Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Οι λίστες της φοροδιαφυγής

Oι εφοριακοί ελέγχουν καταγγελίες ότι σε συγκεκριμένη συναυλία, η  οποία έγινε προς τιμήν μεγάλου καλλιτέχνη, κόπηκαν 2.000 εισιτήρια εκ  των οποίων τα 1.500 ήταν πλαστά...
Oι εφοριακοί ελέγχουν καταγγελίες ότι σε συγκεκριμένη συναυλία, η
οποία έγινε προς τιμήν μεγάλου καλλιτέχνη, κόπηκαν 2.000 εισιτήρια
εκ των οποίων τα 1.500 ήταν πλαστά...

Μετά τον Τόλη Βοσκόπουλο και τους γιατρούς, στον κύκλο των προσώπων που ελέγχονται για φοροδιαφυγή βρίσκονται τουλάχιστον τρεις γνωστοί τραγουδιστές, τρεις ποδοσφαιριστές, τέσσερις δικηγόροι, ένας μεγαλοϊδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων, εταιρείες διοργάνωσης συναυλιών και εταιρείες παραγωγής από τον χώρο του θεάματος καθώς και μία από τις ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες με πάρα πολλές διακρίσεις.

Ομάδες εφοριακών, σε συνεννόηση με τον αρμόδιο για τα φορολογικά αδικήματα εισαγγελέα Παρασκευά Αδάμη, έχουν δημιουργήσει έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω τους και σε αυτή τη φάση ελέγχουν και διασταυρώνουν καταγγελίες, αξιολογούν μαρτυρίες, κάνουν φύλλο και φτερό βιβλία εσόδων - εξόδων, «ξεσκονίζουν» συμβόλαια και συμβάσεις, ενώ προχωρούν στο άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών.

Στο μικροσκόπιο της έρευνας έχουν μπει όλα τα περιουσιακά στοιχεία των προσώπων που ελέγχονται, ενώ -όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές- για πρώτη φορά το? άγρυπνο μάτι των Ράμπο της εφορίας ελέγχει και συγκρίνει ακόμη εάν ο τρόπος ζωής όλων αυτών που έχουν μπει στο στόχαστρο της ΥΠΕΕ είναι ανάλογος με αυτά που δηλώνουν ως πραγματικά τους εισοδήματα.

Οπως έλεγαν στο «Εθνος της Κυριακής» οι ίδιες πηγές, «δεν είναι δυνατόν να δηλώνει για παράδειγμα κάποιος δικηγόρος 16.203 ευρώ ετήσιο εισόδημα και να διαθέτει πολυτελή αυτοκίνητα πολλών εκατομμυρίων ευρώ». Σε ερώτησή μας τι μπορεί να κάνει ο έλεγχος εάν ο ελεγχόμενος ισχυριστεί ότι τα πολυτελή αυτοκίνητα είναι... δώρα πελατών του, η απάντηση ήταν αποστομωτική και ενδεικτική του πόσο έχει... αγριέψει το φοροκυνηγητό:

«Καλούμε το πρόσωπο που φέρεται ότι έχει κάνει τη δωρεά και του ζητάμε να το επιβεβαιώσει ενόρκως». Αιφνιδιασμός και εγρήγορση είναι τα όπλα που έχουν ρίξει οι υπάλληλοι της ΥΠΕΕ στη μάχη της φοροδιαφυγής, ενώ σε... υπερόπλο αναδεικνύεται μεταξύ άλλων η άρση τραπεζικού απορρήτου.

Νομικοί κύκλοι έδωσαν στο «Εθνος της Κυριακής» αποκαλυπτικές λεπτομέρειες από τα στάδια της έρευνας των εφοριακών, τις αιφνιδιαστικές εφόδους των «Ράμπο» του ΣΔΟΕ και τα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν σε σπίτια και γραφεία.

Συγκεκριμένα:

Tρεις τραγουδιστές και ορισμένοι υπεύθυνοι εταιρειών παραγωγής από τον χώρο του θεάματος αναμένεται να κληθούν στην ΥΠΕΕ, για να δώσουν εξηγήσεις για χρηματικά ποσά που φέρονται

να έχουν βρεθεί σε
λογαριασμό τους, τα οποία μέχρι τώρα δεν δικαιολογούται.

Eπίσης η έρευνα θα επεκταθεί προς κάθε κατεύθυνση, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν τα βιβλία εσόδων - εξόδων των ποδοσφαιριστών, συμβόλαια με τις ΠΑΕ, ο μισθός τους καθώς και οι ειδικοί όροι στα συμβόλαιά τους. Επίσης ελέγχεται ο εσωτερικός κανονισμός των ΠΑΕ, τα ποσά που προβλέπονται για τα πριμ κατάκτησης πρωταθλήματος, κατάκτησης κυπέλλου, πρώτης θέσης, δεύτερης θέσης, τρίτης θέσης, ισοπαλίας κ.λπ.

ΤΟ... ΥΠΕΡΟΠΛΟ
Ανοιξαν ύποπτοι τραπεζικοί λογαριασμοί

Με τις διαδικασίες που ορίζει ο νόμος, έχουν ανοίξει οι τραπεζικοί λογαριασμοί προσώπων που ελέγχονται για απόκρυψη εισοδημάτων και στη συνέχεια, εάν τα χρηματικά ποσά που προκύψουν είναι σε αναντιστοιχία με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους, θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου.

Επίσης, εάν οι εξηγήσεις τους δεν είναι πειστικές και το ποσόν της φοροδιαφυγής μεγάλο, τότε θα σχηματιστεί δικογραφία εναντίον τους και θα πάρουν τον δρόμο για το εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, κατηγορούμενοι για φοροδιαφυγή, όπως άλλωστε συνέβη με τον μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή Τόλη Βοσκόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πηγές, ο έλεγχος που διενεργείται είναι σε πρώτη φάση διοικητικός, επειδή η μη έκδοση απόδειξης δεν αποτελεί ακόμη ποινικό αδίκημα, κάτι που αναμένεται να γίνει τον επόμενο μήνα. Ωστόσο, ενώ η έρευνα ξεκινάει «μαλακά», ποινικοποιείται στη συνέχεια, εάν οι ελεγχόμενοι αποκρύπτουν εισοδήματα.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι η ενεργοποίηση του νόμου για την ποινικοποίηση της μη έκδοσης απόδειξης θα προκαλέσει... αδιαχώρητο από κατηγορούμενους στα δικαστήρια, καθώς το αδίκημα διώκεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου, που σημαίνει ότι ο επιχειρηματίας που δεν κόβει απόδειξη θα κινδυνεύει με αυτόφωρη σύλληψη!

Το? βαρύ πυροβολικό της ΥΠΕΕ έχει πέσει στον έλεγχο ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων, όπου λέγεται ότι υπάρχει πολύ χρήμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δίχτυα των εφοριακών έπιασαν? λαβράκι μετά από έλεγχο σε μεγάλα νυχτερινά κέντρα. Οι ίδιες πηγές αποκάλυψαν ότι από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του επιχειρηματία - ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου βρέθηκε το αστρονομικό ποσόν των 3 εκατ. ευρώ, το οποίο δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματα που δήλωνε στην εφορία.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η περίπτωση του επιχειρηματία παρουσιάζει ιδιαιτερότητα, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο η έρευνα που διενεργείται εναντίον του να μην περιοριστεί σε επίπεδο φοροδιαφυγής, αλλά να ελεγχθεί ποινικά και για σοβαρότερα αδικήματα, όπως είναι η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, καθώς και άλλα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος.

Στο στόχαστρο 3 τραγουδιστές


Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον τρεις τραγουδιστές έχουν πει στο στόχαστρο της ΥΠΕΕ, καθώς οι εφοριακοί ζήτησαν να ελέγξουν τα βιβλία εσόδων - εξόδων τους. Κατά τις ίδιες πηγές, οι ελεγχόμενοι - προσπαθώντας να κερδίσουν χρόνο - δικαιολογήθηκαν λέγοντας μεταξύ άλλων ότι τα βιβλία εσόδων - εξόδων βρίσκονται στον λογιστή τους.

Η ομάδα των εφοριακών ζήτησε να ελέγξει τα συμβόλαια που είχαν κάνει με εταιρείες που διοργάνωσαν συναυλίες, στις οποίες συμμετείχαν οι τραγουδιστές. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ΥΠΕΕ και ο αρμόδιος για τη δίωξη φορολογικών αδικημάτων εισαγγελέας προχώρησαν στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών καλλιτεχνών, ορισμένοι εκ των οποίων ισχυρίστηκαν ότι έκαναν εμφανίσεις σε συναυλίες αφιλοκερδώς!

Οφσάιντ ΠΑΕ και ποδοσφαιριστές


Στενό? μαρκάρισμα από την ΥΠΕΕ και σε ποδοσφαιριστές μεγάλων και μικρότερων ομάδων, καθώς ο φορολογικός έλεγχος έχει επεκταθεί και στον χώρου του ποδοσφαίρου. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής τρεις ποδοσφαιριστές φέρονται να βγαίνουν στη... σέντρα από τον έλεγχο στα εισοδήματά τους. Επίσης ελέγχεται ο εσωτερικός κανονισμός των ΠΑΕ, τα ποσά που προβλέπονται για τα πριμ κατάκτησης πρωταθλήματος, κατάκτησης κυπέλλου, πρώτης θέσης, δεύτερης θέσης, τρίτης θέσης, ισοπαλίας κ.λπ.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, «λαβράκι» έβγαλε ο έλεγχος σε ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρεία με πολλές διακρίσεις, καθώς φέρεται να έχει προκύψει πρόβλημα με πλαστά εισιτήρια!

Δικηγορία χωρίς αποδείξεις


Ξεχωριστή περίπτωση αποτελούν οι?αστέρας δικηγόροι, που ελέγχονται για απόκρυψη των εισοδημάτων τους. Κατά τις ίδιες πηγές, πελάτες σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία προσήλθαν στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων και κατήγγειλαν ότι έδωσαν υπέρογκα ποσά ως δικηγορική αμοιβή για υποθέσεις τους, χωρίς να τους δοθεί απόδειξη.

Ενας από τους καταγγέλλοντες φέρεται να μίλησε για αμοιβή 500.000 ευρώ, χωρίς απόδειξη. Υπάλληλοι της ΥΠΕΕ έκαναν έλεγχο στα δικηγορικά γραφεία, σε βάρος των οποίων στρέφονταν οι καταγγελίες, ωστόσο όπως είπε στο «Εθνος της Κυριακής» δικαστικός παράγοντας, «έχει δρομολογηθεί το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των συγκεκριμένων δικηγόρων, ενώ η έρευνα θα συνεχιστεί με κάθε τρόπο και προς κάθε κατεύθυνση» και τόνισε ότι «θα κληθούν να εξηγήσουν πώς αποκτήθηκαν περιουσιακά τους στοιχεία».

Μ. ΜΠΕΝΕΑ

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: