα πλοιάριο, στο οποίο επικρατούσε πανδαιμόνιο, με τους ακτιβιστές να φορούν πορτοκαλί σωσίβια και να προσπαθούν να βοηθήσουν συνάδελφό τους που είχε χάσει τις αισθήσεις του. Επίσης διακρίνονται ένα ελικόπτερο που πετά πάνω από το πλοιάριο και ορισμένα ισραηλινά σκάφη γύρω του.


Νωρίτερα το Αλ Τζαζίρα είχε μεταδώσει ότι ο «στολίσκος της ελευθερίας», που μεταφέρει περίπου 700 ακτιβιστές και 10.000 τόννους ανθρωπιστικής βοήθειας σε μία προσπάθεια να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας άλλαξε γραμμή πλεύσης προκειμένου να αποφευχθεί μία νέα νυκτερινή εμπλοκή με το ισραηλινό ναυτικό, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Τα σκάφη, που κατευθύνονταν στη Γάζα, εντοπίσθηκαν από τα ισραηλινά πολεμικά σκάφη νωρίς τα ξημερώματα σήμερα, σε απόσταση 124 χλμ από τις ισραηλινές ακτές.

Το ισραηλινό ναυτικό επικοινώνησε με τους διοργανωτές της πρωτοβουλίας με τον ασύρματο, ζητώντας τους είτε να ακολουθήσει ο στολίσκος τα πολεμικά στον ισραηλινό λιμένα Ασντόντ, είτε να επιστρέψουν στην αφετηρία τους.

Ο στολίσκος αναμενόταν να φθάσει σήμερα το απόγευμα στη Γάζα, αλλά το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ε.Ε με ανακοίνωσή της ζητεί τη διεξαγωγή άμεσης έρευνας για το περιστατικό και καλεί το Ισραήλ να επιτρέψει την ελεύθερη και χωρίς όρους ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον εξέφρασε τη λύπη της για τις ανθρώπινες απώλειες.

Παλαιστινιακές αντιδράσεις

Η παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, ενώ ο πρόεδρός της Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε το σημερινό "μακελειό" και κήρυξε τριήμερο πένθος στα Παλαιστινιακά εδάφη.

Από την πλευρά της η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς κάλεσε σήμερα τους Άραβες και τους μουσουλμάνους σε "εξέγερση" μπροστά στις πρεσβείες του Ισραήλ σε όλο τον κόσμο.

"Καλούμε όλους τους Άραβες και τους μουσουλμάνους να εξεγερθούν μπροστά στις σιωνιστικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο" δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα, Σαμί Αμπού Ζούχρι.

Ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα Ισμαήλ Χανίγιε κατήγγειλε με ανακοίνωσή του τη "βάρβαρη επίθεση" εναντίον του διεθνούς στολίσκου και κάλεσε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να προστατεύσει τους φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές που επέβαιναν στα πλοία.

Το Ελληνικό ΥΠΕΞ

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας κάλεσε στις 10:00 σήμερα το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών τον Ισραηλινό πρέσβη Ali Yahya προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το σημερινό επεισόδιο.

Από την πλευρά του, τo Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι διεκόπη η ελληνο-ισραηλινή άσκηση με την επωνυμία "Μίνωας 2010". Η άσκηση επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 3 Ιουνίου.

Δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση από την Ισραηλινή πλευρά, αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών" δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Ο κ. Δελαβέκουρας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ ανέφερε ότι έχει ενεργοποιηθεί η Μονάδα Χειρισμού Κρίσεων, ενώ όπως είπε οι πολίτες των οποίων οι οικείοι συμμετέχουν στην αποστολή μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο +30 210 368 1730. Επίσης είπε ότι δόθηκαν οδηγίες προς την ελληνική Πρεσβεία στο Τελ Αβίβ να έρθει σε επαφή και να ζητήσει επίσημη ενημέρωση και εξηγήσεις από τις ισραηλινές αρχές σχετικά με την επιχείρηση των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

"Αποτελεί πάγια θέση της Ελλάδας ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων πρέπει να ασκείται ελεύθερα, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι είναι σύννομη" αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα όπως ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό Μέγκα ο κ. Ευάγγελος Πισσίας, που συμμετέχει στην αποστολή και είναι μέλος της οργάνωσης Ελεύθερη Γάζα (Free Gaza), το ελληνικό πλοίο αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση εντολή για το «εάν πρέπει να παραδώσουμε ελληνικό πλοίο με ελληνική σημαία στο Ισραήλ".

Τουρκία

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι δύο Τούρκοι πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους και πως άλλοι 30 έχουν τραυματισθεί. Χαρακτήρισε δε απαράδεκτη την αντίδραση του Ισραήλ και ανέφερε ότι θα ζητηθούν επείγουσες εξηγήσεις και πως το Ισραήλ παραβίασε διεθνείς νομοθεσίες και θα υποστεί τις συνέπειες.

Ήδη η τουρκική κυβέρνηση κάλεσε τον ισραηλινό πρεσβευτή για να του επιδώσει διαμαρτυρία έπειτα από την αιματηρή επίθεση ισραηλινών καταδρομέων σε σκάφη της διεθνούς νηοπομπής με εφόδια για τη Λωρίδα της Γάζας, τονίζουν διπλωματικές πηγές.

"Ο πρεσβευτής Γκάμπι Λέβι εκλήθη στο ΥΠΕΞ. Πρόκειται να του διαβιβάσουμε την εντονότατη αντίδρασή μας με τους πλέον σκληρούς τόνους", δήλωσε Τούρκος διπλωμάτης, που δεν θέλησε να κατονομασθεί.

Οι πληροφορίες τουρκικής ΜΚΟ, που συνδέεται με την πρωτοβουλία αυτή, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν δύο νεκροί και 30 τραυματίες πάνω στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά, "φαίνεται να είναι ακριβείς", πρόσθεσε ο ίδιος.

Τούρκοι διαδηλωτές κοντά στην Ισραηλινή πρεσβεία στην  Κωνσταντινούπολη

Τούρκοι διαδηλωτές κοντά στην Ισραηλινή πρεσβεία στην Κωνσταντινούπολη Νωρίτερα η τουρκική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών, οι οποίοι προσπάθησαν να εισβάλουν στο ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, πετώντας πέτρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: