Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Έτσι έκλεβαν το "Ιπποκράτειο"


Του Νίκου Ηλιάδη

Απίστευτο φαγοπότι από κύκλωμα που έστησαν 14 γιατροί και 40 προμηθεύτριες εταιρείες εντοπίστηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Το κύκλωμα λυμαινόταν εκατομμύρια ευρώ υπό την ανοχή της προηγούμενης διοίκησης του νοσοκομείου αλλά και της πρώην ηγεσίας της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Το ύψος της ζημίας από τη λειτουργία του κυκλώματος είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί.

Μόνον για το διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2007 ώς και το τέλος του 2009 εκτιμάται ότι στις τσέπες των γιατρών και στα ταμεία των εταιρειών κατέληξαν περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Σε βάθος έρευνα έγινε μόνον για το έτος 2008 και μόνον σε δύο συγκεκριμένες κλινικές του νοσοκομείου, όπου και διαπιστώθηκε ότι το εν λόγω κύκλωμα ενθυλάκωσε περί το ένα εκατομμύριο ευρώ.


Οι ανωτέρω διαπιστώσεις προέκυψαν από τον έλεγχο, τον οποίο διεξήγαγε το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ). Ο έλεγχος ξεκίνησε στις 22 Δεκεμβρίου 2009 και ολοκληρώθηκε στις 29 Απριλίου 2010. Το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ παραδόθηκε στη διοίκηση του νοσοκομείου την περασμένη Πέμπτη. Παράλληλα διαβιβάστηκε στα υπουργεία Υγείας και Εργασίας, στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ), στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί από τους εμπλεκόμενους γιατρούς, επτά της Ορθοπεδικής κλινικής και άλλοι τόσοι της Νευροχειρουργικής, ετοιμάζουν ήδη τις παραιτήσεις τους.

Σε βάρος τους αναμένεται να ασκηθούν πειθαρχικές και ποινικές διώξεις, ενώ θα τους καταλογιστεί και η ζημία, την οποία υπέστη εξαιτίας τους το νοσοκομείο. Κυρώσεις είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν και σε βάρος των προμηθευτριών εταιρειών.

Πώς ξεκίνησε η έρευνα
Η έρευνα εστιάστηκε στην προμήθεια όλων των εμφυτεύσιμων ειδών τα οποία αφορούσαν την Ορθοπεδική και Νευροχειρουργική κλινική του Ιπποκράτειου. Ξεκίνησε με αφορμή εισαγγελική παραγγελία, την οποία προκάλεσε μήνυση προμηθεύτριας εταιρείας, η οποία συμμετείχε σε σχετικό διαγωνισμό που αφορούσε την προμήθεια αυτών των υλικών.

Ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί το 2005 κατόπιν πρωτοβουλίας του τότε διοικητή της 3ης ΥΠΕ Δημήτρη Βαρτζόπουλου και αφορούσε την προμήθεια αυτών των υλικών για όλα τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Ήταν η πρώτη φορά που διεξαγόταν ανάλογος διαγωνισμός, καθώς έως τότε οι προμήθειες γίνονταν βάσει ΦΕΚ 518/05, το οποίο καθόριζε τις ανώτατες τιμές για κάθε υλικό ξεχωριστά.

Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε το 2007 και οι σχετικές συμβάσεις υπογράφηκαν στο διάστημα από τον Αύγουστο έως το Νοέμβριο του ίδιου έτους και απεστάλησαν προς όλα τα νοσοκομεία για πιστή εφαρμογή. Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρτζόπουλος, «μέσω του διαγωνισμού πετύχαμε τιμές χαμηλότερες κατά 20% σε σχέση με τις προβλεπόμενες στο ΦΕΚ».

Προκλητικές συμπεριφορές
Ωστόσο, στο Ιπποκράτειο, και ειδικότερα στην Ορθοπεδική και Νευροχειρουργική κλινική, όπου εστιάστηκαν οι έρευνες, οι γιατροί έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τις υπογραφείσες συμβάσεις. Όπως προέκυψε από τον έλεγχο ο κάθε γιατρός παρήγγειλε ό,τι υλικό ήθελε, στην τιμή που εκείνος συμφωνούσε με την εταιρεία της αρεσκείας του, αγνοώντας πλήρως τις συμβάσεις και παραβιάζοντας πλήρως όλους τους κανόνες εσωτερικής λειτουργίας του νοσοκομείου.

Από την πλευρά τους οι εταιρείες, πολλές εκ των οποίων μάλιστα είχαν επιλεγεί μέσω του διαγωνισμού, προμήθευαν τα υλικά σε τιμές υψηλότερες αυτών που προβλέπονταν στις συμβάσεις τις οποίες είχαν υπογράψει! Και όλα αυτά εν γνώσει και με την ανοχή της διοίκησης του νοσοκομείου αλλά και της τότε ηγεσίας της 4ης ΥΠΕ.

Πωλητές συμμετείχαν στα χειρουργεία
Σύμφωνα με τους επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ κεντρικό ρόλο στο φαγοπότι είχαν οι γιατροί της Ορθοπεδικής και Νευροχειρουργικής κλινικής. Υπάρχει μάλιστα αναλυτικός πίνακας με τα ονόματα των 14 γιατρών, καθώς και τα ποσοστά συμμετοχής τους στην οικονομική ζημία του νοσοκομείου.

Οι γιατροί προμηθεύονταν τα υλικά με απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία με τον ιατρικό επισκέπτη - πωλητή, πολλοί από τους οποίους μάλιστα συμμετείχαν παρανόμως στα χειρουργεία! «Παρότι γνώριζαν την ύπαρξη και την υποχρέωση υλοποίησης των συμβάσεων αυθαίρετα προέβαιναν σε επιλογές υλικών, προμηθευτριών εταιρειών και τιμών που προκαλούσαν οικονομική ζημία», αναφέρει το πόρισμα και συνεχίζει: «Έπρατταν και λειτουργούσαν κατά τρόπο που αντικειμενικά κατέστησε αδικαιολόγητα πλουσιότερες τις εταιρείες».

Το παράδοξο είναι ότι το δελτίο παραγγελίας των υλικών καθώς και τα τιμολόγια αγοράς τους εκδίδονταν πολλούς μήνες μετά τη χρήση τους. Ειδικότερα εντοπίστηκαν πρακτικές μαζικής κοπής δελτίων αποστολής, τα οποία όχι μόνον δεν συνόδευαν τα εν λόγω υλικά, αλλά εκδόθηκαν με καθυστέρηση ως και 13 μηνών. Μάλιστα πολλά από αυτά τα δελτία δεν υπογράφονταν από κανέναν εκπρόσωπο του νοσοκομείου και συνεπώς ουδείς μπορούσε να ελέγξει από ποιους γιατρούς χρησιμοποιήθηκαν, πόσα από αυτά αξιοποιήθηκαν και σε ποιους ασθενείς τοποθετήθηκαν.

Οι διαπιστώσεις

Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν επιπλέον τα εξής:

- Εντοπίστηκαν σαράντα εταιρείες οι οποίες, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, «ανέπτυξαν παράνομες συναλλαγές από κοινού με τα ιατρικά στελέχη». Στο πόρισμα αναφέρεται ότι οι εν λόγω εταιρείες αποκόμισαν «παράνομο πλουτισμό σε βάρος του νοσοκομείου και του δημοσίου συμφέροντος», καθώς τιμολογούσαν τα υλικά με τιμές υψηλότερες από αυτές που προβλέπονταν στις συμβάσεις τις οποίες οι ίδιες είχαν υπογράψει.

- Η συνολική δαπάνη των ιατρικών υλικών στις δύο κλινικές για το έτος 2008 ήταν 4.725.616 ευρώ. Από αυτά μέσω συμβάσεων αγοράστηκαν υλικά αξίας 104.801 ευρώ, δηλαδή μόλις το 2,2%, ενώ το υπόλοιπο 97,8% (ποσόν 4.620.815) αγοράστηκε με τρόπο παράνομο. Σε πολλές περιπτώσεις η προϊσταμένη χειρουργείων της Νευροχειρουργικής κλινικής αρνιόταν να παραλάβει τα εξωσυμβατικά υλικά τα οποία παραλάμβαναν τελικώς οι ίδιοι οι παραγγέλλοντες γιατροί.
Η συνολική ζημία που προέκυψε ανέρχεται σε 1.018.871,57 ευρώ.

- Σε πολλές περιπτώσεις επιχειρήθηκε η εξόφληση αυτών των υλικών να γίνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, παρότι επρόκειτο για υλικά τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε προγραμματισμένα χειρουργεία.

- Χρησιμοποιήθηκαν υλικά (π.χ. διεγέρτες νεύρων) σε περιπτώσεις ασθενών, οι οποίοι, όπως συμπεραίνεται από την ιατρική γνωμάτευση, δεν τα είχαν ανάγκη.

Οι ευθύνες

Πέρα από τις αυτονόητες ευθύνες των 14 γιατρών, οι επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ επιρρίπτουν ευθύνες και σε μια σειρά άλλους όπως:

- Στον τότε διοικητή του νοσοκομείου Παναγιώτη Αποστόλου γιατί δεν προέβη σε καμία ενέργεια, ενώ ήταν σε γνώση του όλα τα ανωτέρω. Η διοίκηση, απεναντίας, ενέκρινε όλες τις παράνομες πράξεις. Ευθύνες, διαφορετικής διαβάθμισης, καταλογίζονται και σε μια σειρά διοικητικών στελεχών (αναπληρωτής διοικητής, διοικητικός διευθυντής, κ.ά.).

- Στην τότε ηγεσία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Βασίλη Δελλή, Ιωακείμ Σιγάλα) στην ευθύνη της οποίας υπάγεται το Ιπποκράτειο.

- Σε διάφορα τρίτα στελέχη, όπως οι γιατροί ελεγκτές του ΙΚΑ στο Ιπποκράτειο, καθώς και στον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας.

Ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Χριστανόπουλος, από το εξωτερικό όπου τον εντόπισε η «Θ», δήλωσε ότι έλαβε το πόρισμα μόλις την περασμένη Πέμπτη και δεν πρόλαβε να το μελετήσει σε βάθος. «Μόλις επιστρέψω την Τρίτη θα ξεκινήσουν όλες οι προβλεπόμενες εκ του νόμου διαδικασίες», τόνισε.

Ο προκάτοχός του Παναγιώτης Παντελιάδης, στον οποίο το πόρισμα δεν επιρρίπτει καμία ευθύνη, καθώς, όπως επισημαίνεται, είχε ήδη κινήσει από μόνος του τις σχετικές διαδικασίες ελέγχου αυτών των προμηθειών δήλωσε πως «από τις αρχές του 2008 είχαν ληφθεί αποφάσεις και είχαν δοθεί σαφείς εντολές για τη διαδικασία των προμηθειών οι οποίες όμως δεν τηρήθηκαν».

Ο κ. Παντελιάδης είχε αμφισβητήσει τις αξιώσεις των προμηθευτριών εταιρειών, οι οποίες απαιτούσαν από τη διοίκηση του νοσοκομείου να καταβάλει τα χρήματα από τις παραγγελίες που φέρονται να έχουν γίνει από τις κλινικές του νοσοκομείου. Είχε δώσει μάλιστα εντολή να διεξαχθεί ΕΔΕ για τη συγκεκριμένη υπόθεση, τα συμπεράσματα της οποίας ενσωματώθηκαν στο πόρισμα των επιθεωρητών του ΣΕΥΥΠ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: