Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Δεν αντιδρά η Μόσχα Έφτασαν οι πρώτοι αμερικανικοί πύραυλοι Patriot στην Πολωνία


Οι πρώτοι πύραυλοι Patriot έφτασαν τη Δευτέρα στην Πολωνία, μαζί με στρατιωτική ομάδα από τις ΗΠΑ που θα παραμείνει στη χώρα για δύο χρόνια για την εκπαίδευση των πολωνικών δυνάμεων στη χρήση των συστημάτων.

Η συστοιχία των πυραύλων και οι περίπου 150 Αμερικανοί ένστολοι θα εγκατασταθούν σε στρατιωτική βάση στο Μόραγκ, 60 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Καλίνιγκραντ. Η κίνηση αυτή αποτελεί τη σημαντικότερη ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στην Πολωνία ενώ η Μόσχα δεν αντιδρά.

Ο αμερικανικός στρατός έχει εκτελέσει κοινές αεροπορικές ασκήσεις με την πολωνική αεροπορία, ενώ έχει εκπαιδεύσει τις πολωνικές δυνάμεις στη χρήση F16, τα οποία η Βαρσοβία αγόρασε για τον εκσυγχρονισμό του οπλοστασίου της.

όρο που είχε θέσει η Βαρσοβία τον Αύγουστο του 2008 για να συμφωνήσει στην περίφημη «αντιπυραυλική ασπίδα» που τότε σχεδίαζε η Ουάσινγκτον, επί προεδρίας Τζορτζ Μπους.

Τον περασμένο Δεκέμβριο υπογράφτηκε συμφωνία μεταξύ Ουάσινγκτον και Βαρσοβίας, με την οποία δημιουργήθηκε η νομική βάση για τη μακροπρόθεσμη παραμονή των αμερικανικών στρατιωτών στην Πολωνία.

Το αναθεωρημένο πρόγραμμα συνεχίζει να προβλέπει εγκατάσταση αντιπυραυλικής βάσης, αλλά όχι πριν το 2018 και σε μικρότερο μέγεθος από την πρώτη συμφωνία επί Μπους.

Οι πύραυλοι που παραδόθηκαν τη Δευτέρα μεταφέρθηκαν σιδηροδρομικά από τη βάση στο γερμανικό Kαϊζερσλάουτερν και θα εγκατασταθούν αρχικά «περιστροφικά» (για 30 ημέρες κάθε τρίμηνο) στο Μόραγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: