Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Ρωσικές αντιδράσεις τους αμερικανικούς Ρatriot στην Πολωνία



Η Ρωσία άσκησε κριτική στις ΗΠΑ κατά της εγκατάστασης πυραύλων τύπου Patriot στην Πολωνία, λέγοντας ότι η κίνηση αυτή δεν προωθεί την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη.

Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών είπε: «Έχουμε επανειλημμένως αναφέρει ότι δεν κατανοούμε τη λογική και την έννοια της συνεργασίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Πολωνία σε αυτό τον τομέα».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «παρατηρούμε με λύπη μας ότι τα ερωτήματά μας προς την πολωνική και την αμερικανική πλευρά έχουν παραμείνει αναπάντητα, όπως και τα επιχειρήματά μας υπέρ της προσωρινής μετακίνησης της συστοιχίας των πυραύλων όσο πιο μακριά γίνεται από τα ρωσικά σύνορα».

Ωστόσο, στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, δεν υπήρξε άμεσος υπαινιγμός για κίνηση αντιποίνων από τη ρωσική πλευρά ως απάντηση στην αμερικανική ανάπτυξη των πυραύλων.

Η συστοιχία, επανδρωμένη με 150 αμερικανούς στρατιώτες, θα εδρεύει για περίπου ένα μήνα τέσσερις φορές το χρόνο στην πόλη Μόραγκ, στη βόρεια Πολωνία, κοντά στο Καλίνιγκραντ. Η κυριότερη αποστολή της, όπως έχει ανακοινωθεί, είναι να εκπαιδεύει πολωνικό στρατιωτικό προσωπικό.

Η Ρωσία ανησυχεί για την εγκατάσταση των αμερικανικών στρατευμάτων και του στρατιωτικού εξοπλισμού κοντά στα σύνορά της, παρότι το υπουργείο Άμυνας τον Ιανουάριο διέψευσε ισχυρισμούς ότι μπορεί να ενισχύσει το ρωσικό στόλο στη Βαλτική ως απάντηση στην εγκατάσταση των Patriot στην Πολωνία.

Η Μόσχα βασίζεται πολύ στους στρατηγικούς πυρηνικούς πυραύλους της για την άμυνά της, εξαιτίας της κακής κατάστασης των συμβατικών στρατευμάτων της κι έτσι είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στην όποια εγκατάσταση αντι-πυραυλικών συστημάτων όπως οι Patriot.

Δεν υπάρχουν σχόλια: