Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

«Ο Στόλος της Ελευθερίας» Τα Καράβια για τη Γάζα απειλεί να μπλοκάρει το Ισραήλ


Τoν κατάπλου των πλοίων του συμμετέχουν στη διεθνή αποστολή του κινήματος Free Gaza απειλεί να μπλοκάρει το Ισραήλ. Σκάφη από εννέα χώρες -ανάμεσά τους δύο πλοία της ελληνικής αποστολής Ένα Καράβι για τη Γάζα- και εκατοντάδες ακτιβιστές επιχειρούν να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας, να προσφέρουν πολύτιμη ανθρωπιστική βοήθεια και να στείλουν ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης...

Ο «Στόλος της Ελευθερίας», όπως ονομάζεται η διεθνής πρωτοβουλία, έχει ξεκινήσει το ταξίδι του προς τη Γάζα από λιμάνια στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, τη Βρετανία, τη Σουηδία και την Τουρκία. Τα πλοία προβλέπεται να φθάσουν στη Λωρίδα της Γάζας την Πέμπτη.

Μεταφέρουν οικοδομικά υλικά και χιλιάδες τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για τους κατοίκους της Γάζας, στην οποία έχει επιβάλει το Ισραήλ ασφυκτικό αποκλεισμό αφότου περιήλθε υπό τον έλεγχο της Χαμάς τον Ιούνιο του 2007.

Ο αποκλεισμός εμποδίζει την ανοικοδόμηση κτιρίων και υποδομών που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης (Δεκέμβριος 2008-Ιανουάριος 2009) στη Γάζα.

Μόλις το 25% των ζημιών έχει αποκατασταθεί ενάμιση χρόνο μετά την καταστροφική επιχείρηση «Συμπαγές Μολύβι».

Αναχώρησαν τα ελληνικά πλοία

Το μεσημέρι της Τρίτης αναχώρησαν από τον Πειραιά το φορτηγό πλοίο «Ελεύθερη Μεσόγειος» και το επιβατηγό «Σφενδόνη» της πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα».

Έπειτα από εβδομάδες προετοιμασίας και μετά από σκληρή δουλειά φορτώματος του φορτηγού επί τρία μερόνυχτα, τα ελληνικά πλοία είναι έτοιμα να ενωθούν με τα υπόλοιπα πλοία του «Στόλου της Ελευθερίας» μεταφέροντας υλικά για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων σπιτιών, εξοπλισμό νοσοκομείων και άλλα είδη βοήθειας.

Την πορεία του πλοίου «Ελεύθερη Μεσόγειος» μπορείτε να παρακολουθείτε συνεχώς σε πραγματικό χρόνο από την ιστοσελίδα του Ψηφιακού Καραβιού.

Απειλεί να μπλοκάρει τα πλοία το Ισραήλ

Η ισραηλινή κυβέρνηση χαρακτηρίζει την διεθνή αποστολή «προκλητική» και κατηγορεί τους ακτιβιστές για «πολιτική προπαγάνδα».

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι οι Αρχές θα ανακόψουν την πορεία των πλοίων πριν φθάσουν στην Λωρίδα της Γάζας και θα συλλάβουν τους 700 ακτιβιστές που επιβαίνουν σε αυτά.

Σε ορισμένα σκάφη της διεθνούς αποστολής επιβαίνουν τηλεοπτικά συνεργεία για να μεταδώσουν απ'ευθείας τύχον αντιπαράθεση.

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου καλεί το Ισραήλ και τους διοργανωτές της διεθνούς εκστρατείας να τηρήσουν ήπια στάση.

«Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν εντάσεις, πιστεύουμε ότι το Ισραήλ όπως και τα μέλη των μη κυβερνητικών οργανώσεων θα συμπεριφερθούν συνετά» δήλωσε ο Νταβούτογλου από την Κωνσταντινούπολη, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα τρία τουρκικά πλοία που μετέχουν στην εκστρατεία.

Σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ έχουν ανακόψει από τον Ιανουάριο του 2009 τρεις προηγούμενες προσπάθειας του κινήματος Free Gaza να σπάσει τον αποκλεισμό και να μεταφέρει βοήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: