Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Το ισραηλινό ναυτικό σταμάτησε τον «στολίσκο της ελευθερίας»



Οι ισραηλινές ναυτικές δυνάμεις εντόπισαν και εμπόδισαν τον «στολίσκο της ελευθερίας» να προσεγγίσει τη Γάζα.

Πολλοί είναι οι τραυματίες από την επίθεση που πραγματοποίησαν Ισραηλινοί καταδρομείς σε τουλάχιστον ένα από τα πλοία του διεθνούς στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο της Χαμάς, προβάλλοντας εικόνες από τραυματίες.

Το δίκτυο της ισλαμιστικής οργάνωσης προβάλλει εικόνες από ισραηλινούς καταδρομείς που κατεβαίνουν από ελικόπτερο και αντιμετωπίζουν τους ακτιβιστές σε ένα από τα πλοία, ενώ τραυματίες κείτονταν στο κατάστρωμα.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο, δύο από τους ακτιβιστές είναι νεκροί, κάτι το οποίο μετέδωσε και το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT. Δύο είναι οι νεκροί και τριάντα οι τραυματίες, μεταδίδει το CNN Turk.

Στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας, στις 21.00, ώρα Ελλάδος, τρεις πυραυλάκατοι τύπου Σάαρ απέπλευσαν από τον ισραηλινό λιμένα της Χάιφας για να σταματήσουν τον στολίσκο, τονίζεται από δημοσιογραφικές πηγές.

Ο στολίσκος, που μεταφέρει 700 ακτιβιστές και 10 χιλιάδες τόνους ανθρωπιστικής βοήθεια για τη Λωρίδα της Γάζας εντοπίστηκε από το ισραηλινό ναυτικό τα ξημερώματα σήμερα, ανέφεραν οργανωτές του κινήματος «Ελευθερώστε τη Γάζα».

Τα πλοία βρίσκονταν περίπου 120 χιλιόμετρα ανοικτά του Ισραήλ όταν εντοπίστηκαν από το πολεμικό ναυτικό της χώρας και οι επιβάτες προετοιμάστηκαν αμέσως για την παρεμπόδισή τους από τις ισραηλινές αρχές να προσεγγίσουν το στόχο τους.

Τα πλοία καταλήφθηκαν από τις ειδικές δυνάμεις του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού ενώ βρίσκονταν σε διεθνή ύδατα, σε απόσταση περίπου 70 μιλίων από την ακτή.

Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει ότι θα εμποδίσει την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας ακόμη και αν χρειαστεί να καταφύγει στη βία.

«O στολίσκος αγνόησε εντελώς τις προειδοποιήσεις μας»

Ισραηλινός αξιωματούχος που ζήτησε να μην ανακοινωθεί το όνομά του δήλωσε σήμερα ότι οι ακτιβιστές αγνόησαν τις εντολές του ισραηλινού ναυτικού να επιστρέψουν πίσω ή να οδηγηθούν στο ισραηλινό λιμάνι Ασντοτ.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ισραηλινά πλοία προειδοποίησαν τους περίπου 700 ακτιβιστές πως η μόνη λύση που υπάρχει είναι να φτάσουν στο λιμάνι Ασντοτ και να ξεφορτώσουν εκεί τους 10 χιλιάδες τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, την οποία θα μεταφέρουν οι Ισραηλινοί εκεί.

«Επικοινωνήσαμε μαζί τους μέσω του ράδιο αποσαφηνίζοντας ότι δεν μπορεί να περάσουν από περιοχή όπου απαγορεύεται ο πλούς» ανέφερε ο Ισραηλινός αξιωματούχος και πρόσθεσε:

«Τους δηλώσαμε ότι είναι καλοδεχούμενοι στο Ασντοτ όπου όλη η ανθρωπισιτκή βοήθεια που μεταφέρουν θα σταλεί στη Γάζα από εμάς. Αλλά ο στολίσκος αγνόησε εντελώς τις προειδοποιήσεις μας. Ενημερώσαμε τον καπετάνιο του πρώτου πλοίου να γυρίσει πίσω».

Ο «στολίσκος της ελευθερίας» οργανώθηκε από φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις και μια τουρκική ανθρωπιστική οργάνωση ενώ η Τουρκία έχει εγκαίρως ενημερώσει και έχει ζητήσει από το Ισραήλ να επιτρέψει το ασφαλές πέρασμά του, διαβεβαιώνοντας ότι οι δέκα χιλιάδες τόνοι που μεταφέρουν τα πλοία είναι αποκλειστικά ανθρωπιστική βοήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: