Τρίτη 11 Μαΐου 2010

"Βόμβα" στο πολιτικό σκηνικό από τις αποκαλύψεις του Π. Δούκα


Οι αποκαλύψεις του πρώην υπουργού Οικονομίας, το όνομα του οποίου εμπλέχτηκε στο σκάνδαλο που «πλήρωσε» τόσο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ο ίδιος προσωπικά, καθώς αποκλείστηκε από τις λίστες της Ν.Δ. στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, θέτουν νέα «βόμβα» στο πολιτικό σκηνικό, αλλά στο «βίο και στην πολιτεία» της προηγούμενης κυβέρνησης στην εφημερίδα: «Χώρα της Κυριακής» του Γ. Τράγκα

Στην κατάθεσή του για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου αναφέρει πως την υπόθεση αυτή την «κληρονόμησε από το ΠΑΣΟΚ» ενώ η αποκάλυψη πως για την συγκεκριμένη υπόθεση δέχτηκε τηλεφώνημα από τον στενό συνεργάτη του πρώην Πρωθυπουργού κ. Γιάννη Αγγέλου, προκάλεσε νέες ρωγμές τόσο στην εικόνα του πρώην Πρωθυπουργού, όσο και στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Αποκαλυπτικός ωστόσο ήταν ο κ. Δούκας και στα όσα περιέγραψε σχετικά με τις συναντήσεις του με τον Ηγούμενου της Μονής Βατοπαιδίου, στο γραφείο του στο Υπουργείο Οικονομικών και τα «παζάρια» που γινόταν από την πλευρά της Μονής προκειμένου να γίνει η ανταλλαγή οικοπέδων.

Ο κ. Δούκας αφήνει ωστόσο αιχμές για το υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της κυβέρνησης Καραμανλή, ενώ κάνοντας την αυτοκριτική του αναφέρει πως δεν μίλησε τότε γιατί δεν ήθελε να πληγώσει την παράταξη με αποτέλεσμα όπως υπογραμμίζει «σήκωσα βάρη που δεν μου ανήκαν», καταλήγοντας, ωστόσο, χωρίς να κρύψει την πικρία του, ότι από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ήταν εκείνος που «πλήρωσε» την υπόθεση με την απομάκρυνσή του από τις λίστες στις πρόσφατες εκλογές, παρ’ ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο και καμία μαρτυρία εναντίον του.

«Το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε»
«Tο Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε την πορεία της υπόθεσης», κατέθεσε ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών της Ν.Δ. Π. Δούκας στην Eξεταστική Eπιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Επιπλέον, αναφέρθηκε σε τηλεφώνημα που δέχτηκε τον Ιούνιο του 2004 από τον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Γ. Αγγέλου, ο οποίος του ζήτησε να εξετάσει κατά προτεραιότητα τη γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων.

«Ήταν», τόνισε, «η πρώτη φορά που άκουγα για την υπόθεση αυτή και την ύπαρξη της συγκεκριμένης μονής. Εξέλαβα το τηλεφώνημα αυτό, όχι ως παρέμβαση, αλλά ως ενδιαφέρον για τη μη καθυστέρηση του κυβερνητικού έργου. Το θεώρησα ως μία από τις συνηθισμένες επικοινωνίες του πρωθυπουργικού γραφείου με τα γραφεία των υπουργών».

Στην κατάθεσή του ήταν ιδιαίτερα επικριτικός κατά της προηγούμενης κυβέρνησης, λέγοντας ότι «πλήρωσε την άρνησή του να διευκολύνει την ανταλλαγή-παραχώρηση δημοσίων κτημάτων του Υπουργείου Οικονομικών στη Μονή Βατοπεδίου με αποτέλεσμα να προκαλέσει ισχυρά πρόσωπα επιρροής». Για τον αποκλεισμό του από τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ., είπε πως «δεν μίλησε για να μην πληγώσει την παράταξη, παρά τα όσα του έσερναν διάφοροι “αρουραίοι” της εξουσίας».

«Την υπόθεση την κληρονόμησα από το ΠΑΣΟΚ»
Για την υπόθεση που πλήρωσε ακριβά η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας καθώς επί μήνες την κρατούσε σε πρωταγωνιστικό ρόλο στο κάδρο των σκανδάλων πριν από περίπου δύο χρόνια ο κ. Δούκας αναφέρει ότι το «Βατοπαίδι» ήταν κληρονομιά από το ΠΑΣΟΚ.
«Την υπόθεση του Βατοπεδίου δεν την ξεκίνησα εγώ. Ούτε γνώριζα καν την ύπαρξη της Μονής! Την «κληρονόμησα» από το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα τελειωμένη, τρείς μόλις μήνες αφ΄ότου ανέλαβα Υφυπουργός των Οικονομικών. Με ΟΛΕΣ τις εκτάσεις παραδομένες στην Μονή από το ΠΑΣΟΚ (1999-2003).

Η Απόφαση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων που αποδέχθηκα τον Ιούνιο του 2004 (τρείς μήνες αφότου παρέλαβα Υφυπουργός Οικονομικών), ήταν η τέταρτη κατά σειρά ομόφωνη Γνωμοδότηση του μόνου ανώτατου αρμόδιου θεσμικού οργάνου της πολιτείας. Ήταν η «απάντηση» στην «αναπομπή» του θέματος που έγινε από προκάτοχό μου, τον τότε Υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ κ. Φωτιάδη. Σημειώστε πως ο κ. Φωτιάδης ‘ανέπεμψε΄την υπόθεση. Δεν ‘απέρριψε’ ούτε ανακάλεσε τις προηγούμενες ομόφωνες γνωμοδοτήσεις που είχε αποδεχθεί, γιατί αυτό θα αποτελούσε αυθαίρετη ενέργεια. Ζήτησε νέα γνωμοδότηση από το αρμόδιο όργανο με βάση όλα τα μέχρι τότε στοιχεία.

Επαναλαμβάνω: δεν είχα καν παραγγείλει ή ζητήσει την Γνωμοδότηση αυτή. Μου ήρθε ‘υπηρεσιακά’ στο γραφείο. Και φυσικά δεν γνώριζα ούτε είχα καμία επαφή με κανένα μέλος οποιουδήποτε Γνωμοδοτικού οργάνου! Aποδεχόμενος το ‘ομόφωνο’ αποτέλεσμα της ‘αναπομπής’ που έγινε επί Κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, τήρησα την νομιμότητα, όπως θα έκανε οποιοσδήποτε υπεύθυνος πολιτικός άνδρας στο πλαίσιο ενός συντεταγμένου κράτους. Το να μην την αποδεχθώ θα ήταν ύποπτο και περίεργο. Δεν μπορούσα να επαναπέμψω αυτό που μόλις είχε απαντηθεί.

Ούτε υπήρχε κάποια μειοψηφία που να πρότεινε κάποια εναλλακτική προσέγγιση. Ήταν ομόφωνη γνωμοδότηση και η τέταρτη κατά σειρά.. Δεν μπορούσα να λειτουργήσω αυθαίρετα. Σας θυμίζω πως το έθεσε στην αγόρευσή του στη Βουλή ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης. “Δεν μπορεί να ενοχοποιείται η αποδοχή επίσημων και ομόφωνων γνωμοδοτήσεων των αρμόδιων από τον νόμο οργάνων».

«Θυσιάστηκα ως εύκολη Ιφιγένεια»
Για τον εαυτό του λέει ότι θυσιάστηκε ως «εύκολη Ιφιγένεια» λόγω του κλίματος σκανδαλολογίας, ενώ αποδίδει τον αποκλεισμό του και στο γεγονός ότι είχε μιλήσει για τον εκτροχιασμό του ελλείμματος, θυμίζοντας ότι τον Μάιο του 2009 είχε προβλέψει πως το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 8%, όταν κάποιοι επέμεναν στο 3,5%-4,5%. «Πολλές φορές», αναφέρει, «μέχρι σήμερα επιφανή πρόσωπα της Ν.Δ. μου εκδηλώνουν δημόσια την πεποίθηση ότι υπήρξα άδικο και αθώο θύμα του τότε πανικόβλητου και μακιαβελικού παραγοντισμού».

«Όσον αφορά την παράλειψή μου από τα ψηφοδέλτια της Περιφέρειας Αττικής στις Βουλευτικές Εκλογές του 2009, επισήμως τότε δεν μου εδόθη καμία υπεύθυνη απάντηση και εξήγηση. Παρά τις επιστολές μου προς το Κόμμα να συζητηθούν σε οποιοδήποτε αρμόδιο Όργανο ή Επιτροπή ή όποιες πολιτικές και άλλες ευθύνες τόσο οι δικές μου όσο και όλων των άλλων υπουργών και κυβερνητικών στελεχών. Επελέγη το παρασκήνιο. Ακολούθησαν παραινέσεις ‘τρίτων’ τις παραμονές της ανακοινώσεως των συνδυασμών να μην θελήσω τελικά να είμαι υποψήφιος και να αποσύρω την υποψηφιότητά μου. Αρνήθηκα κατηγορηματικά να το πράξω.

Δεν θα ήταν υπερήφανη πράξη, αντάξια του εαυτού μου. Στερήθηκα το στοιχειώδες δικαίωμα να κριθώ είτε από τους συμπολίτες μου, που με είχαν εκλέξει δύο φορές στις πρώτες θέσεις είτε από το κόμμα μου. Τελικώς αποκλείστηκα. Δεν μίλησα για να μην πληγώσω την Παράταξή μας.

Παρά τα όσα μου έσερναν διάφοροι ‘αρουραίοι’ της εξουσίας. Όχι μόνο δεν πλήγωσα τη παράταξη, αλλά σήκωσα βάρη που σίγουρα δεν μου ανήκαν. Και όλα αυτά όταν λίγο καιρό πριν, το πόρισμα του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας στην (τότε) Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το Βατοπέδιο με απήλλασσε από οποιαδήποτε ευθύνη, πολιτική, ηθική, ποινική όπως και τους υπηρεσιακούς συνεργάτες στο Υπουργείο Οικονομικών. Παραλογισμός.
Ερμηνείες και μάλιστα από τότε επιφανή στελέχη μου εδόθησαν πολλές. Ανάμεσά τους λ.χ.:
–ότι υπήρξα θύμα του τότε κλίματος σκανδαλολογίας και θυσιάσθηκα ως εύκολη Ιφιγένεια που δεν διατηρούσε εκλεκτικές σχέσεις με το τότε οικοσύστημα Μαξίμου.

Έπρεπε να πέσουν οι προβολείς σε κάποιον για να μην πέσουν σε άλλους, πιο κομματικά προνομιούχους.
–ότι πλήρωσα την άρνησή μου να διευκολύνω την ανταλλαγή–παραχώρηση δημόσιων κτημάτων του Υπουργείου Οικονομικών στη Μονή Βατοπεδίου με αποτέλεσμα να προκαλέσω ισχυρά πρόσωπα επιρροής.
–Ότι είχα μιλήσει για την οικονομία και τον εκτροχιασμό του ελλείμματος. Από τον Μάϊο του 2009 δήλωνα πως το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 8%, όταν κάποιοι επέμεναν στο 3,5%-4,5%

Προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι το θέμα του τότε άδικου αποκλεισμού μου αποτελεί χαρακτηριστική (και δυστυχώς όχι την μόνη) εκδήλωση ενός κλίματος πανικού και σπασμωδικών αντιδράσεων που μας χαρακτήριζαν επί πολλούς μήνες πριν και μέχρι τις 4 Οκτωβρίου. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα του πανικού και της έλλειψης ψυχραιμίας γενικεύτηκαν όχι μόνα τα διαλυτικά φαινόμενα στην παράταξη αλλά και οι μέθοδοι «ατομικής επιβίωσης» από ορισμένους σε βάρος άλλων.

Όπως ήταν και η δική μου περίπτωση. Πολλές φορές μέχρι σήμερα επιφανή πρόσωπα της Νέας Δημοκρατίας μου εκδηλώνουν δημόσια την πεποίθηση ότι υπήρξα άδικο και αθώο θύμα του τότε πανικόβλητου και μακιαβελικού παραγοντισμού, χωρίς ίχνος αλληλεγγύης, θάρρους και σεβασμού προς την αλήθεια και επιπλέον ότι «οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι για τον αποκλεισμό μου εκείνο έχουν μετανιώσει».

Τα «παζάρια» Εφραίμ
Ο κ. Δούκας υποστήριξε ακόμη, πως όταν οι μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιος του ζήτησαν να αγοράσει το υπουργείο Οικονομικών ακίνητα της Μονής αρνήθηκε. Δεν σταμάτησε όμως η προσπάθεια εκ μέρους της Μονής. Μετά την άρνηση του κ. Δούκα για αγορά, ο Εφραίμ και ο Αρσένιος επανήλθαν με νέα πρόταση για συναίνεσή του στην ανταλλαγή εκτάσεων της Βισθωνίδας με ακίνητα αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών.

«Πλήρωσα την άρνησή μου να διευκολύνω την ανταλλαγή -παραχώρηση δημοσίων κτημάτων του υπουργείου Οικονομικών στη Μονή Βατοπεδίου με αποτέλεσμα να προκαλέσω ισχυρά πρόσωπα επιρροής. Παρά τα όσα μου έσερναν διάφοροι αρουραίοι της εξουσίας, όχι μόνο δεν πλήγωσα την παράταξη, αλλά σήκωσα και βάρη που δεν μου ανήκαν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δούκας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: