Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Σκάβουν τη γη που έκρυβε τους Κούρους

Οι δύο μαρμάρινοι κούροι της Αρχαϊκής εποχής.
Έθνος
Η διερεύνηση για την προέλευση των Κούρων ξεκίνησε. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια Eφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κορίνθου ανασκάπτει χώρους από τους οποίους θεωρείται ότι ενδεχομένως προήλθαν οι δύο Κούροι. Οι διερευνήσεις έγιναν ήδη από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. Αναζητούνται όχι μονάχα τα ελλείποντα τμήματα των αγαλμάτων, αλλά, κυρίως, τα αρχαιολογικά «συμφραζόμενα» (context) που θα δώσουν περισσότερες πληροφορίες για τα έργα τέχνης, την ιστορία τους και τη σημασία τους.

Προς το παρόν, ειδικοί επιστήμονες συνεχίζουν να εξετάζουν τα δύο αγάλματα, προκειμένου να αποφανθούν περί της ακριβούς χρονολόγησής τους καθώς και περί του αν προέρχονται από ιερό ή ταφικό μνημείο (πιθανότερο θεωρείται το πρώτο). Οι ειδικοί επισημαίνουν πως είναι πολύ σημαντικό να στερεωθούν τα δύο αγάλματα, ώστε να είναι περίοπτα και η εξέτασή τους να γίνει από όλες τις πλευρές.

Ο έφορος αρχαιοτήτων της περιοχής κ. Κωνσταντίνος Κίσσας είναι, πάντως, εκ των πολύ ειδικών, καθώς το διδακτορικό του αφορά το συγκεκριμένο είδος αρχαϊκών αγαλμάτων. Οι Κούροι κατασχέθηκαν στα χέρια αρχαιοκαπήλων και παρουσιάστηκαν στους δημοσιογράφους την προηγούμενη εβδομάδα από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο και την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.


Σε επόμενη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου πρόκειται να συζητηθεί η σύσταση εκτιμητικής επιτροπής, η οποία θα αποφανθεί για την εμπορική αξία των Κούρων (η αρχαιολογική είναι, όπως για όλα τα αρχαία, ανεκτίμητη). Με βάση τις εκτιμήσεις της επιτροπής θα γίνει και η παραπομπή των κατηγορουμένων.

Σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο, αν η αξία υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ, τότε η παραπομπή γίνεται για κακούργημα. Στην προκειμένη περίπτωση αυτό θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο, διότι η αξία φτάνει σε αρκετά εκατομμύρια. Κούροι δεν πωλούνται βεβαίως σε δημοπρασίες, αφού πρόκειται για εξαιρετικά σπάνια αγάλματα, υπάρχουν όμως δεδομένα: η χώρα μας έχει ασφαλίσει Κούρους και Κόρες για εκθέσεις στο εξωτερικό και η «εμπορική» αξία έχει υπολογιστεί αντικειμενικά.



Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: