Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Στόχος της Ντόρας η διάσπαση για την πολιτική της αναγέννηση

Στόχος της Ντόρας η διάσπαση για την πολιτική της αναγέννηση Εντονη ανησυχία προκάλεσε στο στρατόπεδο της Ντόρας Μπακογιάννη η χθεσινή αποκάλυψη του «Ε.Τ.» για τα σχέδια τριχοτόμησης της κεντροδεξιάς παράταξης. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών εξάλλου είναι ένας από τους μοχλούς αυτής της προσπάθειας, καθώς μια αποδυναμωμένη Νέα Δημοκρατία θα τη βοηθήσει να υλοποιήσει άμεσα τα σχέδιά της για τη δημιουργία ενός νέου κομματικού μηχανισμού.

Η αναστάτωση στους συνεργάτες της κ. Μπακογιάννη προήλθε από την αποκάλυψη πως η ίδια φέρεται να συμπλέει πλέον ξεκάθαρα τόσο με τον Γιώργο Παπανδρέου όσο και με τον Γιώργο Καρατζαφέρη, καθώς και οι τρεις έχουν ένα και μοναδικό σκοπό: να δημιουργήσουν ρήγμα στον κεντροδεξιό χώρο έτσι ώστε η Νέα Δημοκρατία να μην μπορέσει να ορθοποδήσει άμεσα και έτσι να πληγεί προσωπικά ο Αντώνης Σαμαράς.

Ανακοίνωση σχεδίων

Το τελευταίο διάστημα η κ. Μπακογιάννη εξάλλου έχει αρχίσει να κινείται και ήδη έχει καταλήξει πως το φθινόπωρο μετά και τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα προχωρήσει στην ανακοίνωση των σχεδίων της. Αν και η ίδια φροντίζει να δηλώνει σε κάθε της δημόσια εμφάνιση πως δεν επιθυμεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία, είναι ξεκάθαρο πως στόχος της είναι η βασική δεξαμενή των μελλοντικών της ψηφοφόρων να προέρχεται από την παράταξη η οποία την ανέδειξε.

Η χρονική στιγμή που έχει επιλέξει για να προχωρήσει στην ανακοίνωση του νέου κόμματος δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για τους άμεσους σχεδιασμούς της. Για την κ. Μπακογιάννη η Νέα Δημοκρατία δεν πρέπει να πάει καθόλου καλά στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και είναι σαφές πως το επόμενο διάστημα θα κάνει τα πάντα για να το πετύχει.

Αν και παραμένει άγνωστο το πόσοι βουλευτές θα θελήσουν να «προδώσουν» την εμπιστοσύνη των πολιτών που τους εξέλεξαν στο Κοινοβούλιο και να την ακολουθήσουν, η κ. Μπακογιάννη έχει ξεκινήσει ένα μπαράζ συναντήσεων, αλλά και επικοινωνιακών εμφανίσεων με στόχο να διατηρηθεί στην επικαιρότητα και να δείξει πως έχει μια δυναμική.


Παράλληλα, θα προσπαθήσει να χτίσει ένα νέο πολιτικό προφίλ, προσπαθώντας έτσι να αποκρύψει και τις δικές της σημαντικότατες ευθύνες στα λάθη και τις παραλείψεις των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή. Είναι σαφές, όμως, πως ο ελληνικός λαός και οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας δεν έχουν ξεχάσει πως κατά τον εσωκομματικό προεκλογικό αγώνα η κ. Μπακογιάννη υποστήριζε θερμά το έργο του Κ. Καραμανλή, ενώ όλοι σχεδόν οι κορυφαίοι υπουργοί των κυβερνήσεων της Ν.Δ., αλλά κυρίως όλα τα σημερινά «βαρίδια» της είχαν προσφέρει τη στήριξή τους.

Ξαφνικά, λοιπόν, η τέως υπουργός Εξωτερικών, αντί να απολογηθεί και να αναλάβει και αυτή τις ευθύνες της, προτίμησε να δηλώσει από την Κρήτη πως δεν είχε εικόνα για το τι γινόταν στη χώρα γιατί ταξίδευε συχνά στο εξωτερικό. Η κ. Μπακογιάννη, αναφερόμενη στις κυβερνήσεις Καραμανλή, σημείωσε πως δεν είχε πλήρη εικόνα για τα τεκταινόμενα, λόγω των συνεχών ταξιδιών της στο εξωτερικό, όμως δεν μπόρεσε τουλάχιστον να παραδεχτεί πως υπήρχαν και άλλοι δρόμοι που θα μπορούσε να είχε επιλέξει: «Δεν μπορούσα ν’ αποδεχτώ τη λογική “της υπονόμευσης της κυβέρνησης ή του κόμματός σου, για να πας μπροστά”.

Τώρα θεωρώ ότι για την περίοδο εκείνη θα μπορούσε να υπάρχουν και τρίτες λύσεις, που εκείνη την εποχή δεν είχα επιλέξει». Αντί, λοιπόν, από τη στιγμή που έστω και με αυτό τον τρόπο η κ. Μπακογιάννη αναγνώρισε τα λάθη της να προσπαθήσει να επανορθώσει αγωνιζόμενη με όλες της τις δυνάμεις για το καλό της κεντροδεξιάς παράταξης, η ίδια επέλεξε να την υπονομεύσει.

Ξαφνικά, λοιπόν, η κ. Μπακογιάννη ανακάλυψε πως «η χώρα δεν χρειάζεται συναγωνισμό στην καταστροφολογία, αλλά κοινή προσπάθεια και αγώνα για ένα καλύτερο αύριο, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες και προσωπικές επιλογές», προκαλώντας τουλάχιστον απορίες γιατί σε αυτή την κρίσιμη φάση για τη χώρα και με δεδομένη την ανικανότητα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να διαχειριστεί την κρίση, η ίδια επιλέγει να ασκήσει κριτική στην... αξιωματική αντιπολίτευση και όχι στην κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο της επικοινωνιακής της στρατηγικής, η κ. Μπακογιάννη βρέθηκε στο Νίππος Αποκορώνου για το πανηγύρι του Αγίου Πνεύματος. Οποιος μάλιστα βρέθηκε στο πανηγύρι βαφτίστηκε από το περιβάλλον της τέως υπουργού Εξωτερικών «πολιτικός της φίλος». Η Ντόρα Μπακογιάννη συνοδευόταν από το βουλευτή της Ν.Δ. και πρώην υπουργό Χρήστο Μαρκογιαννάκη, τον πρώην βουλευτή Στέλιο Νικηφοράκη, το δήμαρχο Χανίων Κυριάκο Βιρβιδάκη, τους δημάρχους Αρμένων Πέτρο Βλαχάκη, Ακρωτηρίου Μιχάλη Κυνηγό, δημάρχους από το Ρέθυμνο, νομαρχιακούς και δημοτικούς συμβούλους. Σε διπλανά τραπέζια και κρατώντας κάποια απόσταση βρέθηκαν ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.




Οπου σταθεί κι όπου βρεθεί «χτυπά» τη Νέα Δημοκρατία
Εμμονές φαίνεται πως έχει αποκτήσει η Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς ακόμα και στο εξωτερικό πλέον προσπαθεί να διαβάλει τη Νέα Δημοκρατία. Χαρακτηριστική είναι η συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ». Η τέως υπουργός Εξωτερικών για μια ακόμα φορά αποποιείται τις δικές της ευθύνες για τα λάθη και τις παραλείψεις των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή, των οποίων υπήρξε βασικό στέλεχος, και επιτίθεται στην αξιωματική αντιπολίτευση, το κόμμα που την ανέδειξε και του οποίου προσπάθησε να διεκδικήσει την ηγεσία.

Η κ. Μπακογιάννη κατηγορεί την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ότι βρίσκεται δεξιότερα από ποτέ και προσπαθεί να δικαιολογήσει τη στάση της στη Βουλή και την απόφασή της να υπερψηφίσει ουσιαστικά το σκληρό πακέτο των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης και του ΔΝΤ. «Η νέα ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία βρίσκεται δεξιότερα απ’ ό,τι ποτέ, θα αναζητούσε έναν λόγο για να με αποκλείσει από το κόμμα, ως φιλελεύθερη, και αυτή η ευκαιρία βρέθηκε όταν υπερψήφισα το πακέτο διάσωσης», τόνισε χαρακτηριστικά, δίνοντας ουσιαστικά το δρόμο που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα βαπτίζοντας τον εαυτό της «φιλελεύθερο».

Η τέως υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε πως η Νέα Δημοκρατία δεν θα έπρεπε να απορρίψει εκείνο, όπως είπε, για το οποίο έπρεπε να δώσουν σκληρούς αγώνες στα δικά τους Κοινοβούλια οι κοινοτικοί εταίροι της Ελλάδας, αποκρύπτοντας όμως το πολιτικό πλαίσιο και τους λόγους που οδήγησαν τον Αντώνη Σαμαρά σε αυτή την απόφαση.

Για μια ακόμα φορά, η κ. Μπακογιάννη κράτησε αποστάσεις κατόπιν εορτής από τις πολιτικές του Κώστα Καραμανλή, που και η ίδια υιοθέτησε με την παρουσία της και τη σύμφωνη γνώμη της στις Κυβερνητικές Επιτροπές και τα Υπουργικά Συμβούλια. «Το πρόγραμμα λιτότητας, που εξήγγειλε πριν από τις εκλογές η κυβέρνηση της Ν.Δ., τόνισε η κ. Μπακογιάννη «ήταν ελλιπές και ήλθε αργά». Δεν παρέλειψε μάλιστα να κατηγορήσει τόσο τον Κώστα Καραμανλή όσο Αντώνη Σαμαρά πως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το πολιτικό κόστος.

«Το πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο μεγάλος φόβος για το πολιτικό κόστος, αλλά με τον τρόπο αυτό πλήρωσε πολύ ακριβότερα, χάνοντας τις εκλογές και αφήνοντας τη χώρα σε δυσκολίες», δήλωσε στην αυστριακή εφημερίδα, ενώ για μια ακόμα φορά προσπάθησε να αποποιηθεί τις δικές της ευθύνες λέγοντας χαρακτηριστικά πως η ίδια προσπάθησε στο συνέδριο να αναλύσει τα λάθη και να ανοίξει μια σχετική συζήτηση, στη λεπτομερή όμως αναζήτηση έμεινε μόνη της.


Το οξύμωρο της υπόθεσης, πάντως, είναι το γεγονός ότι η κ. Μπακογιάννη εξαπέλυσε επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά, κατηγορώντας τον πως δεν δίνει απαντήσεις και δεν καταλογίζει ευθύνες. «Εσωκομματικές συζητήσεις, ως προς τη δική τους ευθύνη, υπήρχαν στη Νέα Δημοκρατία, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, οι οποίες αργότερα έγιναν εντονότερες, και οι ψηφοφόροι ζητούν σήμερα σαφείς απαντήσεις για το τι συνέβη, χωρίς όμως να παίρνουν αυτές τις απαντήσεις, αλλά ακούγοντας μόνον γενικότητες όπως “μερικά πράγματα δεν εξελίχθηκαν σωστά”», δηλώνει χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη.
ελευθερος τυπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: