Κυριακή 30 Μαΐου 2010

ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ!!


ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Του Γιαννη Mαυρη / www.mavris.gr

Η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να διαγράψει την Ντόρα Μπακογιάννη επικροτείται τόσο από το συνολικό εκλογικό σώμα (52% των ερωτηθέντων την αξιολογεί ως σωστή), όσο και από την πλειοψηφία των πρόσφατων ψηφοφόρων του κόμματος (61%). Η εικόνα της Ντόρας Μπακογιάννη (όπως προκύπτει από τη δημοτικότητά της) έχει σχετικά αποδυναμωθεί, ενώ αντιθέτως η θέση του Αντώνη Σαμαρά δείχνει να ενισχύεται.

Αυτό μπορεί ενδεχομένως να οφείλεται μεταξύ άλλων και στο ότι η Ντ. Μπακογιάννη «χρεώνεται» –στο πλαίσιο ενός «κομματικού πατριωτισμού»– κινήσεις αποδυνάμωσης. Για τον λόγο αυτό και έχει παύσει να θεωρείται πλέον από τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. ως το «καλύτερο στέλεχός» της, ενώ αντιθέτως τείνει να θεωρείται ως τέτοιο από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, το γεγονός ότι το 35% των νεοδημοκρατών θεωρεί την απόφαση της διαγραφής εσφαλμένη, επιβεβαιώνει την εκτίμηση πως ο εσωκομματικός συσχετισμός, αλλά και το βαθύτατο ιδεολογικό και κοινωνικό «ρήγμα» που κατέγραψε η διαδικασία της προεδρικής εκλογής, δεν έχει παύσει να υφίσταται.

Το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος από την πρώην υπουργό Εξωτερικών τυγχάνει –τουλάχιστον αφετηριακά– περιορισμένης κοινωνικής υποστήριξης. Συγκεκριμένα, μόλις 23% των ερωτηθέντων και, αντιστοίχως, 20% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. (2 στους 10) δείχνει να επικροτεί μια παρόμοια προοπτική, ενώ ο «πυρήνας» της δυνητικής εκλογικής του υποστήριξης με τα σημερινά δεδομένα εκτιμάται σε 7%.

Απαξίωση του Καραμανλή

Εντυπωσιακή είναι, τέλος, και η ολοκληρωτική απαξίωση της εικόνας του τέως πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, που προκύπτει από μια σειρά ευρημάτων: Πρώτον, το 55% των ερωτηθέντων (39% στη Ν.Δ.) τον υποδεικνύει (αυθόρμητα) ως τον κύριο υπεύθυνο για τη σημερινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κόμμα της αντιπολίτευσης.

Δεύτερον, στο σύνολο των ερωτηθέντων, οι αρνητικές κρίσεις για το πρόσωπό του προσεγγίζουν το 76%, ενώ η δημοτικότητά του είναι ελλειμματική, ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος (46%, έναντι 49% θετικών). Τρίτον, το σημαντικότερο και πολιτικά οδυνηρότερο: 8 στους 10 πολίτες (79%) αλλά και 7 στους 10 ψηφοφόρους της Ν.Δ. (68%) πιστεύουν ότι ο τέως πρωθυπουργός δεν έχει πλέον μέλλον στην πολιτική ζωή της χώρας.

H δημοσκόπηση της Public Issue

Δεν υπάρχουν σχόλια: