Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Siemens: Η ώρα των λογαριασμών

Τον τροφοδότη-λογαριασμό του Μιχάλη Χριστοφοράκου, μέσω του οποίου δίνονταν ποσά από τις «μαύρες χορηγίες» της Siemens προς έλληνες πολιτικούς, ερευνά η ελληνική Δικαιοσύνη με τη βοήθεια της Αρχής κατά του Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος, αλλά και του πρώην ΣΔΟΕ, που πραγματοποιεί συστηματική έρευνα στο κτίριο της γερμανικής εταιρείας στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της δικαστικής έρευνας βρίσκεται και λογαριασμός του Μιχ. Χριστοφοράκου, τόσο στην τράπεζα Hypo Vereins Bank (υπ' αριθμ. 76320072), αλλά και στο private banking (ιδιώτες πελάτες) της Dresdner Bank στην Καρλσρούη της Γερμανίας. Δεν έχει ακόμα εντοπιστεί το νούμερο του συγκεκριμένου λογαριασμού. Εντυπωσιακό είναι ότι, εκτός από τις συγκεκριμένες επαφές του κ. Χριστοφοράκου με τις δύο τράπεζες του εξωτερικού, μετά από πεντάχρονη δικαστική έρευνα στη χώρα μας δεν έχει εντοπιστεί κανένας άλλος λογαριασμός στο όνομα του ανθρώπου που κατηγορείται ότι έδωσε εκατομμύρια ευρώ μίζες και σε έλληνες πολιτικούς.

Στοιχεία και για τους δύο λογαριασμούς υπάρχουν στην πλούσια δικογραφία της Siemens, που έχει σταλεί στην εξεταστική επιτροπή, και προκύπτουν από δύο έγγραφα, που βρέθηκαν στο αρχείο του. Το πρώτο είναι ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από την τράπεζα Hypo (27 Νοεμβρίου 2007), με το οποίο καλείται ο Μ. Χριστοφοράκος να καταθέσει το ποσό των 53 χιλιάδων ευρώ. Από το δεύτερο αποδεικνύεται η επικοινωνία του με στέλεχος της Dresdner Bank στην Καρλσρούη, όπου φαίνεται η ύπαρξη συνεργασίας του με τη συγκεκριμένη τράπεζα. Αναμένεται, λοιπόν, τώρα να ζητηθεί και δικαστική συνδρομή για το άνοιγμα των λογαριασμών...

Δώρα και «χορηγίες»

Με την έφοδο του ΣΔΟΕ, πάντως, στα γραφεία της Siemens στην Αθήνα, που έγινε την επομένη της ομολογίας Μαντέλη, αναζητείται ίχνος που θα οδηγεί σε κίνηση λογαριασμού σε ελληνική τράπεζα, έστω και αν ο λογαριασμός σχετίζεται μόνο με δώρα ή μικρές χορηγίες.

Από την Ελβετία αναμένονται σε λίγο και οι κινήσεις των λογαριασμών του Χρ. Καραβέλα, ο οποίος είναι άφαντος από τον περασμένο Μάιο και έχει μπλοκάρει με προσφυγές του το άνοιγμά τους. Σύντομα όμως θα δοθεί το πράσινο φως από την ελβετική Δικαιοσύνη για να αποκαλυφθεί η πορεία του μαύρου πολιτικού χρήματος μέσω αυτών των λογαριασμών. «Η βόμβα που θα σκάσει θα είναι πολλών μεγατόνων» μας ανέφερε έγκυρη δικαστική πηγή, που είναι σε θέση να ξέρει...

Δύο μήνες μετά τα δημοσιεύματα της «Κ.Ε.» για την πορεία του «μαύρου χρήματος» της Siemens μέσω του λογαριασμού Μαντέλη και δύο χρόνια μετά την ταυτοποίηση του ψευδώνυμου Rocos με τον πρώην υπουργό («Ε» , Ιούνιος 2008), η Δικαιοσύνη κινείται προς την κατεύθυνση της λήψης απολογίας το ταχύτερο δυνατόν από τον κατηγορούμενο πλέον για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, πρώην υπουργό, Τ. Μαντέλη. Οι ανακριτές εξετάζουν πλέον σοβαρά ακόμα και την έκδοση εντάλματος σύλληψης εις βάρος του κ. Μαντέλη, παρ' ότι διατυπώνονται έντονες ενστάσεις από την πλευρά δικαστών για το αν στη συγκεκριμένη περίπτωση συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την έκδοση παρόμοιου εντάλματος.

Από την άλλη πλευρά, οι εξηγήσεις του πρώην στελέχους της Siemens Ηλία Γεωργίου τον Ιούνιο του 2008 στον εισαγγελέα, Παν. Αθανασίου θέτουν εν αμφιβόλω τη διαβεβαίωση του Τ. Μαντέλη ότι το ποσό των 200.000 γερμανικών μάρκων που μπήκε στον λογαριασμό του κ. Μαντέλη στην Ελβετία (στην τράπεζα Canadian με το ψευδώνυμο Α. Rocos) εμβάσθηκε από κάποιον ανώνυμο, που του τηλεφώνησε. Τότε ο κ. Γεωργίου καταθέτει επί λέξει:

«... Για τον Α. Rocos δεν θυμάμαι τίποτα. Σίγουρα πήρα εντολή από τη Siemens Γερμανίας, πιθανολογώ από τον κ. Peter Pribilla, μέλος του δ.σ. της Siemens Γερμανίας και υπεύθυνο για τις τηλεπικοινωνίες, να μεταβιβάσω αυτά τα χρήματα. Μου υπεδείχθη ότι πρόκειται για εξόφληση τιμολογίου...».

* Υποστηρίζεται από μερίδα του τύπου ότι πίσω από το όνομα Α. Rocoς είναι ο τέως υπουργός Επικοινωνιών Τ. Μαντέλης. Επιβεβαιώνετε την καταγγελία αυτή;

- Δεν είμαι σε θέση να το επιβεβαιώσω...

* Γνωρίζετε προσωπικά τον κ. Μαντέλη ή ως εκ της ιδιότητός σας ως στελέχους της Siemens Α.Ε.;

- Ασφαλώς και τον γνώριζα ως εκ της ιδιότητός μου, χωρίς να έχω προσωπική σχέση μαζί του.

* Γνωρίζατε τον κ. Μαντά;

- Τον γνώριζα χωρίς να έχω προσωπική σχέση μαζί του. Απ' ό,τι γνωρίζω πρέπει να ήταν άνθρωπος του γραφείου του υπουργού Μαντέλη, καθόσον όσες φορές επισκέφθηκα τον υπουργό, τον συνάντησα μέσα...

Με τον τρόπο αυτόν ο κ. Γεωργίου από το 2008 είχε εντοπίσει τη στενή σχέση Μαντέλη με τον Α. Μαντά. Ο τελευταίος είχε γράψει το σημείωμα με το οποίο υπεδείκνυε να μπουν χρήματα στον λογαριασμό Μαντέλη-Τσουγκράνη στην Ελβετία.

Ελεγχος στην Ελβετία

Η ομολογία Μαντέλη, όμως, δρομολόγησε και τον συνολικό έλεγχο του επίμαχου λογαριασμού στην Ελβετία, αφού αποδείχθηκε ότι εμβάσθηκαν και άλλα 250.000 μάρκα, ποσό για το οποίο δήλωσε άγνοια ο Τ. Μαντέλης. Την Παρασκευή πάντως διατάχθηκε το πάγωμα του λογαριασμού, ο οποίος μεταφέρθηκε σε ιδιωτική τράπεζα στην Ελλάδα. Σήμερα αυτός ο λογαριασμός έχει μόνο 137.000 ευρώ, ενώ καταγράφονται κινήσεις προς ΗΠΑ, Βρετανία, ακόμα και Σιγκαπούρη και Παρίσι. Εντύπωση προκαλεί παραστατικό 100.028 δολαρίων σε λογαριασμό καζίνου του Λας Βέγκας.

Στο μεταξύ, τόσο από τα μέλη της εξεταστικής όσο και από τους ανακριτές (Φιοράκη-Νικολακέα) αναζητείται και το ποιος κρύβεται πίσω από την κατάθεση ποσού 850.000 ευρώ στη γερμανική τράπεζα Dresdner Bank. Για το συγκεκριμένο ποσό δήλωσε άγνοια και ο Τ. Μαντέλης, όταν ρωτήθηκε στην εξεταστική. Και αυτό το ποσό κατατέθηκε πάντως σε πρόσωπο που κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο Roca... Το συγκεκριμένο στοιχείο έφθασε στα ελληνικά ανακριτικά γραφεία από τη γερμανική δικογραφία και συνδυάστηκε και με την απολογία του Μιχ. Χριστοφοράκου στη Γερμανία.

Οι δικαστές περιμένουν με ενδιαφέρον και τις αποφάσεις των ελβετικών δικαστηρίων για τους λογαριασμούς του Χρήστου Καραβέλα, τους οποίους εκείνος έχει μπλοκάρει με προσφυγές του στα δικαστήρια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το άνοιγμά τους, που είναι θέμα χρόνου, θα προκαλέσει πολιτικό σεισμό πολλών Ρίχτερ, αφού θα αποκαλυφθούν και νέα πρόσωπα που εισέπρατταν μίζες και στο τέλος της δεκαετίας του '90.

ελευθεροτυπια

Δεν υπάρχουν σχόλια: