Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Ανάπτυξη του στόλου του Ισραήλ στα ανοιχτά της Γάζας.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ


Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται πλέον το πολεμικό ναυτικό του Ισραήλ με στόχο την αποτροπή της προσέγγισης των πλοίων που συμμετέχουν στο κονβόι για τη Γάζα στα χωρικά ύδατα της αποκλεισμένης περιοχής.Ήδη αρκετά σκάφη έχουν αναπτυχθεί σε μια απόσταση 20 και πλέον ναυτικών μιλίων ανοιχτά της Λωρίδας της και θα εξακολουθήσουν τις περιπολίες εως την άφιξη των πλοίων.

Η απόφαση που έλαβε χθές το μινι υπουργικό συμβούλιο υπό τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου και κοινοποιήθηκε στο υπουργείο ’μυνας του Ισραήλ, αναφέρει σαφώς ότι τα πλοία θα οδηγηθούν στο λιμάνι του Ασντόντ, όπου εκεί οι αρχές ασφαλείας θα ελέγξουν το φορτίο και εφόσον αυτό αποχαρακτηριστεί από τους ελεγκτές τότε, θα προωθηθεί μέσω ξηράς και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα.

Αναφορικά με τους επιβάτες της αποστολής, το σχέδιο - όπως από την αρχή είχε αναφερθεί προβλέπει σύλληψη και απέλασή τους για επιχείρηση παράνομης εισόδου σε χαρακτηρισμένη κλειστή στρατιωτική περιοχή.


Σε κάποια από τα πολεμικά σκάφη που θα λάβουν μέρος στην επιχείρηση, θα επιτραπεί η επιβίβαση ξένων τηλεοπτικών συνεργείων για να καλύψουν μέρος αυτής.


Για την ώρα η απόφαση που έχει ληφθεί περιλαμβάνει μόνο κάποια ισραηλινά Μ.Μ.Ε και δυο ή τρια ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία τα οποία θα έχουν την υποχρέωση να δώσουν την εικόνα που θα καταγράψουν σε όλα τα άλλα ξένα Μ.Μ.Ε που εδρεύουν στην περιοχή.

Η πρόσβαση στο λιμάνι του Ασντόντ δεν θα επιτραπεί ούτε στους ξένους διπλωμάτες και σύμφωνα με νότα που κοινοποιήθηκε στις διπλωματικές αποστολές ζητούν από αυτούς να μην επιχειρήσουν να προσεγγίσουν το σημείο.


Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, ζητήθηκε σήμερα από την Ελλάδα να σταματήσουν τα πλοία ωστόσο, η απάντηση που φέρεται να έλαβε το Ισραήλ ήταν ότι, "από τη στιγμή που δεν μεταφέρουν κάτι παράνομο δεν πρόκειται να παρεμποδιστούν".


Ανάμεσα στα άτομα που επιβαίνουν των σκαφών - σύμφωνα με ισραηλινή πηγή - υπάρχουν 50 υπήκοοι από χώρες με τις οποίες το Ισραήλ δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις. Η ίδια διαδικασία αναμένεται να ακολουθηθεί και για αυτούς.


Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι το εγχείρημα για το σπάσιμο του αποκλεισμού της Γάζας καλύπτεται εκτενώς από το σύνολο των τοπικών μέσων ενημέρωσης, δίχως ωστόσο να δίνονται ιδιαίτερες λεπτομέρειες στη δημοσιότητα - από πλευράς αρχών ασφαλείας - για το σχεδιασμό της επιχείρησης αποτροπής της εισόδου των σκαφών στη Λωρίδα της Γάζας.

ΠΑΝΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: