Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Θυελλώδεις νοτιάδες και έντονες βροχές στα δυτικά



Θυελλώδεις  νοτιάδες και έντονες  βροχές στα δυτικά

της Γκέλυς Μουχασίρη

Με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στη δυτική και βόρεια Ελλάδα καθώς και στο ανατολικό Αιγαίο, φαινόμενα που στα δυτικά πιθανόν κατά τόπους να είναι έντονα, καθώς και χιόνια στα βορειοδυτικά ορεινά θα κυλήσει το Σαββατοκύριακο. Παράλληλα οι νότιοι άνεμοι στα πελάγη θα φτάνουν τα 8 και στο Αιγαίο τοπικά τα 9 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση.

Πιο αναλυτικά το Σάββατο αρχικά στη βόρεια Ελλάδα και γρήγορα και στις δυτικές περιοχές προβλέπονται τοπικές βροχές που σταδιακά θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.

Τα φαινόμενα στα βορειοδυτικά πιθανόν τοπικά να είναι έντονα. Από τις βραδινές ώρες θα χιονίσει στα ορεινά της βορειοδυτικής Ελλάδας. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχει αραιή συννεφιά κατά περιόδους πιο πυκνή με κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες ενώ από τις βραδινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές στο ανατολικό Αιγαίο.

Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νοτιοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ αλλά γρήγορα θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση. Στην περιοχή των Κυθήρων θα πνέουν αρχικά νότιοι νοτιοανατολικοί άνεμοι 7 με 8 μποφόρ που γρήγορα θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Στο βόρειο και τοκεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 7 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας θα γίνουν νοτιοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ.

Στονοτιοδυτικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και πιθανόν τοπικά 8 μποφόρ που γρήγορα θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Στονοτιοανατολικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί 7 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ στρεφόμενοι κατά τη διάρκεια της νύχτας σε νοτιοδυτικούς 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια τους 16 με 17 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 18 με 19, στην περιοχή του Αιγαίου τους 19 με 20 και στη βόρεια Κρήτη τους 21 με 22 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο προβλέπονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες που πιθανόν κατά τόπους να είναι έντονες ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται και στο ανατολικό Αιγαίο.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται τοπική συννεφιά με πρόσκαιρες βροχές κυρίως στα βόρεια και αργότερα και στο νότιο Αιγαίο αλλά και λίγα χιόνια στα βόρεια ορεινά τις απογευματινές ώρες. ΣτοΙόνιο οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ αλλά από τις βραδινές ώρες θα γίνουν δυτικοί βορειοδυτικοί μέχρι 7 μποφόρ με περαιτέρω εξασθένηση κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στην περιοχή των Κυθήρων οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ αλλά από τις βραδινές ώρες θα γίνουν δυτικοί βορειοδυτικοί μέχρι 7 μποφόρ με περαιτέρω εξασθένηση κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στο βόρειο και το κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ αλλά από τις νυχτερινές ώρες θα γίνουν δυτικοί με σταδιακή εξασθένηση. Στο νοτιοδυτικό Αιγαίο θα πνέουν νοτιοδυτικοί άνεμοι 7 με 8 μποφόρ που κατά τη διάρκεια της νύχτας θα γίνουν δυτικοί βορειοδυτικοί και θα εξασθενήσουν.

Στο νοτιοανατολικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ αλλά και εδώ κατά τη διάρκεια της νύχτας θα γίνουν δυτικοί βορειοδυτικοί και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία σε πτώση θα φτάσει στα δυτικά και βόρεια τους 12 με 13 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 14 με 15 βαθμούς Κελσίου. Στην περιοχή του Αιγαίου θα φτάσει τους 16 με 17 και στα νότια τοπικά τους 18 βαθμούς Κελσίου.

http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: