Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Βρώμικο σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για ενοχοποίηση στελεχών της Ν.Δ.

Του ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΠΑΝΤΑΖΗ
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ

Σχέδιο της κυβέρνησης για ενοχοποίηση των πολιτικών της αντιπάλων καταγγέλλει η Ν.Δ., με αφορμή την απολογία της Σταματίνας Μαντέλη, πρώην διευθυντικού στελέχους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης - κατηγορουμένης στην υπόθεση του Βατοπεδίου, η οποία ενώπιον της ανακρίτριας ενέπλεξε στην υπόθεση στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης. Σε δήλωσή του ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τάσος Νεράντζης εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά κατά του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη: «Ο καθένας κατανοεί τον λόγο για τον οποίο η κ. Μαντέλη, ξαφνικά, άλλαξε τα μέχρι χθες λεγόμενά της.

Ο κατηγορούμενος δικαιούται ακόμη και να ψεύδεται. Πολύ περισσότερο, αφού πριν από δύο ημέρες -και για προφανείς λόγους- ψηφίστηκε ειδική ρύθμιση, με την οποία ακόμα και κατηγορούμενος μπορεί, καταγγέλλοντας υπουργό, να απαλλαγεί από την ποινή». Αυτή ακριβώς η ρύθμιση, σύμφωνα με τον ίδιο, «αποδεικνύει τις υπόνοιες για ύπαρξη σχεδίου της κυβέρνησης προς ενοχοποίηση των πολιτικών της αντιπάλων. Είχαμε καταγγείλει τον υπουργό κ. Καστανίδη για τη ρύθμιση αυτή και δυστυχώς επαληθευθήκαμε σύντομα», ανέφερε και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι «μάταια προσπαθεί να επωφεληθεί από ισχυρισμούς τύπου Μαντέλη, την ώρα που η κοινωνία βιώνει τις συνέπειες από τα σκληρά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης».

Από την πλευρά του το υπουργείο Δικαιοσύνης υπογραμμίζει ότι η ρύθμιση αυτή αποτελούσε προεκλογική δέσμευση και διευκρινίζει ότι «για την ευνοϊκή μεταχείριση δεν αρκεί μόνο η καταγγελία, αλλά είναι αναγκαία η προσφορά συγκεκριμένων αποδεικτικών στοιχείων. Η επάρκεια των αποδεικτικών στοιχείων που προσκομίζει κάποιος για υπουργό κρίνεται από Εξεταστική ή Προανακριτική επιτροπή της Βουλής, η οποία μπορεί να αναθέτει την έρευνα για την επάρκεια των στοιχείων σε εισαγγελέα Εφετών».

Στη Ν.Δ. θεωρούν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι από την πρώτη εξεταστική που είχε συσταθεί για την υπόθεση επί προηγούμενης κυβέρνησης, με τον Αντώνη Σαμαρά, πάντως, να επαναλαμβάνει ότι «πρώτοι εμείς θέλουμε να λάμψει η αλήθεια και να πληρώσουν όσοι έφταιξαν. Εμείς απλώς ζητάμε να διερευνηθούν όλα και να φτάσει η αναζήτηση ευθυνών σε όλους. Αλλά δεν θα δεχθώ ενοχοποίηση της παράταξης και προδιαγεγραμμένες και προαναγγελθείσες διώξεις. Αυτό που είπαμε εμείς εξ αρχής - το «όλα στο φως»- το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν είχε το θάρρος να το πει. Κι ακόμα δεν το τολμάει».

Η Εξεταστική Επιτροπή, ύστερα και από τη χθεσινή αργία του Αγίου Πνεύματος, συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα. Πολύ πιθανό θεωρείται να δοθεί μικρή παράταση στις εργασίες της. Δεν αποκλείεται να ζητηθεί η επανεξέταση στοιχείων ή νέες καταθέσεις από εμπλεκόμενους, υπό το φως της απολογίας της Στ. Μαντέλη. Να σημειώσουμε ότι το ΛΑΟΣ έχει ήδη ζητήσει να καταθέσει ο Κώστας Καραμανλής.

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΑΛ. ΚΟΝΤΟΣ

Στο κενό πέφτουν τα όσα «βαρύγδουπα» στοιχεία κατέθεσε η πρώην διευθύντρια της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης του υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς δεν αποδεικνύονται, στερούνται λογικής, ενώ προκύπτουν οφέλη για την ίδια, γεγονός που προκαλεί διάφορους συνειρμούς, σύμφωνα με συνεργάτες του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντού. Μάλιστα καταγράφεται και μία μεθόδευση σε όλα.

Η κ. Σταματίνα Μαντέλη είναι η βασική κατηγορούμενη στην υπόθεση του Βατοπεδίου για πλείστες κακουργηματικές πράξεις, μεταξύ των οποίων και η υπεξαίρεση 350 εγγράφων που αφορούν το συγκεκριμένο σκάνδαλο και για ενάμιση χρόνο περίπου κρατούσε παράνομα στο σπίτι της!
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η απολογία της μοιράστηκε ως «φεϊγβολάν» στα Μέσα Ενημέρωσης… παρά την υποτιθέμενη μυστικότητα της ανακριτικής διαδικασίας.

Τα όσα κατέθεσε πρόσφατα έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα είχε πει η ίδια στις 14/11/08 και στις 29/11/08.
Συνεργάτες του πρώην υπουργού υποστηρίζουν ότι προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να εξωθήσει την κ. Μαντέλη να καταθέσει όλα τα ψευδή στην ανακρίτρια, «νομοθέτησε κατά παραγγελία» δύο μέρες πριν ειδική διάταξη για την ευνοϊκή μεταχείρισή της.
Μάλιστα η κ. Μαντέλη αν και είχε κληθεί νωρίτερα να καταθέσει δεν προσήλθε καθώς, από ό,τι φαίνεται, περίμενε να ψηφιστεί η διάταξη αυτή.

Πήγε αρχικά στις 04/05/2010, κατόπιν στις 13/05/10 όπου διέκοψε με πρωτοβουλία της για να συνεχίσει προχθές αφού ψηφίστηκε η διάταξη που την ευνοεί. Έτσι τώρα δεν θα ξαναεμφανιστεί τα επόμενα 3-4 χρόνια σε κανένα ανακριτικό γραφείο. Ακόμα και εάν η υπόθεση οδηγηθεί σε δικαστικές αίθουσες, αφού ως προς αυτήν θα έχει διαταχθεί η αναστολή της διαδικασίας.
Είναι απορίας άξιο πως πριν τα μέλη της Εξεταστικής συνέλθουν για να αποφασίσουν, υπήρξε μπαράζ δημοσιευμάτων (19/05/10) με ειλημμένη… απόφαση για παραπομπή υπουργών της Ν.Δ. Μάλιστα τα δημοσιεύματα περιείχαν και τις καταθέσεις του Αλ. Κοντού και του Ευ. Μπασιάκου, ενώ από τη Βουλή εκδόθηκαν το μεσημέρι της μέρας εκείνης!

Όσο για τις πιέσεις που υποστηρίζει ότι της ασκήθηκαν από τον κ. Αλ. Κοντό είναι αστείο, από τη στιγμή που η Σταματίνα Μαντέλη ήταν έτοιμη να συνταξιοδοτηθεί. Τρεις μήνες μετά την κατάθεσή της στην Επιτροπή συνταξιοδοτήθηκε, οπότε δεν μπορούσε κανείς να της ασκήσει καμία πίεση.

Τα όσα ανέφερε ήταν αόριστα και χωρίς αποδείξεις. Και δεν προσκόμισε καμία γραπτή εντολή από τον κ. Κοντό να προχωρήσει η κ. Μαντέλη σε ανταλλαγές, ούτε ανέφερε πως της ζητήθηκε από τον πρώην υπουργό να συναντήσει εκπροσώπους της Μονής Βατοπεδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: