Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Η "Ομάδα Αιγαίου" σαλπάρει για 10 ακριτικά νησιά

Με 11 φουσκωτά σκάφη και το ασθενοφόρο σκάφος «Μηνάς Ε» θα επισκεφθεί συνολικά 10 ακριτικά και μικρά νησιά η «Ομάδα Αιγαίου», που για 16η χρονιά δραστηριοποιείται στη στήριξη και ενίσχυση τους τόσο μέσα από διαρκείς προσφορές και εκπόνηση έργων όσο και μέσα από το πρόγραμμα διεξαγωγής ιατρικών εξετάσεων.

Στο πλαίσιο του 16ου Διάπλου Αιγαίου Πελάγους που ξεκινά την Πέμπτη και θα ολοκληρωθεί στις 24 Μαΐου η «Ομάδα Αιγαίου» θα επισκεφθεί τα νησιά: Κίμωλος, Σίκινος, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Δονούσα, Αρκιούς, Λειψούς, Αγαθονήσι, Φούρνους και Θύμαινα.

Ανάμεσα στις δράσεις της Ομάδας περιλαμβάνεται η διενέργεια -από το ιατρικό τμήμα της ομάδας- ιατρικών εξετάσεων διαφόρων ειδικοτήτων όπως καρδιολογία, παθολογία, οδοντιατρική, πνευμονολογία, ογκολογία ενώ σε όλους τους κατοίκους των νησιών θα διενεργηθούν πλήρεις αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις.

Ειδικότερα για τα παιδιά θα γίνει πλήρης παιδιατρικός έλεγχος και επιπλέον θα πραγματοποιηθούν προληπτικοί έλεγχοι σκολίωσης- κύφωσης, καρδιολογικός έλεγχος, οδοντιατρικός, έλεγχος ΩΡΛ, οφθαλμολογικός και παιδοορθοπαιδική εξέταση.
Η ομάδα θα εγκαινιάσει και έργα υποδομής που κατασκεύασε και δωρίζει στους κατοίκους των νησιών όπως το δίκτυο υδροδότησης στον οικισμό Κεραμυδούς στη Θύμαινα, το πολυγήπεδο στους Φούρνους Ικαρίας την παιδική χαρά στη Χώρα της Πάτμου και το μίνι γυμναστήριο στη Δονούσα.

Παράλληλα θα προσφέρει σε Νηπιαγωγεία και σχολεία παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό υλικό, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, φωτοτυπικά, μουσικά όργανα, αθλητικά είδη κ.ά.

Τέλος στα νησιά θα πραγματοποιηθούν και παραστάσεις του Θεάτρου Σκιών καθώς και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Πάντως το μεγάλο στοίχημα για την «Ομάδα Αιγαίου», είναι για φέτος η ολοκλήρωση της εγκατάστασης του πρώτου αφαλατωτή στη Σίκινο.

Η ομάδα έχε ήδη εκπονήσει τις σχετικές περιβαλλοντικές μελέτες για τον πρώτο αφαλατωτή που θα έχει δυναμικότητα παροχής 200κμ πόσιμου νερού ημερησίως που είναι και μια ποσότητα ικανή να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του Αυγούστου.


Μόλις εγκριθούν οι μελέτες και δοθεί η σχετική άδεια η ομάδα θα εγκαταστήσει τον αφαλατωτή, ο οποίος και θα τεθεί άμεσα σε λειτουργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: