Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Γραμματόσημο για τη «Μακεδονική Προεδρεία» από τα Σκόπια!


Αυτό είναι το προκλητικό γραμματόσημο που κυκλοφόρησαν τα Σκόπια με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η σκοπιανή προεδρία στον οργανισμό «βαφτίστηκε» … «μακεδονική» παρά τις αντιδράσεις της Αθήνας, που τελικά αρκέστηκε στο να υπάρχει σε κάθε επίσημο έγγραφο η υποσημείωση πως : «η διανομή εγγράφων εκ μέρους ενός εκπροσώπου της προεδρίας γίνεται κάτω από την αποκλειστική ευθύνη του εν λόγω εκπροσώπου και δεν προδικάζει τη νομική ή πολιτική θέση του Συμβουλίου των Υπουργών».

Τα Σκόπια ανέλαβαν στις 10 Μαΐου επίσημα την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, έως τον προσεχή Νοέμβριο, επιδιώκοντας αρχικά να κάνουν χρήση της ονομασίας «Μακεδονία». Μετά τις ελληνικές αντιδράσεις επέλεξαν το «Μακεδονική Προεδρεία», το οποίο τελικά έγινε αποδεκτό από το Συμβούλιο των Υπουργών.

Στο γραμματόσημο που ήδη κυκλοφορεί, αναγράφεται σε σκοπιανά και αγγλικά το «Μακεδονική Προεδρεία» μαζί με το λογότυπο της σκοπιανής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Η ονομαστική αξία του γραμματοσήμου είναι 18 δηνάρια.

«Καμπανάκι» από τις Παμμακεδονικές του εξωτερικού

Τόσο το γραμματόσημο, όσο και η εμμονή των Σκοπίων να κάνουν χρήση του όρου «μακεδονική» στον κορυφαίο ευρωπαϊκό οργανισμό, προκάλεσε την αντίδραση των Παμμακεδονικών Ενώσεων του εξωτερικού, που προχώρησαν στην έκδοση σχετικού ψηφίσματος το οποίο και απέστειλαν και προς τον πρωθυπουργό και υπουργό Εςξωτερικών κ.Γιώργο Παπανδρέου.

«Τα Σκόπια χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονική» Προεδρία στο λογότυπο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οι Παμμακεδονικές Ενώσεις ανά την υφήλιο παρακολουθούν τις συστηματικές διαχρονικές ενέργειες των Σκοπιανών για τη δημιουργία της μόνης «μακεδονικής» εθνότητας, μεθοδικά αποκλείοντας τη χρήση του επιθέτου μακεδονικός/ή/ό από την Ελλάδα» δήλωσε στο protothema.gr η πρόεδρος της Παμμακεδονικής ΗΠΑ κυρία Νίνα Γκατζούλη, ζητώντας να υπάρξει ψήφισμα της ελληνικής βουλής, με το οποίο η Ελλάδα θα ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να δεχτεί «μακεδονική» ταυτότητα στους Σκοπιανούς.

«Έχουμε επανειλημμένως ζητήσει να περάσει ψήφισμα με ονομαστική ψηφοφορία στο ελληνικό Κοινοβούλιο το οποίο θα τονίζει πως η Ελλάδα αναγνωρίζει ως μακεδονική ταυτότητα αποκλειστικά και μόνον την ταυτότητα του Ελληνισμού της Μακεδονίας και ότι δεν αποδέχεται επ’ ουδενί λόγω την χρήση του επιθέτου μακεδονικός-ή-ό ή οποιαδήποτε παρόμοιο όρο από τους Σλάβους της ΠΓΔΜ» κατέληξε η κυρία Γκατζούλη.
πρωτο θεμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: