Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Τα ελληνικά πλοία αναχωρούν για τη Γάζα!

Πρώτα το φορτηγό (ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ) και μετά το επιβατηγό (ΣΦΕΝΔΟΝΗ) αναχωρούν σήμερα απο τον Πειραιά με προορισμό το λιμάνι της Γάζας.

Μετά απο βδομάδες προετοιμασίας και μετά από σκληρή δουλειά φορτώματος του φορτηγού επί τρία μερόνυχτα, είναι έτοιμα να ενωθούν με τα υπόλοιπα πλοία του «Στόλου της Ελευθερίας» και να γίνουν τα μέσα για το σπάσιμο της πολιορκίας των Σιωνιστών, οι οποίοι απειλούν ότι θα τα σταματήσουν. Η ενημέρωση θα είναι συνεχής και θα γίνεται απο το σάιτ και απο την ψηφιακή πλατφόρμα.

Παράλληλα, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μαζική κινητοποίηση, όταν αρχίσει το τελευταίο τμήμα της επιχείρησης (σε περίπου τέσσερις μέρες).
Σας θέλουμε όλους μαζί μας!


Πολιορκημένοι
Από στεριά, θάλασσα και αέρα

Από τον Ιανουάριο του 2006, που η Χαμάς κέρδισε τις δημοκρατικότερες -σύμφωνα με Δυτικούς, ανεξάρτητους παρατηρητές- εκλογές που έγιναν ποτέ στην Παλαιστίνη, η Λωρίδα της Γάζας, στη οποία συνωστίζονται περίπου 1,5 εκατ. άνθρωποι (με τα παιδιά να αποτελούν το 60% του πληθυσμού), ζει έναν ολοκληρωτικό αποκλεισμό από στεριά, θάλασσα και αέρα. Οι κάτοικοί της στερούνται όχι μόνο την ελευθερία, αλλά και τα πιο βασικά ζωτικά αγαθά και υπηρεσίες, όπως η διατροφή, το νερό, η υγεία.

Η Γάζα έχει μετατραπεί σε μια ανοιχτή φυλακή, επειδή οι κάτοικοί της δεν υποτάσσονται στις απαιτήσεις του Ισραήλ και των διεθνών προστατών του. Ο βάρβαρος αποκλεισμός της κορυφώθηκε με την πολεμική επίθεση του Ισραήλ τον Δεκέμβρη του 2008, που άφησε πίσω της 1.419 νεκρούς (926 πολίτες, μεταξύ των οποίων 326 παιδιά και 111 γυναίκες), 5.300 τραυματίες (περισσότεροι από τους μισούς γυναίκες και παιδιά), 2.114 κατοικίες εντελώς ισοπεδωμένες, 3.242 κατοικίες με ανεπανόρθωτες καταστροφές που τις κατέστησαν μη κατοικήσιμες, 15.000 κατοικίες με σοβαρές ζημιές και τεράστιες καταστροφές στις βασικές υποδομές της περιοχής (νοσοκομεία, σχολεία, δίκτυα κοινής ωφέλειας).

Αποφασισμένοι
«O,τι και να συναντήσουμε δεν θα κάνουμε πίσω»

Σήμερα, οι Παλαιστίνιοι της Γάζας επικοινωνούν με τον έξω κόσμο μόνο μέσα από τα λαγούμια που ανοίγουν όσοι αντέχουν. Το λιμάνι της Γάζας παραμένει «κατειλημμένο» από τα πολεμικά πλοία των Ισραηλινών που δεν αφήνουν ούτε τα ψαροκάικα να ανοιχτούν στη θάλασσα.

Αυτή τη στιγμή, ο μόνος τρόπος που έχουν οι φυλακισμένοι κάτοικοι να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους είναι να ψάχνουν τα σίδερα στα ερείπια των βομβαρδισμών, να κονιορτοποιούν τα απομεινάρια του μπετόν και να τα ενώνουν με το λιγοστό, πανάκριβο τσιμέντο που καταφέρνουν να περάσουν από τα λαγούμια της Ράφας.

Αυτό το «καθεστώς» θέλει να σπάσει η νέα νηοπομπή που θα φτάσει έως εκεί. Στόχος της ελληνικής αποστολής είναι να συμμετάσχει με ένα τουλάχιστον πλοίο, κατάλληλο για μεταφορά ανθρώπων και υλικών.

«Μετά το σπάσιμο του αποκλεισμού με τα πλοία μας, με τα οποία μεταφέραμε ανθρωπιστική βοήθεια, αποφασίσαμε να επιχειρήσουμε ξανά με μια νέα αποστολή, πολυεθνική, ριζικά αναβαθμισμένη, για το σπάσιμο της πολιορκίας.

Αυτήν την άνοιξη, ένας μικρός στόλος με σκάφη και επιβάτες από πολλές χώρες, θα πλεύσει και πάλι προς τη Γάζα, μεταφέροντας, κυρίως, υλικά ανοικοδόμησης και ζωτικής σημασίας υποδομών», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Γιάννης Καρυπίδης, μέλος του πληρώματος που συμμετείχε και σε προηγούμενες αποστολές.

«Οι περισσότεροι από εμάς ασχολούνται εδώ και χρόνια με το παλαιστινιακό πρόβλημα και θέλουν να βοηθήσουν όχι μόνο με μεταφορά ανθρωπιστικού υλικού, αλλά κάνοντας κάτι πιο ουσιαστικό. Το μόνο που δεν θα κάνουμε είναι πίσω. Ο,τι και να συναντήσουμε στον δρόμο μας θα φτάσουμε στη Γάζα», λέει.

Σύμφωνα με τα μέλη της αποστολής, οι προσφορές των Ελλήνων είναι πολλές και η κινητοποίηση είναι μεγάλη και στα υπόλοιπα κράτη. «Χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων, για να μπορέσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τους ανθρώπους αυτούς που μέσα από τα χαλάσματα καταφέρνουν να ζουν και να ελπίζουν», λένε. Στην ιστοσελίδα www.shiptogaza.gr, προτείνονται οι τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να προσφέρει.


ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ




ΣΦΕΝΔΟΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: