Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΓΥΡΙΣΕ ΠΙΣΩ ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ Συγκίνησε και ζωντάνεψε μνήμες

ΠΗΓΗ:ΧΡΟΝΟΣ
Εντυπωσιακή η αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Κομοτηνής η οποία επιβραβεύτηκε με το χειροκρότημα εκατοντάδων πολιτών που βγήκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν την έναρξη των «Ελευθερίων Θράκης 2010»

Οι μνήμες ζωντάνεψαν και η συγκίνηση συνεπήρε τους Κομοτηναίους όταν ο Γάλλος στρατηγός Σαρπί παρέδωσε την πόλη στον Απόστολο Σούζο και τον Χαρίσιο Βαμβακά και μπήκε η υπογραφή για την ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό. Αυτή η στιγμή ήταν το αποκορύφωμα της πιστής αναπαράστασης της εισόδου του ελληνικού στρατού στην Κομοτηνή το Σάββατο το απόγευμα, με την οποία ξεκίνησαν επίσημα τα «Ελευθέρια Θράκης 2010».

Ήταν σαν ο χρόνος να γύρισε πίσω και ο κόσμος να έζησε ξανά τις ιστορικές εκείνες στιγμές, όταν από την Παπαδριέλλειο Πινακοθήκη ξεκίνησε η πορεία. Εκατοντάδες κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της προέδρου της δημοτικής επιχείρησης πολιτιστικής ανάπτυξης «Ορφέας» Νίκης Μουστάκα και βγήκε στους δρόμους κρατώντας σημαίες και λουλούδια.

Μπροστά η φιλαρμονική του δήμου Κομοτηνής έδινε τον μουσικό τόνο στην πορεία και ακολουθούσε ο Γιώργος Παπαδόπουλος πρόεδρος του Ιππικού Ομίλου, ως άλλος αξιωματικός Σαρπί, μαζί με δύο υπαξιωματικούς και πίσω στρατιώτες με την ελληνική σημαία.

Περίπου 15 ιππείς μέλη των δύο ιππικών συλλόγων της πόλης μας προπορεύονταν τους αγήματος με τους 40 δόκιμους αστυφύλακες ντυμένους ως στρατιώτες εποχής και τέλος οι υπόλοιποι ιππείς, ακολουθούμενοι από τους επισήμους και τον κόσμο.

Ενθουσιασμένη από την συμμετοχή των Κομοτηναίων κ. Μουστάκα δήλωσε, «εισπράξαμε από τον κόσμο την συγκίνηση του, καθώς περπατούσα στον δρόμο έβλεπα ανθρώπους να κλαίνε. Μου είπαν μάλιστα ένα περιστατικό το οποίο πραγματικά με συγκίνησε, ένας παππούς στην οδό Βενιζέλου ζητούσε να τον ανεβάσουν πάνω στο παγκάκι για να δει όλη αυτή την σκηνή και έλεγε «τώρα θεέ μου ας πεθάνω, αφού μπόρεσα και είδα αυτό το πράγμα ας πεθάνω».

Και μόνο αυτό μας δίνει κουράγιο, μας ξεκουράζει από όλη αυτή την κούραση που περάσαμε επί ένα τρίμηνο για την προετοιμασία. Πιστεύω ότι θα καθιερωθεί σαν θεσμός και πραγματικά κάθε χρόνο να ζουν οι συμπολίτες μας αυτή την ιερή στιγμή της ενσωμάτωσης της πόλης μας στον εθνικό κορμό».

Το εγχείρημα ολοκληρώθηκε στην πλατεία εκεί, όπου είχε στηθεί σκηνή με απεικόνιση του παλιού δημαρχείου Κομοτηνής φιλοτεχνημένη από τον συλλέκτη και ρέκτη της ιστορίας της πόλης μας Δημήτρη Γαρυφάλλου, η συμβολή του οποίου ήταν καταλυτική στην επιτυχία της αναπαράστασης. Ο συγκεντρωμένος κόσμος χειροκρότησε θερμά την πορεία ιππέων και στρατιωτών.

Η πιο συγκινητική στιγμή εκτυλίχτηκε πάνω στη σκηνή όταν ο Γάλλος αξιωματικός ανακοίνωσε την παράδοση της πόλης στον δήμαρχο της εποχής εκείνης, Απόστολο Σούζο και στον απεσταλμένο της κυβέρνησης Χαρίσιο Βαμβακά, υπογράφηκε η ενσωμάτωση και έγινε η έπαρση της ελληνικής σημαίας. 14 ηθοποιοί από το εργαστήρι υποκριτικής του Θρακικού Ωδείου ερμηνεύσουν ρόλους πολιτικών σε σκηνοθεσία Λέανδρου Ταλιώτη, ενώ στην αναπαράσταση συμμετείχαν ο προσκοπισμός και πολλοί σύλλογοι.

Η αναπαράσταση ολοκληρώθηκε με θρακιώτικους χορούς και την έναρξη των Ελευθερίων Θράκης από τον δήμαρχο Κομοτηναίων Δημήτρη Κοτσάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: