Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Πεθαίνουν τα πλατάνια στην Ολυμπία




Συντάκτης Γιάννης Σπυρούνης

platania-olmypiaΣτην «θανάτωση» των πλατανιών που έχουν προσβληθεί από τον "κοινό" καρκίνο, προχωρά ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, καθ΄ υπόδειξη του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. και της Διεύθυνσης Δασών Ηλείας και φέτος. Μετά από αυτοψία που έγινε από τους αρμόδιους επιστήμονες στο άλσος του ΟΣΕ στο κέντρο της πόλης, αποδείχθηκε πως υπάρχουν και άλλα άρρωστα πλατάνια.

Όπως και τα περσινά, αυτά πρέπει να «θανατωθούν» άμεσα, προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω ο κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας και στα υπόλοιπα υγιή, αν και αυτό φαίνεται πως δεν αποφεύχθηκε σε σχέση με τον περσινό έλεγχο. Πλέον ένα πολύ όμορφο κομμάτι της Αρχαίας Ολυμπίας κινδυνεύει να χαθεί μιας και έχουν εντοπιστεί περίπου δέκα προσβεβλημένα δένδρα, τα οποία θα θανατωθούν και θα απομακρυνθούν.

Χθες το πρωί κλιμάκιο επιστημόνων μαζί με εκπροσώπους του δήμου, επισκέφθηκαν το αλσύλλιο του ΟΣΕ για να εξετάσουν και πάλι τα πλατάνια, που από πέρυσι είχαν παρουσιάσει πρόβλημα. Εκεί ο ερευνητής ασθενειών δέντρων του ΕΘΙΑΓΕ Παναγιώτης Τσόπελας και ο δασολόγος της Διεύθυνσης Δασών Βασίλης Μπάρδης, πραγματοποίησαν αυτοψία και εντόπισαν τρία νεκρά πλατάνια και ακόμα εφτά τα οποία έχουν προσβληθεί και θα «θανατωθούν», σύμφωνα με τις διαδικασίες με ισχυρό γεωργικό φάρμακο και αφού ανοιχθούν τρύπες με τρυπάνι περιμετρικά στον κορμό.

Τα δέντρα παρουσιάζουν μεταχρωματικό έλκος, δηλαδή τον κοινό καρκίνο των πλατάνων. Μια ασθένεια που έφτασε στην Ελλάδα από την Αφρική και έχει παρουσιαστεί και στους γειτονικούς νομούς της Μεσσηνίας και της Αρκαδίας τα τελευταία χρόνια. Είναι ένας μεταδιδόμενος μύκητας που αντιμετωπίζεται μόνο με τη θανάτωση των δέντρων.

Όπως έχει πει για το συγκεκριμένο θέμα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Λεβεντούρης, ακόμα και τα πριονίδια από τις τρύπες που θα ανοιχθούν μαζεύονται για να μην υπάρξει μετάδοση της μόλυνσης, ενώ στο υπέδαφος, όπου μπλέκονται οι ρίζες των άρρωστων με αυτές των υγειών δέντρων, γίνεται και πάλι αναπόφευκτα μετάδοση της ασθένειας. Η επόμενη παρέμβαση των αρμοδίων υπηρεσιών στα άρρωστα πλατάνια θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη.

protinews

Δεν υπάρχουν σχόλια: