Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Σε κοντινή αποσταση από τα σκάφη του Free Gaza ο στόλος του Ισραήλ



Το ναυτικό του Ισραήλ βρισκεται σε οπτική επαφή με μικρό αριθμό σκαφών τα οποία συμμετέχουν στο κονβόι με την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα.Σύμφωνα με το στρατιωτικό ραδιόφωνο του Ισραήλ ο στόλος βρίσκεται ακόμα σε μεγάλη απόσταση από τα χωρικά ύδατα της Γάζας και οι εντολές που έχουν τα πολεμικά πλοία είναι να παρακολουθούν την πορεία αυτών και να μην εμπλακούν μέχρι νεωτέρας.

Λεπτομέρειες για σημείο εμπλοκής δεν δίνονται και πιθανότατα αυτό δεν θα συμβεί προτού τα σκάφη πλησιάσουν σε κοντινή απόσταση στα χωρικά ύδατα της Γάζας, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η εμπλοκή ακόμα και στα διεθνή χωρικά ύδατα. Παρόμοια άλλωστε είχε αντιδράσει το Ισραήλ και την τελευταία φορά που υπήρξε ανάλογο εγχείρημα τον Ιανουάριο του 2009.


Περίπου τα μεσάνυχτα αναμάινεται να αναχωρήσουν από το λιμάνι της Χάιφα ακόμα περισσότερα πολεμικά σκάφη τα οποία και θα εμπλακούν στην επιχείρηση.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, από τη στιγμή που δοθεί εντολή εμπλοκής, θα επιβιβαστούν κομάντος του ναυτικού στα σκάφη του Free Gaza. Εφόσον οι κυβερνήτες αυτών αρνηθούν να ακολουθήσουν τις εντολές που θα τους δώσει ο στρατός τότε σε κάθε μονάδα θα υπάρχει ένας χειριστής σκάφους που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση και θα οδηγήσει το σκάφος στο λιμάνι του Ασντόντ.


Εκεί οι επιβάτες θα διαχωριστούν σε επίσημους (όσοι έχουν κάποιο βουλευτικό αξίωμα) και απλούς πολίτες. Θα μεταφερθούν σε διαφορετικούς χώρους σε τέντες που έχουν στηθεί και εκεί θα γίνει εξακρίβωση στοιχείων.
Στη συνέχεια θα ενημερωθούν ότι θα απελαθούν με πτήσεις από το αεροδρόμιο Μπέν Γκουριόν του Τελ Αβίβ.
Εφόσον συμφωνήσουν και το αποδεχτούν θα μεταφερθούν στο αεροδρόμιο με λεωφορεία. Εφόσον επιθυμούν να κινηθούν νομικά κατά της ενέργειας του Ισραήλ τότε θα μεταφερθούν στη φυλακή της Beer Sheva όπου θα παραμείνουν μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους από τα ισραηλινά δικαστήρια


Στο λιμάνι του Ασντόντ θα επιτραπεί η πρόσβαση σε τρία ξένα τηλεοπτικά συνεργεία και όλα τα ισραηλινά Μ.Μ.Ε.
Έχουν εκ των προτέρων ενημερωθεί οι ξένοι διπλωμάτες ότι δεν θα τους δοθεί η δυνατότητα να επισκεφθούν πολίτες των χωρών τους που συμμετέχουν στο Κονβόι �τουλάχιστον στο λιμάνι του Ασντόντ.

ΠΑΝΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: