Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Τα μέτρα ανεβάζουν τον «Κανένα»


Μειώνεται η ανησυχία για το μέλλον της Ελλάδας, αλλά αυξάνεται η ανασφάλεια για την τύχη των Ελλήνων. Τα οικονομικά μέτρα θεωρούνται άδικα αλλά και αναγκαία. Δεν ικανοποιούν οι κυβερνητικές επιλογές, αλλά δεν φαίνεται να πείθουν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, τα συνδικάτα ή οι επιχειρηματίες /ΣΕΒ.

Τα μέτρα ανεβάζουν τον «Κανένα»

Το έλλειμμα εμπιστοσύνης στους πολιτικούς αυξάνει. Η πλειοψηφία των πολιτών αναγνωρίζει υπαίτιους και στα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά δεν παρασύρεται από το στερεότυπο «Φταίνε όλοι οι πολιτικοί». Δεν έχει πειστεί ότι θα τιμωρηθούν όσοι έφταιξαν, αλλά ελπίζει πως η διαφθορά στο μέλλον θα περιοριστεί δραστικά.

Οι Ελληνες προβλέπουν πρόωρες εκλογές, αλλά επιθυμούν η κυβέρνηση να ολοκληρώσει την τετραετία. Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου πιέζεται, αλλά επιδεικνύει ακόμη αντοχή. Η αναγκαιότητα ενός ανασχηματισμού ωριμάζει, αλλά στην ερώτηση «ποιοι πιστεύετε ότι πρέπει να αντικατασταθούν», κανείς υπουργός δεν αναφέρεται με ποσοστά που να φθάνουν το 20%.

Εκλογικοί συσχετισμοί
Χαρακτηριστικό της απογοήτευσης και του θυμού της ελληνικής κοινωνίας είναι το ότι για πρώτη φορά η ψήφος διαμαρτυρίας (Λευκό-Ακυρο-Αναποφάσιστοι) καταγράφεται ως «πρώτο κόμμα» στην πρόθεση ψήφου. Ο δικομματισμός έχασε τους τελευταίους 4 μήνες είκοσι μία ποσοστιαίες μονάδες του εκλογικού Σώματος, περίπου δέκα μονάδες κάθε δίμηνο. Η ΝΔ για πρώτη φορά καταγράφεται κάτω από το 20% και το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στα δημοσκοπικά ποσοστά που είχε δύο χρόνια πριν.

Τα μικρότερα κόμματα δεν επωφελούνται από την παράλληλη πτώση των μεγάλων και εμφανίζουν όλα μικρή πτωτική τάση. Οι δημοσκοπήσεις της περιόδου, λόγω της φορτισμένης πολιτικής ατμόσφαιρας, ίσως να μην καταγράφουν τους ακριβείς συσχετισμούς των πολιτικών δυνάμεων, αλλά αποδίδουν πλήρως τις εν εξελίξει κοινωνικές διεργασίες.

Πολιτικά πρόσωπα
Παπανδρέου-Σαμαράς: Αν και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα παρασύρει και τις δημοτικότητες του όλου πολιτικού προσωπικού, Παπανδρέου και Σαμαράς είναι εντυπωσιακά δημοφιλέστεροι των κομμάτων που ηγούνται.

Ντόρα Μπακογιάννη: Αισθητή πτώση δημοτικότητας στους ψηφοφόρους της ΝΔ. Τον Νοέμβριο του 2009 η δημοτικότητά της μέσα στο κόμμα ήταν στο 70%. Σήμερα καταγράφεται στο 39,5%, Η πλειοψηφία των Νεοδημοκρατών συμφωνούν με τη διαγραφή της και όσοι τη θέλουν εκτός πολιτικής είναι υπερδιπλάσιοι από όσους θέλουν να κάνει κόμμα.

Κώστας Καραμανλής: 2 χρόνια πριν (Μάιος 2008) η δημοτικότητά του ήταν 62%. Σήμερα είναι 15,7%. Η πρωτοφανής πτώση της δημοτικότητας του άλλοτε δημοφιλέστατου πρώην πρωθυπουργού είναι μία μόνο ένδειξη των ραγδαίων κοινωνικών μεταβολών στις στάσεις των πολιτών απέναντι σε πρόσωπα, γεγονότα, θεσμούς και αξίες.

Συγκρίσεις ψήφου και στάσης

Η άκυρη ή η λευκή ψήφος αναδεικνύεται σε δεύτερη δημοφιλέστερη επιλογή των πολιτών (20,6%), ενώ μαζί με την αδιευκρίνιστη ψήφο βγάζουν... κυβέρνηση (29,4%). Το κυβερνών κόμμα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση καταγράφοντας τα χαμηλότερα ποσοστά του μετά τις εκλογές στην πρόθεση ψήφου (28,6%), όμως η διαφορά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα (9,5%). Εντυπωσιακή είναι η διαφορά και στο ερώτημα ποιος αντιμετωπίζει με τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση. Το κυβερνών κόμμα προηγείται με 17,1% μονάδες.

ΘΩΜΑΣ ΓΕΡΑΚΗΣ, Πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος MARC

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: