Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Μακελειό, με 19 νεκρούς και 60 τραυματίες, στον διεθνή στολίσκο που μεταφέρει εφόδια στη Γάζα - Καταλήφθηκε το ελληνικό πλοίο «Στόλος της Ελευθερίας»

Επίθεση στον διεθνή στολίσκο που μεταφέρει εφόδια στη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποιούν ισραηλινοί καταδρομείς, με αποτέλεσμα, σύμφωνα πληροφορίες να έχουν χάσει τη ζωή τους 19 άτομα (σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας 15) και δεκάδες να έχουν τραυματιστεί.

Μεταξύ των τραυματιών φέρεται να είναι και ένας Έλληνας ενώ συνολικά 34 Έλληνες συμμετείχαν στο στολίσκο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΝΕΤ» οι έλληνες είναι όλοι σώοι. Ενεργοποιείται η μονάδα διαχείρισης κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών ΥΠΕΞ). Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στην Τουρκία. Το τηλέφωνο που έχει δώσει το ΥΠΕΞ για πληροφορίες σχετικά με την τύχη των Ελλήνων είναι το 210 3681730.Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, Γ. Δελαβέκουρα, δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση.

Ταυτόχρονα, δόθηκαν οδηγίες προς την ελληνική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ να έρθει σε επαφή και να ζητήσει επίσημη ενημέρωση και εξηγήσεις από τις ισραηλινές αρχές σχετικά με την επιχείρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ επικοινώνησε με τον πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα και του ζήτησε να έχει άμεση ενημέρωση σχετικά με την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών που επέβαιναν στα σκάφη, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ασφάλειάς τους. Το πρωί ο κ. Δ. Δρούτσας συναντήθηκε με τον πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα, κ. Ali Yahya. Σε δηλώσεις του ο κ. Δρούτσας καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση και σημείωσε ότι η Ελλάδα «καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιστροφή των Ελλήνων στην πατρίδα». Ακόμη ανακοίνωσε ότι διεκόπη η ελληνο-ισραηλινή άσκηση με την επωνυμία «Μίνωας 2010», η οποία επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 3 Ιουνίου, με αφορμή τις εξελίξεις με την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα. Αυξημένα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στην ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα η οποία βρίσκεται υπό αστυνομικό κλοιό. Ο ισραηλινός πρέσβης θα συναντηθεί και με τον υπουργό Αμυνας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για τους θανάτους επί των πλοίων που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της επιδρομής των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων.

«Η Υπατη Εκπρόσωπος Κάθριν Αστον εκφράζει τη βαθειά της λύπη για την είδηση των θανάτων και της βίας και ... εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ζητεί τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας για τις συνθήκες του συμβάντος ...Ζητεί την άμεση, διαρκή και άνευ όρων ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας, αγαθών και ανθρώπων προς τη Γάζα», δήλωσε εκπρόσωπος της Κάθριν Αστον.


Από την πλευρά της η Τουρκία της οποίας η σχέση με το Ισραήλ είναι ιδιαίτερα τεταμένη μετά τα γεγονότα στο Ισραήλ και τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την διακοπή της επίσκεψης του Τούκου Πρωθυπουργού στη Χιλή, εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της για την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση εναντίον διεθνών ενώ χιλιάδες διαδηλωτές «πολιορκούν» το προξενείο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη.
«Είναι απαράδεκτη (η επιχείρηση)...Το Ισραήλ θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες της συμπεριφοράς του», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Καταδικάζουμε τις απάνθρωπες πρακτικές του Ισραήλ», τονίζεται στην ανακοίνωση.«Το λυπηρό αυτό επεισόδιο αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες στις διμερείς μας σχέσεις», καταλήγει.

Αργότερα η Αγκυρα ανακοίνωσε την ανάκληση του πρεσβευτή της από το Τελ Αβίβ, ενώ ζήτησε να συγκλιθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Τουρκία προχώρησε επίσης στην ακύρωση τριών στρατιωτικών ασκήσεων τις οποίες είχε προγραμματίσει να διεξάγει από κοινού κε το Ισραήλ.

Από την πλευρά του Ισραήλ η πρώτη επίσημη αντίδραση ήρθε από τον υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας, Μπενιαμίν Μπεν-Ελιέζερ, που δήλωσε ότι «Οι εικόνες σίγουρα δεν είναι ευχάριστες. Μπορώ μόνο να εκφράσω τη λύπη μου για τις απώλειες».

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ επιβεβαίωσαν ότι δύο κομμάντο τραυματίστηκαν στο πλοίο «Μαρμαρά» όταν συνάντησαν βίαιη αντίσταση από ακτιβιστές που κρατούσαν ξύλα και μαχαίρια, αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz». Η «Jerusalem Post» μιλά για έξι τραυματισμένους στρατιώτες.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι ακτιβιστές επιτέθηκαν με μεταλλικές ράβδους σε μέλος της ομάδας καταδρομέων που θα επιβιβάζονταν στο πλοίο. Σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής του ισραηλινού στρατού αυτή η απειλή θεωρείται ότι στρέφεται κατά της ζωής του στρατιώτη και επιτρέπει τη χρήση ένοπλης βίας.

Η ισραηλινή αστυνομία, από την πλευρά της, αύξησε το επίπεδο συναγερμού στη χώρα για να αντιμετωπίσει «πιθανές ταραχές» ανάμεσα στους άραβες Ισραηλινούς, μετά την στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των πλοίων, ανακοίνωσε αστυνομικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και τα έξι πλοία που ξεκίνησαν με προορισμό τη Γάζα έχουν καταληφθεί από Ισραηλινούς.

Η επικοινωνία έχει χαθεί και με το πλοίο «Ελεύθερη Μεσόγειος», υπό ελληνική σημαία, στο οποίο επιβαίνουν 34 άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων Έλληνες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και το ελληνικό πλοίο που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας έχει καταληφθεί από τους ισραηλινούς καταδρομείς.

Το πρώτο πλοίο που δέχτηκε επίθεση ήταν ένα τουρκικό σκάφος. Η επίθεση έγινε από αέρος με ελικόπτερο και από θαλάσσης από πολεμικά και πλωτά σκάφη του Ισραήλ. Ισραηλινοί κομάντος ανέβηκαν στα σκάφη και ακολούθησαν συμπλοκές με πραγματικά πυρά.


Ο διεθνής στολίσκος με 700 ακτιβιστές και 10.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας εγκατέλειψε την Κυριακή τα διεθνή χωρικά ύδατα ανοιχτά της Κύπρου, με προορισμό την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας.

Το δίκτυο της ισλαμιστικής οργάνωσης προβάλλει εικόνες από ισραηλινούς καταδρομείς που κατεβαίνουν από ελικόπτερο και αντιμετωπίζουν τους ακτιβιστές σε ένα από τα πλοία.

Το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει ότι το Πολεμικό Ναυτικό θα εμποδίσει διά της βίας αν χρειαστεί το στολίσκο εάν επιχειρήσει να προσεγγίσει τις ακτές της Λωρίδας της Γάζας. Οι Ισραηλινοί απείλησαν ότι θα καταλάβουν τα πλοία, θα συλλάβουν και θα απελάσουν τους ακτιβιστές.

Ο ισραηλινός στρατός, ωστόσο, αρνείται να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Τι λένε τα ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Οι μοναδικές πληροφορίες για το τι περίπου συνέβη με την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα δόθηκαν από τον δημοσιογράφο του δικτύου Αλ-Τζαζίρα κ. Αμπάς Νασέρ ο οποίος επέβαινε σε ένα από τα πλοία και αναδημοσιεύονται στη γαλλική εφημερίδα «Liberation».

«Εκατοντάδες ισραηλινοί στρατιώτες εξαπολύουν κατά του στολίσκου, και ο καπετάνιος του πλοίου μας έχει τραυματιστεί σοβαρά....Σας καλώ κρυφά, εκατοντάδες ισραηλινοί στρατιώτες επιτέθηκαν στον στολίσκο και οι επιβάτες του πλοίου που βρίσκομαι αντιδρούν με μεγάλο κουράγιο. Ο καπετάνιος του πλοίου μας έχει τραυματιστεί σοβαρά και υπάρχουν άλλοι δύο τραυματίες μεταξύ των επιβατών», φέρεται να δήλωσε ο δημοσιογράφος σε επικοινωνία του με τα κεντρικά γραφεία του αραβικού δικτύου στο Κατάρ πριν διακοπεί κάθε επικοινωνία.

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η εικόνα που έδωσε ο κ. Μπεν-Ελιέζερ, ο οποίος υποστήριξε ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες δέχτηκαν επίθεση από τους ακτιβιστές με μαχαίρια.

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, πρώτα δέχθηκαν επίθεση τουρκικά πλοία, ενώ ανάμεσα στους τραυματίες φέρεται να είναι και ένας Ελληνας που επέβαινε στο τουρκικό πλοίο «Μαρμαράς».

Στην είδηση της επίθεσης, όπως αναφέρει το Αλ Τζαζίρα, τούρκοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Η τουρκική κυβέρνηση εξάλλου κάλεσε τον ισραηλινό πρέσβη στην Αγκυρα για να δώσει εξηγήσεις.

Σύμφωνα με τη γαλλική «Figaro», ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής κ. Μαχμούτ Αμπάς καταδίκασε τη «σφαγή», όπως χαρακτήρισε το περιστατικό, και κήρυξε τριήμερο πένθος στα παλαιστινιακά εδάφη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: