Δευτέρα, 24 Μαΐου 2010

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

Ερώτηση με αφορμή την ημέρα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου κατέθεσαν στη βουλή 5 βουλευτές προς τον
υπουργό εξωτερικών.

Η ερώτηση έχει ως εξής :

«Κατά την περίοδο 1916-1923 διεπράχθη ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην Ιστορία της ανθρωπότητας, η Γενοκτονία 353.000 Ελλήνων του Πόντου από την Κεμαλική Τουρκία. Τα τραγικά γεγονότα εκείνης της περιόδου θεμελιώνουν σαφέστατα την ύπαρξη Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου με βάση τους διεθνείς ορισμούς της Γενοκτονίας, όπως καταγράφονται στα διεθνή κείμενα, και συγκεκριμένα στα άρθρα IΙ και ΙΙΙ της Διεθνούς Συμβάσεως του 1948 για την πρόληψη και την Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και του Άρθρου 6 του Καταστατικού της Ρώμης για την Ίδρυση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Το Φεβρουάριου του 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Εν συνεχεία, ξένα κοινοβούλια αναγνώρισαν τη Γενοκτονία των Ελλήνων Ποντίων. Παρ’ όλα αυτά η πλειοψηφία των ξένων Κοινοβουλίων δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμα τη Γενοκτονία των Ποντίων ως Ιστορικό γεγονός, οι δε Ελληνικές Κυβερνήσεις δεν έχουν ως σήμερα υποστηρίξει ενεργά καμία πολιτική προώθησης της αναγνώρισης από ξένα Κοινοβούλια, πολύ δε περισσότερο από το Κοινοβούλιο της Τουρκίας.

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί σημαντική πράξη τόσο για τον Ελληνισμό, όσο και για τη Διεθνή κοινότητα, λόγω της αποκατάστασης της Ιστορικής αλήθειας και της Διεθνούς δικαιοσύνης. Μετά την πρόσφατη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το Σουηδικό Κοινοβούλιο.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1)Σε ποιες πράξεις και πρωτοβουλίες και πότε προτίθεται να προβεί η Κυβέρνηση ενώπιον πολυμερών διεθνών οργανισμών, κοινοβουλίων και Κυβερνήσεων ξένων κρατών, προκειμένου να προωθήσει την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και να αποκαταστήσει την Ιστορική αλήθεια;

2)Προτίθεται η Ελληνική Κυβέρνηση να θέσει το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Τουρκική Κυβέρνηση;»

Οι ερωτώντες Βουλευτές:
Σάββας Αναστασιάδης
Αυγερινοπούλου Διονυσία
Καρυπίδης Αναστάσιος
Τζηκαλαγιάς Ζήσης
Χαλκίδης Μιχάλης


ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: