Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Η σημασία της παρέμβασης Σαμαρά


Ο πρόεδρος της ΝΔ είναι παλιά πολιτική καραβάνα και έχει πλήρη επίγνωση των όσων λέει, στο timing που επιλέγει να μιλήσει.

Η ΝΔ, παρά την ομολογία Μαντέλη η οποία ανακούφισε στιγμιαία το κόμμα από το συνεχές σφυροκόπημα, παραμένει εγκλωβισμένη στα σκάνδαλα του χθες και στις εξεταστικές / προανακριτικές, οι οποίες θα συντηρούν για πολύ καιρό ακόμη μια αρνητική επικαιρότητα. Πόσο καιρό ακόμη θα “απολογείται” ο ίδιος και η ΝΔ; Οπωσδήποτε πολύ νωρίτερα από το φθινόπωρο, καθώς, πέρα από τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, υπάρχει και το σοβαρό ενδεχόμενο η κυβέρνηση, υπό την πίεση κοινωνικών αντιδράσεων στα μέτρα, να αποφασίσει να προσφύγει σε διπλές κάλπες.


Αυτή τη φορά οι εκλογές θα γίνουν με τον νόμο Παυλόπουλου, και το ΠΑΣΟΚ θα θελήσει να ανανεώσει την εντολή και να πάρει το bonus των 10 εδρών, σαν πρώτο κόμμα. Αλλά, πέραν αυτού, ο Α. Σαμαράς δεν θέλει να ανακόπτεται συνεχώς η όποια δυναμική προσπαθεί να αναπτύξει -ειδικά μετά το συνέδριο, όπως υποστηρίζουν στη Ρηγίλλης- είτε από δυσαρεστημένους βουλευτές που θα φλερτάρουν με προσχώρηση ή στον ΛΑΟΣ ή το νέο κόμμα που ετοιμάζει η Ντόρα Μπακογιάννη είτε από “πρωταγωνιστές του χθες”, όπως έλεγε βουλευτής του περιβάλλοντός του.

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής δυναμική ανάκαμψης της ΝΔ δεν μπορεί να αναπτυχθεί, και είναι επίσης αλήθεια ότι χωρίς “αίμα” κάθαρση και ενοποίηση δεν γίνεται. Πέρα από αυτό, τι είδους ανανέωση να γίνει και ποιο ανθρώπινο δυναμικό να προσελκύσει η νέα ηγεσία;

“Ποιος πετυχημένος θα θελήσει να αφήσει τη δουλειά του, για να έρθει σε ένα κόμμα όπου θα απολογείται για τον καθέναν, σε μία περίοδο που η πολιτική και οι πολιτικοί έχουν γίνει μαύρα πρόβατα;” αναρωτιόταν κορυφαίο στέλεχος του κόμματος με ρεαλισμό. Αυτό που θέλει ο νέος πρόεδρος είναι να απεγκλωβιστεί η ΝΔ από το κακό κυβερνητικό της παρελθόν και από όσα στελέχη είτε λόγω σκανδάλων είτε λόγω προκλητικής συμπεριφοράς έχουν ήδη “καταδικαστεί” στη συνείδηση του κόσμου.

Σε αυτό τον έχει ήδη βοηθήσει η... απόσυρση -εκούσια ή υποχρεωτική- αρκετών εξ αυτών από τις προηγούμενες εκλογές.
Τη λίστα την είχε “μισοκαθαρίσει” ο Κώστας Καραμανλής και οι ψηφοφόροι. Αλλά πάντα υπήρχε ο κίνδυνος μιας προσπάθειας come back, αφού η ιδιότητα του απλού μέλους της ΝΔ είναι αρκετή για έναν πρώην υπουργό που θέλει να παραμείνει στο πολιτικό προσκήνιο.

Το απέδειξαν και ο Γιώργος Βουλγαράκης και ο Αριστοτέλης Παυλίδης σε κομματικές συγκεντρώσεις.


Από την άλλη, ο Α. Σαμαράς ξέρει ότι το ΠΑΣΟΚ μεθοδικά, με διαρροές στοιχείων και... τιμολογίων, προσπαθεί να βάλει στο κάδρο της “διαφθοράς” όλους όσοι διετέλεσαν κυβερνητικά στελέχη, από τον Άρη Σπηλιωτόπουλο και τον Κώστα Μαρκόπουλο έως τον Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον Κωστή Χατζηδάκη.

Γι’ αυτό και στη δήλωσή του θέλησε να τονίσει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί πολιτικές στοχοποιήσεις, ούτε να πετάει στην πυρά στελέχη, για να αποδείξει ότι η ΝΔ κάνει κάθαρση.

“Εδώ δεν πέταξαν ή δεν άγγιξαν οι κυβερνητικοί τον Κώστα Γείτονα που κατονομάζεται, θα παίξουμε εμείς με το παιχνίδι των διαρροών;” έλεγε πρώην υπουργός, από τους μη στοχοποιημένους. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θέλει να επιτύχει, άμεσα ει δυνατόν, ο Α. Σαμαράς είναι μια εσωκομματική “εξομάλυνση”, σε στέρεο όμως έδαφος.

Δύσκολο, αλλά πρέπει να γίνει, και, πράγματι, δεν υπάρχει πολυτέλεια χρόνου.

ΜΑΡΙΑΝΑ ΠΥΡΓΙΩΤΗ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: