Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Γέμισε... ΑΜΕΑ το Κιλκίς . ΖΗΜΙΑ 1.100.000 ΕΥΡΩ.


Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Γέμισε από... άτομα με ειδικές ανάγκες το Κιλκίς, όπως προκύπτει από πόρισμα του σώματος ελεγκτών υγείας, που επιρρίπτει ευθύνες σε νομαρχία και ΚΤΕΛ για τη χορήγηση καρτών ελεύθερης επιβίβασης ατόμων.

Η εισαγγελέας Κιλκίς έχει ασκήσει ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του νομάρχη και του προέδρου του ΚΤΕΛ, καθώς από το πόρισμα διαπιστώθηκε πως με τη συγκεκριμένη μέθοδο το δημόσιο ζημιώθηκε 1.100.000 ευρώ.

Η έρευνα που διενήργησε το σώμα ελεγκτών αφορά τη διετία 2007-2008. Σύμφωνα με στοιχεία του πορίσματος, εκδόθηκαν σε αυτό το διάστημα περισσότερες από 5.000 κάρτες ελεύθερης μετακίνησης ΑΜΕΑ, για τις οποίες το ΚΤΕΛ έχει εισπράξει τα χρήματα από την πολιτεία, χωρίς να υπάρχουν για όλες τις περιπτώσεις τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Οι ελεγκτές αναφέρουν πως παρόμοιες περιπτώσεις, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό, δηλαδή έκδοση λιγότερων από 1.000 τέτοιων καρτών χωρίς ουσιαστικά δικαιολογητικά, έχουν παρατηρηθεί και σε άλλους νομούς της Βόρειας Ελλάδας και τα πορίσματα έχουν διαβιβαστεί στις εισαγγελικές αρχές. Η διαδικασία ελέγχου άρχισε ύστερα από συγκεκριμένες καταγγελίες που έγιναν στο σώμα ελεγκτών του υπουργείου Υγείας.


Αρνείται τις κατηγορίες ο νομάρχης

Η προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών Κιλκίς Ειρήνη Χρυσογιάννη ζήτησε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, μετά το τέλος της οποίας άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του νομάρχη Κιλκίς για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος, όπως και σε βάρος του προέδρου του ΚΤΕΛ Κιλκίς για το αδίκημα της απάτης σε βάρος του δημοσίου και για ηθική αυτουργία σε έκδοση ψευδούς βεβαίωσης, επίσης σε βαθμό κακουργήματος.

Ο νομάρχης κατηγορείται πως για τις συγκεκριμένες κάρτες που αφορούν άτομα με ειδικές ανάγκες εξέδωσε συνολικά τρεις βεβαιώσεις, με τις οποίες το ΚΤΕΛ κατάφερε να εισπράξει τα χρήματα. Ο ίδιος ωστόσο αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή και μάλιστα σε ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει πως η επιτάχυνση της διαδικασίας είναι μία ευκαιρία να αποδείξει την αθωότητά του, ενώ αναφέρει πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις δικαστικές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα στοιχεία της δικογραφίας, οι συγκεκριμένες βεβαιώσεις δεν έφεραν καν αριθμό πρωτοκόλλου, ενώ ο πραγματικός αριθμός των ΑΜΕΑ στον νομό Κιλκίς που δικαιούνται κάρτα ελεύθερης μετακίνησης με τα λεωφορεία είναι κατά πολύ μικρότερος απ’ αυτόν που βεβαιώθηκε, όπως τουλάχιστον επισημαίνεται στο κατηγορητήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: